Nove berbe vina Benvenuti

Nove berbe vina Benvenuti

Na jezeru Bundek u Zagrebu, premijerno su predstavljene nove berbe   vina Benvenuti iz Kaldira iz Istre.

„Proljetno druženje povodom predstavljanja novih berbi vina nekako je već postalo tradicija. Za nas taj događaj obilježava početak dinamičnog perioda i intenzivnijih radova u vinogradu, a za naše prijatelje početak uživanja u ljepšem vremenu i sunčanim popodnevima uz svježa vina,“ rekao je Albert Benvenuti koji je uz brata Nikolu predstavio vina: Malvazija 2020, Rose 2020, Malvazija Anno Domini 2018, zatim crno vino Caldierosso 2018 te desertno vino Corona Grande 2016.

Braća Benvenuti opisala su svako predstavljeno vino:

Malvazija 2020 - Malvazija je naše temeljeno vino kojem posvećujemo najviše pažnje i kod kojeg uvijek težimo postići ravnotežu između svježine, to jest osvježavajućeg karaktera, te strukture i postojanosti. Stoga našu malvaziju s jedne strane krasi voćnost i mineralnost, a istovremeno ima slojevitost, dubinu i potencijal za čuvanje. U idealnu formu obično ulazi godinu dana nakon berbe i u toj kondiciji ostaje od tri do pet godina.

Rosé 2020 - Teran prirodno odiše svježinom i kad od njega radimo rosé trudimo se tu svježinu sačuvati, zatim malim dodatkom od desetak posto merlota dodatno naglašavamo voćne arome te finalno oblikujemo strukturu i tijelo. Vjerujemo da je za osvježenje toplijih dana ovo vino idealan izbor, mirisno je i osvježavajuće, a pritom dovoljno suho i sočno da može pratiti klasična jela s roštilja i sve vrste salata.

Malvazija Anno Domini 2018 - Malvazija Anno Domini je kompleksnije i odležano vino s potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Radimo je samo u dobrim godištima, kad priroda omogući idealne parametre za takav tip vina. Dozrijevamo je u starijim velikim drvenim bačvama, aromatski neutralnim, u kojima razvija svoje sortne komponente i naglašava terroirski pečat. Radi se o vinu s vrlo dugačkim životnim vijekom, pogodnim za vinske kolekcionare i istinske ljubitelje plemenitih svojstva odležanih vina.

Caldierosso 2018 – Caldierosso je naše temeljno crno vino dobiveno od terana pomiješanog s nebbiolom, merlotom i tempranillom. Dali smo mu naziv prema mjestu Kaldir iz kojeg dolazimo (Caldier), u okolici kojeg se nalaze vinogradi u kojima raste njegovo grožđe. Teran u blendu je zadužen za autentičnost i sočnost, nebbiolo za taninsku kičmu i arome crvenog voća, merlot za voćnost i tijelo, a tempranillo za strukturu i mediteransku notu. Sve zajedno daje slojevito vino s finesom koje odiše voćnošću i istarskom živošću.

Corona Grande 2016 - Naše temeljno desertno vino koje dolazi iz vinograda istog naziva. Radi se o blendu malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina. Corona Grande je kasna berba koja se potom još dodatno prosušuje do tri mjeseca od berbe kako bi koncentrirala slador i uravnotežila kiseline na idealnu razinu. Godište 2016 je jedno od najboljih godišta za desertna vina zbog redovne i uravnotežene izmjene padalina i sunčanih perioda. Vegetacijski razvoj je toj u godini kao iz udžbenika omogućio lozi razvoj bez stresa te potpunu uravnoteženost kiselina i sladora u punoj zrelosti. Kasnije je prosušivanjem taj balans samo dodatno naglašen i u vinu su se unatoč slatkoći sačuvala slast i svježina.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.