Oživjeli vinogradi Slavonije i Baranje - Berem grožđe i crno i bilo...

VINOGRADI

FERIČANCI – Kao i uvijek prije početka jeseni, vrijeme je za slasne čehulje. Berači su ušli u vinograde Feravina kako bi prvih dana rujna obrali grožđe za pjenušava vina za koja su potrebne nešto više kiseline. Započinje se u zoru s prvim zracima sunca, a početak berbe je simbolično obilježen zajedničkom zdravicom.

Nazdravljalo se pjenušcima Francesca i Grasecco, ali i finim rakijicama šljivovicom i jabukovačom koje je samo samo za ovu priliku iz privatne kolekcije ustupio Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe d.d. koji je i sam nazočio berbi. Prvo su na red došle frankovka i graševina, a berba će se nastaviti sa sortama Chardonnay, Pinot bijeli, graševina te crnim sortama Pinot crni, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc te Syrah. 

Svaka vinogradarska godina ima svoje izazove i svaka je posebna na svoj način. Zima je bila blaga i bez oborina, a kretanje vegetacije u proljeće praćeno velikim brojem sunčanih  sati i malom količinom padalina – ističe Lucija Kužir, koordinatorica berbe naglasivši da za vinograde nije postojala karantena i rad od doma.Ipak, početkom kolovoza, područje Našica na kojem imaju dva vinogradarska lokaliteta pogodilo je olujno nevrijeme koje je ostavilo traga na lozi i urodu. Preostalo grožđe na tim lokacijama je u izvrsnom stanju, a završna faza sazrijevanja prolazi vrlo dobro. Uz stalne djelatnike Feravina, u vinogradima grožđe bere stotinjak sezonskih radnika koji osim organiziranog prijevoza ove godine imaju i topli obrok.

U izgradnji smo dva nova podruma tako da kapaciteta za kontroliranu fermentaciju i odležavanje vina neće nedostajati. Jedan je podrum opremljen inox tankovima kapaciteta 570.000 litara, a drugi drvenim bačvama raznih zapremina od 1000-6000 litara, ukupnog kapaciteta 147.000 litara – pojašnjava Ivan Maričić, direktor Feravina naglasivši da je kod njih ipak kvaliteta ispred kvantitete.I drugi su vinari Slavonije i Baranje započeli s berbom, a većina ih je zadovoljna prvim rezultatima i nada se da će berba 2020. godine biti uspješna, a vino bez mane.

 

 

Narodna pjesma kaže:  Berem grožđe i crno i bilo...  

A vino će ipak na kraju - ispričati svoju priču, crnu, bijelu ili možda rose!

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.