Vinistra ostaje, no mijenja datum i mjesto

Vinistra ostaje, no mijenja datum i mjesto

 Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera. To su potvrdili tijekom ocjenjivanja vina i alkoholnih pića i Svijeta Malvazija, u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.

„Iznimno smo sretni što smo unatoč koronakrizi, nakon godinu dana pauze uspjeli organizirati ocjenjivanje i 12. Svijet malvazija kao tradicionalni uvod u Vinistru. I to u posve novim okolnostima. Zbog epidemioloških mjera primjerice smanjili smo broj komisija na tri, a za strane ocjenjivače iz Italije i Slovenije omogućili PCR i antigenski test“, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre te dodao kako je uvjeren da će se ove godine manifestacija održati.

„Na ovogodišnje ocjenjivanje ukupno je pristiglo 415 uzoraka vina i 20 jakih alkoholnih pića, oko 15 posto manje nego prijašnjih godina, očekivano zbog koronakrize. Na 12. Svijet malvazija, neformalno svjetsko prvenstvo ove sorte, ocjenjujemo 220 uzoraka - iz Hrvatske 166, Italije 24, Slovenije 20, Španjolske i Grčke po pet. Što se tiče svježih vina prema do sada kušanim uzorcima mogu reći da je berba 2020. bila odlična, dok su odležana vina punog i zaokruženog okusa“, istaknuo je Mario Staver, predsjednik ocjenjivačke komisije. 

Foto: Danilo Dragosavac

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.