Tradicija u srcu Moslavine - etnografija, autentična gastronomija i autohtona vinska sorta škrlet

restoran čigoć

 Krajolik poplavnih površina, autentičnu posavsku kulturu i uščuvana sela s poznatim posavskim tradicionalnim kućama, baroknu crkvu Sv. Ane, okusili bogatstvo autentične gastronomije uz autohtonu sortu škrlet, plovili rijekom Savom, posjetili jedinstveni Park prirode Lonjsko polje i još mnogo drugih zanimljivih mjesta doživjeli su novinari iz dvadesetak redakcija u organizaciji vinarije Florijanović u suradnji s DMK „Zrin“ i uz vođenje promotorice u turizmu Željke Balje. Na Moslavačkoj vinskoj cesti između Popovače i Kutine u brojnim kletima kušaju se vina i  domaća hrana.

Jedno od takvih mjesta je  vinarija August Dijane i Marka Sušca.Radi se o moslavačkom čardaku, zaštićenom objektu autohtone arhitekture, koji je obnovljen  u suradnji s konzervatorima. U čardaku su restoran sa terasom, s četiri dvokrevetne sobe, kušaonica za dvadesetak osoba i vinarija u kojoj se prozvode škrlet, pinot bijeli i frankovkaU Etnografskom muzeju  i galeriji „Zorka Sever“ u Popovači  ravnatelj Josip Đoni Kovač je među ostalim rekao: „Zorka Sever  je bila multimedijalna umjetnica, slikar, etnograf, lingvist i pripovjedač, pjesnik i  zaljubljenica u svoj rodni zavičaj – Moslavinu. Njezin je život bio uvelike posvećen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta, bilježenju naziva i oblika tradicijskih rukotvornih radova te kreiranju vlastitih.

Udruga vinara škrlet

U novom Vinskom dvoru predstavljene su Udruga amatera Škrlet  i Proizvođačka organizacija vinara "Škrlet" a kušala su se vina vinarija Miklaužić  , Trdenić i Florijanović.Među turističkim zanimljivostima je i barokna crkva sv. Ane u mjestu Osekovo sazidana 1729. godine. Osim prijemnog centra u Čigoču, Krapju i Repušnici počinje i  izgradnja novog prijemnog centra u Osekovu  vrijednog 16 milijuna kuna.  U središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoć, selo s najviše  gnijezda roda  u Hrvatskoj, koje svake godine u lipnju obilježava Dan roda "Štrokovo"   prema muškoj rodi koja se u Posavini naziva „štrok“. Osim po rodama to selo je poznato i po očuvanim tradicionalnim posavskim kućama, spomenicima hrvatske tradicionalne baštine, a u jednoj takvoj smješten je i turističko-ugostiteljski objekt "Tradicije-Čigoč" u vlasništvu obitelji Barić. 

Drvena kuća se nalazila u susjednom selu te je bila u jako lošem stanju. Ideja je bila preseliti kuću u selo Čigoć, sačuvati je od daljnjeg propadanja i prenamijeniti u turističke svrhe. Postupak preseljenja započeo je 2006. godine uz uvjete konzervatorskog odjela Ministarstva Kulture i uz potporu nizozemske vlade " ispričao je vlasnik Mladen Barić i ponudio pogačice „Čigočice“, fiš paprikaš, šarana na rašljama i smuđa što je sve sljubljeno sa Škrletom 2017., vinarije Florijanović. To vino svijetlo žute boje i nižih alkohola, cvjetnih mirisa akacije i lipe dobro je poslužiti uz bijelu ribu,  jela od piletine i tjesteninu s blažim umacima.

 U Mužilovčici,selu lastavica na seoskom turizmu Ravlić u srcu Parka prirode Lonjsko polje vlasnica Zlatica Ravlić među ostalim je rekla:. „Ponosni smo na našu obiteljsku priču i turističku uslugu u rijetko očuvanoj tradicijskoj okućnici, koja je upisana na Listu kulturnih dobara RH. Na našem imanju je izložena bogata etnološka zbirka smještena u drvenoj kući “korablji”, a posebno bi istaknula i našu jedinstvenu kolekciju starih zvona. Naša bogata gastronomska ponuda sastavljena od tradicionalnih jela i svakog našeg gosta vodi na putovanje kroz povijest zaboravljenih okusa, a pritom je izgled naših tanjura raj za oči i za nepce. “ – istaknula je vlasnica Zlatica Ravlić.

