Slavonijo, tko te nije vidio, ne zna što je izgubio! - reportaža iz srca Zlatne doline

kutjevo

S turističkim novinarima Hrvatskog novinarskog društva posjetili smo Požeško–slavonsku županiju, od rimskih vremena znanu kao "Vallis Aurea" ili Zlatna dolina i još se jednom uvjerili u sasvim drugačiju i nepatvorenu hrvatsku gostoljubivost, kakvu se još može pronaći jedino u Slavoniji, ali i nove turističke priče i atrakcije.
Prostorno ta se županija dijeli na dvije odvojene cjeline na Požešku kotlinu i Pakračko-lipički kraj i kako kažu domaćini sva je u znaku broja 5. Jedna je od 5 slavonskih županija, ima 5 gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternica i Požega i 5 općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika i okružena je s 5 planina i gora: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora. Prvi zapis o postojanju županije potječe iz 1210., a iz tog je vremena, u blizini dvorca Turković, i prastari podrum Vinarije Kutjevo, izgrađen 1232.godine pa je i vinogradarska i vinarska tradicija ovdje duga gotovo 800 godina.

Trg graševine u središtu Kutjeva
Kvalitetna i vrhunska vina pretežito od autohtone sorte graševina čuvena su diljem Hrvatske i sve prepoznatljivija i u svijetu, pa ne čudi da je grad Kutjevo jedan svoj trg nazvao Trgom graševine.Budući da su vinogradi kud god vam oko seže, ovdje se isto tako može uživati i u drugim poznatim sortama: chardonnay, pinot bijeli, rizling rajnski, silvanac zeleni, Müller Thurgau od bijelih, te frankovka, Zweigelt, syrah, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon... od crnih sorti.
Najpoznatiji današnji proizvođači su: Kutjevo d.d., Krauthaker, Enjingi, Adžić, Galić, Branko Jakobović, Markota, Bartolović, Perak, Bodegrajac, Tandara, Baron, Šag, Perić, Jogun, Mitrović, Sontacchi, Soldo, Josipović, Vojak, Zorić, Mihalj, Pavić, Zrinščak Tepeš, Lukačević…
Četrdesetpeta ”vinska” paralela
Zanimljivo je da se Vinogorjem Kutjevo proteže 45-a paralela pa je ono zapravo u društvu poznatih vinorodnih područja poput Istre, ali i Toscane, Piemonta, Val du Rhone, Bordeauxa i Oregona - Napa Valley. Područje je to s čak tri vinogorja i tri turističke vinske ceste: Vinska cesta vinogorja Kutjevo, Vinska cesta vinogorja Požega-Pleternica i Vinska cesta vinogorja Pakrac koje su pokrivene s više od 60 turističko-ugostiteljskih subjekata.
Županija poznata po vinogradima i vrhunskim vinima posljednjih godina privlači sve više turista, a osim u kušanjima vina ovdje se može uživati i prekrasnoj prirodi i u raznolikoj gastronomskoj ponudi i sve uređenijim smještajnim objektima.
Turizam se razvija i na popratnoj ponudi brojnih sportskih i rekreacijskih sadržaja objedinjenima u turističkom proizvodu Slavonski puti, o čemu više na www.slavonski-puti.hr, tematskoj stranici na kojoj se nalaze podaci subjekata na vinskim cestama s opisom ponude, fotografijama i kontakt podacima.
U Požeško-slavonskoj županiji, županiji u znaku broja 5 i nas turističke novinare dočekalo je 5 kušaonica vina, a uz domaće delicije uživali smo slušajući priče o vinarstvu i vinogradarstvu utemeljenima na tradiciji vinogradarskih obitelji ali i o legendama vezanima uz vino.

