Slavonski, baranjski i srijemski vinari zajedno u promociji graševine

Slavonski, baranjski i srijemski vinari zajedno u promociji graševine

Na godišnjoj skupštini udruge Graševina Croatica, koja je održana u vinariji Kalazić u Baranji, vinari Slavonije, Baranje i Srijema su raspravljali su o problemima  uzrokovanim pandemijom korona virusa te o tome što raditi  u ovoj godini Raspravljalo se i o  marketinškoj strategiji vinarstva u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Od aktivnosti u protekloj godini vinari su pozdravili donošenje interventnih mjera za pomoć vinskom sektoru, destilaciju vina u kriznim slučajevima i skladištenje vina, te njihovo produženje i u 2021. godini jer je većina vinara imala pad prodaje od 30 do 50%, a oni koji su bili usmjereni na suradnju s ugostiteljima bili su primorani okrenuti se drugim kanalima prodaje.

Članovi udruge su odali počast  preminulom kolegi Igoru Hruškaru koji je cijeli svoj život proveo promovirajući slavonska vina.

Kako je istaknuto tijekom rasprave udruga Graševina Croatica ima aktivnu i značajnu ulogu u vinskom sektoru u Hrvatskoj, a još aktivniju ulogu u svakodnevnom poslu vinogradara i vinara preuzet će kao Regionalna organizacija vinara Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

„Pred nama je dovršetak marketinške strategije  kojom će se postaviti smjer daljnjeg razvoja kako vinara, naše udruge, tako i graševine kao sorte. Glavni cilj nam je tržišni plasman naših vina koji je adekvatan kvaliteti koju stvaramo u vinogradima i podrumima. Više od 90% vina koja proizvedemo pripadaju u kategoriju kvalitetnih i vrhunskih pa je jasno o kakvom je potencijalu riječ. Uz to Slavonija i Hrvatsko Podunavlje je iznimno atraktivno turističko područje i mi ćemo se maksimalno uključiti kako bismo kreirali atraktivnu i zanimljivu eno-gastro ponudu kroz koju će gosti imati prilike upoznati naša vina. Dobar primjer je  Baranja, u kojoj se trenutno nalazimo, koja je već sada prepoznatljiva i nagrađivana turistička destinacija čiji su sastavni dio ponude upravo baranjski vinari i njihova vina„ istaknuo je Josip Pavić, predsjednik udruge.

Graševina Croatica jedna je od četiri velike nacionalne udruge vinara, a samo ime udruge jasno prezentira i glavni cilj, a to je promocija graševine, dominantne sorte ovog područja koja je po količini vinograda i prodajnim rezultatima najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj. Dugogodišnjim radom udruga Graševina Croatica uspjela je udružiti snage vinara koji zajedno obrađuju 6.000 hektara vinograda i koji u sinergiji i brendiranju vinske regije vide budućnost svojih podruma i vina s ovog područja, s posebnim naglaskom na graševinu.

Foto: Marko Čolić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.