Rabljani će velikom feštom obilježiti 130 godina turizma

Rabljani će velikom feštom obilježiti 130 godina turizma

Povodom obilježavanja 130. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom, Grad Rab i Turistička zajednica Grada Raba pripremili su od 27. do 29. rujna veliku proslavu za građane i goste.

Program započinje u petak 27. rujna, na Svjetski dan turizma, svečanom sjednicom Skupštine TZG Rab u Zimskom kinu. Otvorenje će dodatno upotpuniti domjenak u Valamar Collection Imperial hotelu, a velika proslava nastavit će se sve do večernjih sati u sklopu kulinarskog natjecanja Kanate na Trgu sv. Kristofora. Naime, Kanata je zabavna manifestacija koja već nekoliko godina veseli lokalno stanovništvo i turiste te tradicionalno okuplja najbolje amaterske kuhare u pripremi brudeta koji će jedinstvenom recepturom nastojati osvojiti stručni žiri. Specijalno za ovu prigodu, brudet se priprema u bakrenim kotlićima, tzv. brunčićima, što dodatno začinjava ovu vrhunsku mediteransku deliciju koja se priprema od svježe ulovljene ribe. U natjecateljskoj porciji brudeta i palente moći će uživati svi gastronomski entuzijasti, a okupljene će zabavljati bend Xfinity.

Osim u gastro delicijama, gosti Raba moći će dodatno doživjeti prekrasne vizure grada i upoznati lokalne običaja jer su u subotu 28. rujna organizirana vođenja gradom s licenciranim vodičima i posjet rapskim izložbenim prostorima.

''Grad Rab ove godine slavi poseban jubilej – čak 130 godina organiziranog bavljenja turizmom. Već se u 18. stoljeću bilježe prvi turisti, ali do organiziranog vida turizma se moralo pričekati još neko vrijeme, točnije do 16.5.1889. godine kada je Općinsko vijeće Raba proglasilo grad turističkim odredištem i lječilištem. Danas, kontinuirano radimo na razvoju naših manifestacija koje sve više postaju motivom dolaska turista tijekom cijele godine, a ljepote naših vizura, kvaliteta turističkog proizvoda i gostoljubivost, naš su zalog za buduća vremena rapskog turizma'', istaknula je Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice Grada Raba.

Završnog dana proslave, u nedjelju 29. rujna, hotelska kompanija Imperial Riviera za građane i goste pripremila je slatko iznenađenje pod nazivom Slatka simfonija, a atmosferu će dodatno zagrijati i koncert mladih pjevača popularnog HRT-ovog projekta „A strana''. Naime, tu večer s početkom u 20:30 sati na pozornicu će se popeti Sabina Hebiri, Iva Ajduković, Alen Đuras i Dino Petrić uz Antu Gela i bend. Upravo će oni poznatim glazbenim izvedbama zabaviti sve okupljene te na jedinstven način zatvoriti ovu veliku rapsku proslavu.

Rab je već odavno, točnije još od 1774. godine, bio privlačan putopiscima i znanstvenicima iz Europe što potvrđuju i brojni zapisi i isprave, a svoj napredak zahvaljuje brojnim istraživačima otoka koji su ga kroz povijest propagirali kao značajno turističko područje.

Danas je Rab na glasu kao jedna od omiljenih ljetnih destinacija, ne samo zbog iznimnih prirodnih ljepota, već i zbog gostoprimstva otočana te mnogobrojnih manifestacija koje dodatno obogaćuju turističku ponudu grada.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.