Schön Blick u Vetovu - restoran i bungalovi za ribiče

Prvo odredište našega puta bilo je restoran Schön Blick u Vetovu. Nakon upoznavanja s Anitom Miličević Marić vlasnicom restorana poslužen nam je ručak. Uz kulen, kulenovu seku, čvarke i mast na kruhu kao predjelo nepce smo zasladili fiš paprikašom i pijanim šaranom zapečenim u pećnici, a ni deserti - makovnjača i orehnjača te palačinke u wine chateau nisu bili za dijetalce. Sljubljivanje jela s kutjevačkom graševinom te Krauthakerovim zelencem, završili smo izbornom berbom bobica graševine vinara Branka Jakobovića. Prebogat ručak začinili smo šetnjom uz romantično jezero uz koje se nalazi pet bungalova posebno zanimljivih ribičima koji mogu pecati direktno s terase kućica, a tu smještaj za dvoje stoji svega 260 kuna s uključenim doručkom.https://www.schonblick.hr/ 

 


Vinarska tradicija obitelji Branka Jakobovića
Slijedila su nova upoznavanja s vinima kutjevačkog vinogorja u vinarijama Jakobović te Krauthaker. Tradicija vinogradarstva u obitelji Branka Jakobovića iz Vetova dulja je od stotinu godina, a o tome svjedoče fotografije te mnoštvo priznanja na zidu kušaonice. U svojoj ponudi imaju čak sedam vrhunskih vina – sve bijele sorte, crni Cuvée te izborne berbe, a sve to zahvaljujući pozicijama njihovih vinograda na južnim, osunčanim i prozračnim obroncima Papuka.  http://www.jakobovic-vina.hr/hr/obitelj-jakobovic.html .


Kod Krauthakera perspektive vam postanu svjetlije, a život puno veseliji
Posjetili smo i drugu po količinama vinariju u kutjevačkom kraju Vinariju Krauthaker, koja je jedinstvena po tome da u podrum ulazite od dolje prema gore, stepenicama na nekoliko katova. Kušaonica je uređena na vrhu, a kada nakon obilaska podruma Kutjeva d. d. i tu probate nekoliko vrsta vina, pa iako samo oplahnuli okusne pupoljke, perspektive vam postanu svjetlije, a život puno veseliji. https://www.krauthaker.hr/ 
U vinariji Krauthaker dočekao nas je Zdravko Ketović te upoznao s nastankom vinarije, stvaranjima etikete, različitim rezultatima iste sorte graševine s različitih mikrolokacija te  smo ovdje “junački podnijeli” još jednu vođenu degustaciju Krauthakerovih perjanica od čak deset etiketa. Vinogradi su zasađeni na čak 42 hektara ali Vinarija još i kupuje grožđe s dodatnih 75 hektara te ukupno godišnje proizvodi 650.000 litara što vlasnika Vladu Krauthakera svrstava među najveće hrvatske vinare.
Počeli smo degustaciju s graševinom s položaja Vidim i Mitrovac, a nastavili s chardonnay-om Rosenberg, crnim pinotom, uživali i u Kuvlakhe zelencu i završili s finim desertnim, profinjenim vinom graševina izborne berbe prosušenih bobica. Na kraju pozdravio nas je i sam vlasnik u društvu Ivana Barbića, koji je jedan od svega nekoliko Hrvata s titulom Master of Vine.

Akademija graševine domaći specijaliteti i desert na metre
Uslijedila je večera u restoranu Akademija Graševine uz nezaboravne delicije šefa kuhinje, te veličanstveni desert na metre. Tu je osim vrhunskih sezonskih delicija s domaćim namirnicama u ponudu uključena i rekreativna šetnja i bicikliranje, a na kraju dana možete odmoriti u jednoj od deset soba Akademije graševine. Nas su nakon svih degustacija vina ponudili poput pogačicama s aromatiziranom masti, tjesteninom sa slaninom i svježim sirom, a za glavno jelo ponudili su nam svinjsku pisanicu punjenu suhim šljivama na bijelim i žutim žgancima. http://www.akademija-grasevine.com/
Smještaj u Vinariji Sontacchi i etiketa Kitokret