Krapje i Stara Lonja 

Selo Lonja je srednje veliko naselje u Parku prirode Lonjsko Polje. Smješteno je na mjestu nekadašnjeg utoka Stare Lonje u Savu uz cestu Sisak – Jasenovac koja prati riječni tok.Etno selo Stara Lonja nalazi se u selu Lonji. Domaćini Igor i Mladen Bojanić kažu: „Na našem imanju se nalaze objekti starosti od 100 do 300 godina. Mala kuća na imanju je iz 1709. godine. Osam godina primamo goste i bavimo se uslugama u turizmu, dok smo sedam godina restaurirali objekte što dokazuju i fotografije kojima smo bilježili napredak. Osim usluge smještaja i hrane za posjetitelje svih dobnih skupina, nudimo i mogućnost odlaska na raznovrsne izlete kao što je ribolovni turizam, kanu safari, vožnja biciklima, izleti s čamcima i slično. Specijalitet kuće koji rado preporučujemo našim gostima je smuđ u vinu zapečen s vrhnjem i povrćem.“ 

U selu Lonji nalazi se još jedno zeleno i pitoreskno imanje, Pansion TIŠINA (Sava Turizam), čiji je vlasnik Ilija Božić. To je seosko imanje koje ima smještaj s devet smještajnih jedinica s ukupno 18 ležajeva i ugostiteljskim objektom s 40 sjedećih mjesta te kampom sa sedam mjesta.Krapje, selo graditeljske baštine, u kojem je 80 obnovljenih kuća starijih više od sto godina, čija je građa kalana ili tesana,  postalo je europski spomenik kulturne baštine A-kategorije. U Krapju, se nalazi  i ornitološki rezervat Krapji đol. To je najstariji riječni rukavac Save, koji je radi gnjezdilišta žličarki i nekoliko vrsta čaplji zaštićen kao ornitološki rezervat.

 Lonjsko polje je 1990. godine proglašeno Parkom prirode. Površine je 50 650 hektara i u njemu živi oko 250 vrsta ptica, a ujedno je i najveće mrijestilište riba u Europi. Jedno je od najvećih zaštićenih močvarnih područja, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Očuvana bioraznolikost staništa te samog krajobraza Lonjskog polja, u kombinaciji s poplavnim travnjacima, pogoduje rastu značajnog broja biljaka te služi kao stanište za velik broj životinjskih vrsta. Posebno je važno stanište za ptice, a jedini je živući primjer tradicionalnog stočarstva u Europi.

 Kod ribiča i vožnja Katarinom 1

U Jasenovcu na ulazu Parka prirode Lonjsko polje  „Kod ribiča“ duga je tradicija pripreme riječne ribe. Osim smuđa, soma, štuke te šarana na rašljama, nude se i jela od mesa ( teletina, junetina, svinjetina, puretina, piletina, janjetina i odojak s ražnja).   Osim restoranske ponude u svojoj ponudi imaju i 12 soba.Za turiste se organizira i panoramska vožnja  brodom „Katarina 1“ po rijeci Savi sve do ušća  Une. Tijekom plovidbe predstavljene su  probrane etikete vinarije Florijanović koje su nagrađene  na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima: Škrlet 2017., Škrlet selection 2017., 2016. 2015., Frankovka 2017. , Cabernet sauvignon 2013. i Chardonnay 2007. Eko etno selo Strug je  u selu Plesmo u središtu Posavine, na rječici Strug Vlasnik Hrvoje Mlinarević objašnjava: „Nalazite se na imanju koje svojom ljepotom premašuje sva očekivanja suvremenih turista. Ovo je idealna oaza za sve goste željne mira, tišine i prirodnih ljepota. Nedirnute obale Struga i posavsku kulturu sela, nadopunili smo s obnovljenim autohtonim posavskim hrastovim kućama. Na našem imanju raspolažemo s  20 soba, u šest dvokrevetnih soba i dva dvosobna apartmana uređena u etno stilu i spojem suvremene tehnologije i bazen. U restoranu kapaciteta 80 mjesta i pečenjari kapaciteta 40 mjesta nudimo izričito posavsku hranu i moslavačko vino.“

„Naši su generatori turističke potražnje PP Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština, sakralna arhitektura, zelena, autentična i slikovita sela u kojima se lokalne namirnice služe s autohtonim sortama vina, brojna lovna i ribolovna područja, koja bilježe sve veći interes brojnih posjetitelja iz inozemstva. Tek na samo sat i pol vožnje automobilom iz Zagreba, dolazak u Moslavinu, u njedra zelenog prostranstva Lonjskog polja, bogate kulturne i eno-gastro baštine može postati i vaš izbor.“ – rekao je među ostalim župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić

pripremio: T. Radić

snimka:Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.