Ulaganje u kvalitetu ključ konkurentnosti obiteljskog smještaja

Ulaganje u kvalitetu ključ konkurentnosti obiteljskog smještaja

„Tržište obiteljskog smještaja kontinuirano raste. Prošle je godine zabilježeno 7,6 milijuna dolazaka, uz rast od 10%, broj noćenja je također u porastu za 6,2% na 43,3 milijuna. No, ne trebamo se fokusirati samo na dizanje brojki, već na ulaganje u kvalitetu. Naime, uz značaj za turizam i malo poduzetništvo općenito, obiteljski smještaj ključan je medij za kreiranje i prijenos identiteta naših destinacija“, istaknula je direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Ana Klarić na 5. Forumu obiteljskog smještaja koji se u organizaciji HGK ove godine održava u Splitu od 29. do 30. ožujka.

U sklopu Foruma dodijeljene su i nagrade „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ najboljim iznajmljivačima u 11 kategorija. Za najbolji smještaj na obali proglašeni su Apartmani Mediterraneo na otoku Kapriju, titula za najbolji smještaj u gradu otišla je Biseru Dunava iz Vukovara, najboljim smještajem za obitelj proglašena je Villa More u Lovranu, najbolji smještaj za aktivni odmor je Villa Maslina u Buzetu, a za wellness odmor Mala Vila Rebeka iz Gornje Dubrave. Villa Milica iz Pule proglašena je najboljim eko smještajem, Villa Covri iz Brtonigle je najoriginalniji smještaj, Stancija Rušeti iz Oprtlja najbolji je smještaj u prirodi, a Holiday house Sobol najbolji smještaj u ruralnom turizmu. Apartmani Sabina iz Fužina izabrani su za najbolji obiteljski smještaj 2019., kao i za najbolji smještaj za boravak s ljubimcima.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je poručio kako obiteljski smještaj mora postati međunarodno prepoznatljiv proizvod, usuglašen s načelima zelenog turizma i namijenjen ciljanim tržišnim nišama tijekom većeg dijela godine. „Kako bi to postigli, potrebno je pružiti potporu iznajmljivačima da se razvijaju kroz ulaganja. Upravo zato smo u suradnji s HBOR-om pripremili program mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača za koji je iskazan velik interes. Cilj nam je svim fizičkim osobama koje su registrirane za najam soba, apartmana, kuća za odmor ili kampova, pružiti financijsku podršku za uređenje smještajnih kapaciteta. To će u konačnici rezultirati i ujednačavanjem kvalitete, ostvarenjem bolje usluge u privatnom smještaju te podizanjem konkurentnosti hrvatskog turizma“, poručio je Glavina, dodavši da bi nas takav iskorak trebao uvesti u top 20 turističkih zemalja svijeta. Krediti nude jedinstvene uvjete od svega 2 posto kamate za iznose i do 375 tisuća kuna, uz rok otplate do 10 godina.

„S obzirom na to da Splitsko-dalmatinska županija raspolaže najvećim brojem obiteljskog smještaja u Hrvatskoj, pokrenuli smo brojne edukacije i savjetovališta kako bismo povećali kvalitetu ponude. Sve to radimo jer smatramo da je nužno pomoći obiteljskom smještaju da podigne kvalitetu, ima bolju marketinšku prisutnost, kvalitetniju distribuciju i da ide u korak s novim turističkim i tržišnim trendovima“, kazao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Pročelnica Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove Grada Splita Ela Žižić izjavila je da Forum prvenstveno edukativnog karaktera, ali je važan i zbog razmjene znanja i iskustva. „Bitno je umrežavati se, učiti od najboljih i provoditi mjere za povećanje kvalitete uvažavajući najnovija kretanja na turističkim tržištima. Time postajemo još bolji i konkurentniji kao turistička destinacija“, izjavila je Žižić.

Glavni fokus petog izdanja Foruma obiteljskog smještaja stavljen je upravo na podizanje kvalitete. Tijekom dva dana Foruma sudionici će moći saznati kako poboljšati različite segmente ponude, od luksuznoga privatnog smještaja i dizajna interijera do ulaganja u profesionalnu fotografiju i posluživanja vrhunskoga doručka. Dio foruma bit će posvećen i ekološkim objektima i održivome turizmu. Također će se predstaviti razne mogućnosti obogaćivanja ponude za goste kroz povezivanje s pustolovnim turizmom. Forum uključuje i veliki izložbeni prostor s predstavljanjem ponude proizvođača i pružatelja usluga relevantnih za obiteljski smještaj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.