Za neke od nas slijedilo je novo ugodno iznenađenje - smještaj u Vinariji Sontacchi, uz sam Trg graševine, objektu uređenom s velikim smislom za očuvanje obiteljske tradicije. Naš mladi domaćin ispričao nam je priču svojih pradjedova, koji su u ovaj kraj stigli iz Italije, te se bavili mesom i vinom, a ponosni su i na priču o posebnoj šaljivoj etiketi na boci vrhunskog vina pod lascivnim nazivom - Kitokret. https://www.sontacchi-vinarija.hr/ Obiteljska tradicija uzgoja vinove loze seže od 1900. godine. Započeo ju je Tomaso Sontacchi, službujući kao vinogradar objekta Vinkomir u vlasništvu baruna Turkovića u Kutjevu. Od 1914. do 1932. godine bio je upravitelj gospodarstva Turković.Njegov sin Antun nastavlja obiteljsku tradiciju. Između dva svjetska rata opskrbljivao je zagrebačke restauracije: Novinarski dom i Obrtničku restauraciju. Svoje znanje i ljubav prema kvalitetnoj kapljici prenio je na svog sina Miroslava, a zatim i na unuka Hrvoja.


Grad Kutjevo potiče turizam i poduzetništvo
Sljedeće jutro u središtu Kutjeva, uz prekrasno obnovljeni dvorac dočekao nas je i pozdravio Josip Budimir, mladi gradonačelnik grada Kutjevo. Upoznavajući nas s našim odredištem iznio je i mnoge prednosti ali i nedostatke koje treba otkloniti da kraj zaživi punim kapacitetima.
- Naši vinari stvorili su od svog proizvoda veliki brend grada Kutjevo i ovoga kraja, ali na žalost nije paralelno razvijana turistička infrastruktura. Nedostaju nam smještajni kapaciteti za prijem većeg broja gostiju. Imamo čak 30 velikih i malih vinara, a najveći je Kutjevo d. d. koji je nekad zapošljavao 2.000 ljudi, a i danas ih zapošljava stotinjak. Kutjevo ima 700 hektara vinograda i proizvodnju do 7 milijuna litara vina, a slijede ga vinarije Krauthaker i Enjingi, dok su ostalo manji vinari.

Imamo ogromne potencijale za turizam, ali i nedostatke, koje polako rješavamo - priča nam te dodaje:
- Da zadrži mlade u kraju, Grad izdvaja dodatna sredstva za samozapošljavanje te potiče i sufinancira otvaranje novih tvrtki i obrta s po 30.000 kuna. U posljednjih godinu dana zbog toga je pokrenuto 30 novih poduzetničkih priča. Da da bismo im mogli pomoći malo smo zaustavili ulaganje u infrastrukturu jer, kako je počelo, za nekoliko godina ne bi imao više tko hodati novim cestama.
Potiče se i turizam tako da se s po pet tisuća kuna subvencionira svaki novi ležaj, te poljoprivreda, kamate na repromaterijal itd. Sve se to radi kako bi se zadržalo mlade da ne napuste rodni kraj. Imamo oko 140 ležajeva u turizmu, ali raštrkanih po manjim OPG-ima, no tu je dvorac nekadašnje obitelji Turković sa svojim planovima i nadamo se uskoro otvorenom tipu hotela, kaže gradonačelnik.
Dvorac Kutjevo nastao je na ostacima cistercitske opatije, a posebno napreduje u doba cistercita, isusovaca i obitelji grofova Turković. Danas je dvorac obnovljen i registriran kao Hotel baština klupskog tipa.Turistička zajednica Požeško-slavonske županije skrbi se o stalnom obogaćivanju ponude pa je nedavno provela zanimljiv projekt.


- Riječ je o projektu Okusi Zlatne Slavonije u kojemu su ugostiteljski objekti trebali zadovoljiti kriterije i u ponudu uvrstiti tradicionalna jela i pića kako bi postali nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije. 
Novost kod ponude paket aranžmana je biciklistička berba grožđa u kojoj sudionici dolaze biciklima u vinograd, beru grožđe, prerađuju ga, te ostavljaju u podrumu kod vinara kako bi nakon nekog vremena ponovno došli po baš svoje - personalizirano vino. Zadnji realizirani projekt je i brošura, biciklistički vodič http://tzzps.hr/wp-content/uploads/2018/12/Bike-vodic-Pozesko-slavonske-2018. u kojemu možete vidjeti turističku ponudu i prijedloge za obilazak za sve ljubitelje istraživanja županije na dva kotača.

