B2B konferencija: Šibensko-kninska županija kao kreativni klaster

B2B konferencija: Šibensko-kninska županija kao kreativni klaster

Od zajedničkoga rada agencija i čarteraških kompanija koristi bi imala cijela lokalna zajednica jer gosti više platežne moći traže posebne i inovativne doživljaje, eno-gastro, nautičke, kulturne, pustolovne i sve druge proizvode posebnih tema i interesa. Ovi oblici turizma odmiču Hrvatsku od imidža destinacije sunca i mora, pune smještajne kapacitete van sezone i omogućavaju cjelogodišnji turizam. Jedan je to od zaključaka B2B konferencije „Šibensko-kninska županija kao kreativni klaster“ održane u Šibeniku u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Tvrđave kulture Šibenik te uz podršku Lučke uprave Šibenik. Prostor Gradske vijećnice Šibenik bio je do kraja popunjen predstavnicima renomiranih turističkih agencija, charter i pomorskih tvrtki iz cijele Hrvatske, kao i različitim dionicima turističke ponude  Šibensko-kninske županije na koju je ovaj put stavljen fokus.

Novi projekti

Kako je dnevna potrošnja nautičara na charter plovilima  u 2017. iznosila 183 eura po danu, što je značajno više od potrošnje prosječnog turista sa 79 eura po danu, jasno je da postoji ogroman potencijal u povezivanju nautičkog turizma s ostalim turističkim proizvodima poput eno-gastro i kulturnih, a turističke agencije su kreatori takvih složenih paketa visoke dodane vrijednosti. Na konferenciji su se predstavili i novi projekti u Šibensko-kninskoj županiji: projekt Šibenske biskupije obnove palače Galbiani i  Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova “Civitas sacra – Sveti grad”, tematski kostimirani razgled grada „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“  koji provode vodiči šibenske Udruge turističkih vodiča Mihovil, kao i projekt HGK ŽK Zadar 4helix+: Kreativna inovacija za plava poduzeća Mediterana i rast klastera. Tvrđava kulture Šibenik predstavila je mogućnosti korištenja prostora i posebnih doživljaja Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone na kojoj je nakon poslovnih sastanaka između sudionika održan drugi dio konferencije, namijenjen neformalnom povezivanju uz eno-gastro ponudu županije. 

Predsjednica HGK Strukovne grupacije putničkih agencija Šibensko-kninske županije Ivana Šišara izrazila je zadovoljstvo interesom agencija i chartera iz ostatka Hrvatske za konferenciju. „Lokalne agencije svake godine osmišljavaju nove pakete i ture kako bi obogatili svoju ponudu, a ovom konferencijom želimo spojiti naše lokalne agencije i ostale sudionike u turizmu koji u svojoj ponudi nude Šibenik i regiju te se nadamo da će doći do njihove suradnje“, kazala je Šišara.

Značajna promjena profila gostiju

Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK„ Inicijativa našeg Udruženja za povezivanjem s putničkim agencijama uzrokovana je promjenom profila gostiju u charteru kojoj se moramo prilagoditi s obzirom da je sve manje „pravih“ nautičara, a sve više „općih“ gostiju koji konzumiraju nautiku uz druge turističke proizvode. Stoga nam je suradnja s agencijama vrlo važna i nužna kako bi isporučili kvalitetan doživljaj te zajednički produžili turističku sezonu u Hrvatskoj. Izabrali smo Šibensko-kninsku županiju kao mjesto susreta jer ima sve, od povijesnih i kulturnih lokaliteta, preko dva nacionalna parka pa do vrhunske gastronomije, glazbe i jedinstvene morske priče. Sve to je upakirano u odličnu prometnu povezanost i izuzetno razvijenu nautičku infrastrukturu“, naglasio je Klisović.

„Izuzetno mi je drago kad vidim da se promišljanja i strategije Ban toursa uklapaju u službene politike HGK i drugih subjekata. Vezano za charter jedrilica, već odavno nudimo i kulturu duž ruta. Od svega me najviše veseli kad u naše programe možemo uključiti lokalne DMK i proizvođače, odnosno kušanje lokalnih proizvoda jer tako možemo izravno poduprijeti nečiji mali biznis. I sami smo počeli od doslovno nule i znam koliko je svaki, pa i najmanji posao bitan“, naglasila je predsjednica Zajednice kulturnog turizma HGK Suzana Marković.

Hrvatska vodeća charter destinacija na svijetu

„Današnji susreti među sudionicima zasigurno će pridonijeti daljnjem razvoju inovativnih i kreativnih turističkih proizvoda u gradu i županiji. Šibenske tvrđave od početka svog djelovanja uspješno surađuju s brojnim turističkim organizacijama i privatnim poduzetnicima u turističkom sektoru, a zajedno smo primjer kako se kroz partnerske odnose stvara sinergija i unaprjeđuje kulturna, turistička i eno-gastro ponuda na dobrobit svih dionika,'' rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik

Ukupan broj charter plovila u Hrvatskoj narastao je na 4.375, čime je Hrvatska vodeća charter destinacija na svijetu, a preko pola milijuna nautičkih gostiju ostvarilo je gotovo 3,5 milijuna noćenja. U razdoblju od 2010. do 2017. godine broj aktivnih putničkih agencija narastao je za 44 posto, s 870 na 1.254, a prihodi za 54 posto, s 3,3 milijarde na 5,1 milijardi kuna. Broj zaposlenih u hrvatskim agencijama je 2017. godine dosegnuo ukupno 5.540, što je 20 posto više nego 2010. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.