Vinarija Mežnarić već na prvom svom nastupu na Decanteru osvojila tri odličja - srebro za pinot crni, broncu za muškat žuti, te preporuku za sauvignon

Vinarija Mežnarić već na prvom svom nastupu na Decanteru osvojila tri odličja -  srebro za pinot crni, broncu za muškat žuti, te preporuku za sauvignon

https://www.meznaric.hr/meznaric_vinarija/ je već na prvom svom nastupu na Decanteru (Decanter World Wine Awards) u Londonu, najvećem i najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju osvojila tri odličja -  srebro za pinot crni, broncu za muškat žuti, te preporuku za sauvignon blanc. U obitelji Mežnarić vinogradarska tradicija seže nekoliko generacija unatrag, a na toj tradiciji svoju današnju proizvodnju vina temelji i Hrvoje Mežnarić, vinar koji je tom zanatu pristupio najprije hobistički da bi se sve više vezao uz posao dodajući toj tradiciji suvremenu tehnologiju proizvodnje pa u tom spoju tradicije i suvremenost postiže i izvrsnu kvalitetu vina prepoznatu ne samo diljem Lijepe naše već i izvan nje. 

Vinogradi smješteni na pitomim padinama Topličkog gorja na osunčanima lagama u okviru jalžabetske vinske ceste, kvalitetno tlo i znanje koje se prenosilo s koljena na koljeno sada uz suvremene metode uzgoja vinove loze i naravno znalačkog podrumarenja rezultira vinima posebne kvalitete, koja na ocjenjivanjima vina i izložbama osvajaju domaća i međunarodna odličja. Ne čudi stoga ni najnoviji uspjeh, čak tri Decanterova odličja na poznatom ocjenjivanju vina u Londonu. 

- Recept za postizanje kvalitete je dugotrajno ulaganje u znanje i prikladne, moderne tehnologije proizvodnje, reći će Hrvoje, vlasnik i glavni podrumar Vinarije Mežnarić, a s obzirom na inovativne etikete na kojima je spojio svoju drugu ljubav, a to je ljubav prema filmovima, te na etiketama Vinarije Mežnarić uvijek stoje i popularni citati iz njemu najdražih filmova kaže:

 

- Što se tiče samih etiketa, imamo vrlo pozitivan feedback od strane naših kupaca, a sve to zajedno pridonosi našoj prepoznatljivosti i konkurentnosti na sve respektabilnijem hrvatskom vinskom tržištu. Godišnje količine su od 15 do 20 tisuća boca, a sam vinograd je površine jednog hektara s oko 3000 trsova pretežito sauvignona te drugih nekoliko sorti. Pošto smo boutique vinarija, naši su najveći kupci restorani i hoteli diljem Hrvatske.

Ove godine smo po prvi puta poslali vina na Decanter i osvojili srebro za Pinot crni, broncu za muškat žuti, te preporuku za sauvignon blanc. Daljnji planovi su nam kao i do sada iz godine u godinu raditi na daljnjem poboljšanju kvalitete naših vina, te probijanje na nova tržišta (naravno kad se cijela trenutna situacija s koronavirusom smiri).

 Karakteristike i preporučena sljubljivanja nagrađenih vina

DECANTEROVO SREBRO za Marvel Noir Old School Collection (Pinot Crni) 

Barrique crno vino odležano u francuskom hrastu godinu dana. Providne rubinsko crvene s nijansama ciglaste. Izražena i slojevita mirisa u kojem se jedna za drugom nižu arome šumskih jagoda,malina,kupina i drugih šumskih bobica, a potom im se u vidu finese pridružuju grafitna olovka i zemljani tonovi.Okus je sasvim suh,obiluje voćnošću crvenog voća, ali ima i čvrstu taninsku strukturu koja mu daje postojanost i serioznost, pa je početak okusa pretežno voćan dok završetak obilježavaju ugodno stezanje i obilje začinskih aroma. Klasično food vino koje će savršeno pokriti sočnija pečena mesa poput patke ili purice te teletine ispod peke.Uz plavu ribu također savršeno odgovara, a osobito steak od tune.   

  DECANTEROVO BRONCA za Precious (Muškat Žuti)

Vino je to svijetle, kristalno bistre zelenkasto žućkaste boje.Izrazito intezivna i snažna mirisa što obiluje za muškat tipičnim aromama livadnog cvijeća, cvijeta bagrema, meda od bagrema, svježeg muškatnog grožđa te kandiranih agruma. Okus je vrlo sladak, iz kategorije poluslatkih vina, ali u savršenom balansu s svježom voćnosti i živahnim kiselinama zbog čega odiše svježinom i ima tek slasti. Atraktivno slatko vino čistih aroma i slasnog okusa namijenjeno ljubiteljima slađih vina. Može se servirati kao desertno vino uz suhe kekse ili sviježe voće, a još bolje funkcionira zasebno, nakon završene večere, serviran u manjim čašama.

 DECANTEROVA PREPORUKA  za Stellar Blanc (Sauvignon)

Sauvignon Vinarije Mežnarić je vino bistre i umjerene limunsko žute boje tipične za sortu. Mirisa također vrlo svojstvenog, intenzivnog i atraktivnog. Bogatog aromama što podsjećaju na zelenu papriku, pokošenu livadu, ogrozd i tračak bazginog cvijeta. Laganog i osvježavajućeg, a pritom vrlo intenzivnog okusa u kojem se isprepliću dojmovi svježe herbalnosti i postojane mineralnosti. Osobito se ističe finiš gdje se susreću herbalnost zelene paprike te nježna i ugodna gorkastost šparoge. Uz lagana rižota, jela sa šparogama, riblja carpaccia, piletinu iz pećnice te školjke poput kamenica ili jakobskih kapica. Funkcionira odlično i kao aperitiv ili ljetno osvježenje servirano na čašu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.