Vinarija Kutjevo - “Bit će da nas neće biti ali će i tada biti da će se ovdje dobra vina piti”

- Posebno je naravno zanimljiva priča je o vinariji Kutjevo d.d. koju nam je ispričao vodeći nas podrumima nadahnuti romantik Drago Humski, somelijer u mirovini. Atrakcija podruma je i velika bačva od 53.520 litara napravljena od slavonskog hrasta, s lijepim duborezom, grbom Kutjeva, medaljama i pričom o vinogradarskom životu. https://www.kutjevo.com/hr/
- Naša je bačva druga po veličini u Hrvatskoj, nakon Vinarije Erdut, čija je bačva zapremnine 60.000 litara najveća. Koštala je kao deset Mercedesa te 1982. godine i bila bi preskupa da se ne koristi, pa je u njoj i danas vrhunska graševina. Pik Đurđenovac koji ju je izradio dao je za nju garanciju od 200 godina, a dosad je odradila 40 godina, priča nam D. Humski, a pokazujući nam nakon šetnje podrumom u kojemu vino zrije i onaj najstariji dio podruma u koji u svako doba mogu doći turisti kaže:
- Duh prohujalih vremena povezuje nas s francuskom vinskom kulturom. Ovo je naš najstariji dio podruma koji su dali izgraditi cisterciti, crkveni red iz Francuske, a izgrađen je davne 1232. godine i uskoro punih osamsto godina - kaže pa poetskim rječnikom nastavlja dok nas uvodi u romantičarsku i pomalo mističnu povijest kutjevačkog podruma i poput Shakespearea D. Humski navodi:
- Ovdje se vino bez prekida pije više od 750 godina, pa možemo reći “Bit će da nas neće biti ali će i tada biti da će se ovdje dobra vina piti”.Podrumima Kutjeva godišnje prošeta oko 7.500 posjetitelja od čega njih oko 6000 dođu preko agencija, a drugi su poslovni partneri tvrtke, napominje. Podzemna je to građevina u kojoj nema signala za mobitel i tu napominje brige ne rade pa kušaonica funkcionira i kao svojevrsna duhovna obnova. Oko 5 milijuna litara prodali su prošle godine, čemu je pridonio rastući turizam i pojačani izvoz. Samo u Hrvatskoj proda se do dva milijuna litara njihovih vina.

Vinarija Galić kao svemirska postaja

Posebno iznenađenje je Vinarija Galić koja pomalo nalikuje svemirskoj postaji jer sve je na dugme, a vina zriju uz glazbu klasika. U nju je uz pomoć sredstava iz EU-a investirano oko osam milijuna eura.Godine 2007. Galić 40.000 trsova na 6,5 ha, a sljedeće je otvorio vinariju. Danas ima vinograde na oko 60 hektara ali otkupljuje grožđe s još 10 hektara te godišnje puni do 330.000 boca.https://galic-vina.hr/ ; https://hr-hr.facebook.com/GalicVina/
U novoj vinariji na dva kata, koju su projektirali arhitekti Tomislav Čurković i Zoran Zidarić nalaze se velike drvene bačve sa staklom za kontrolu fermentacije, drvene bačve od 3.300 litara za odležavanje vina, male od 330 litara za vinjak, betonska jaja i betonski konusi za buduća maceriranja vina, tankovi od inoxa, zatim Bacchus3, vinifikatori, tankovi i preše .. Vrhunski je to opremljen prostor u kojem možete odraditi gotovo sve u vezi vina od verifikacije, prerade, proizvodnje, buteljiranja pa do degustacije  u ostakljenom barrique podrumu sa 152 bačve crnog vina u kojem neprekidno svira klasična glazba.
 - I sve te cijevi imaju neku funkciju, grijanje i hlađenje tankova, a jedan je i vinovod tako da možemo pretakati s jednog kraja podruma u drugi, gdje god želimo. Što se tiče bačvi imamo četiristotinjak različitih posuda. Drvene bačve su iz Francuske, a ovdje su i betonske bačve, što je također prirodni materijal poput amfora, drvene bačve mijenjamo nakon tri četiri do pet godina, zato trebate imati različita godišta tih bačvi. Obitelj Galić 55 hektara vinograda, sve se bere ručno, svaki vinograd u svoje vrijeme i pozorno, a nakon toga nastavlja se selekcija u podrumu, cijeli proces je nježan prema grožđu.

 

Andrej Markulin, predsjednik Uprave Vinarije Galić kaže da je i u portfoliju Vinarije Galić graševina kao sorta najzastupljenija, ali njeguju se i druge sorte.

- Graševinu prožimamo i kroz nekoliko etiketa, a od drugih svakako bih izdvojio i sortu sauvignon, pa Chardonnay i jedan lijep nježan roze kojim u zadnje tri četiri godine baš lijepo osvajamo tržište za vrijeme turističke sezone jer to je naše ljetno vino. Imamo i crnih sorti, te bih izdvojio stopostotni sortni pinot crni i lijepu bordošku kupažu od sorti cabernet sauvignon merlot i cabernet frank - crno 9. Imaju najprodavaniji roze u Hrvatskoj pa je prošle godine planulo 45.000 boca. Također u vlasništvu vinarije Galić je  i hotel u Brodskom Stupniku  (nekadašnji Zdjelarević) pod nazivom - Stupnički dvori, s 30-tak kreveta, a priču šire na pašnjake i uzgoj škotskih goveda te uzgoj kokica i pataka za vlastite potrebe.
Vinarija Tandara - sa ženskom energijom


U središtu Kutjeva nalazi se i jedna manja vinarija, poznata po tome da je vodi žena, a majčinim je stopama krenula i kći Nikolina. U svojim podrumom djelomično ukopanim u brdo zbog izolacije kažu izvrsno kontroliranja vina u fermentaciji. Nikolina je školovana enologinja i vinska kraljica, a osim graševine proizvode i rajnski rizling, te kupažu cabernet sauvignona i merlota. http://vina-tandara.hr/

Naselje luksuznih villa Montis Aurea na Papuku pohode i Skandinavci

Opijeni što od vina, a što od čistoga zraka ali i punih srdaca odlazimo dalje u smjeru Požege i zelene idile Parka prirode Papuk, gdje nas na lokaciji Novo Zvečevo srdačnom dobrodošlicom dočekuje voditelj luksuznih Villa Montis Aurea Igor Salak. Ukupno četiri reprezentativna objekta smještena na nadmorskoj visini od 447 metara u okruženju netaknute prirode i čistog planinskog zraka gdje gosti osim u rekreaciji, šetnjama, bicikliranju mogu uživati u kupanju u bazenima, finskoj sauni ili jacuzziju s prekrasnim pogledom na zelenilo. http://www.montis-aurea.hr/hr
Čista priroda i nalazište neobičnih stijena na daleko su poznati jer geopark Papuk uvršten je na kartu zaštićenih dijelova prirode UNESCO - a. Papuk svojim prirodnim atrakcijama i ljepotom opaja dušu i zaustavlja dah, pa gostiju u Vilama za odmor Montis Aurea ne nedostaje tijekom cijele godine.


- Svakim danom imamo sve više interesenata. Tijekom cijele godine dolaze nam gosti, uz tek malo zatišje početkom godine. Imamo četiri objekta i svaki je kapaciteta od 6 do 8 osoba, a svi objekti imaju zasebni bazen ili barem saunu i jacuzzi - mali wellness. Ukupno je to 27 kreveta, a radimo tri godine, kaže nam Igor Salak.

A mi ne možemo nego svakome od vas dragi čitatelji toplo preporučiti sve te destinacije na kojima smo uživali u gostoljubivosti domaćina, kušali predivna vina i domaće specijalitete, uživali u ambijentu starinske i još nepatvorene Slavonije te napunili srca i okrijepili dušu. Preostaje nam samo da se zahvalimo Maji Jakobović direktorici Turističke zajednice Požeško-slavonske županije i svim ostalim domaćinima te da bez imalo zadrške naš doživljaj Zlatne doline završimo u duhu pjesme - Slavonijo tko te nije vidio, ne zna što je izgubio. 

Za sve vaše upite javite se na adresu:  

Ivona Odvorčić Kahanek, mag.oec.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije
Županijska 7
34000 Požega
T: +385 34 290  262

M: +385 99 3290 262
F: + 385 34 290  223
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.tzzps.hr

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.