Festival traminca brendira Hrvatsku kao eno-gastro destinaciju

Festival traminca brendira Hrvatsku kao eno-gastro destinaciju

 „Hrvatska ima bogatstvo autohtonih sorti i predivan mozaik četiri vinogradarske i vinske regije s njihovim klimatskim, sortnim i položajnim specifičnostima kao što je i ova Iločka s tramincem. Naše vino nije samo prehrambeni i potencijalno važan izvozni proizvod. Ono uz gastronomiju igra sve snažniju ulogu u turističkoj ponudi, a događanja poput ovog brendiraju Hrvatsku i kao eno-gastro destinaciju“, poručio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na gala večeri koja se održala sinoć u sklopu Festivala traminca koji se održava 21. i 22. svibnja u Iloku.

Hrvatska je u 2020. godini zabilježila 50%-tni pad prodaje vina što je posljedica pada turizma i blokade HORECA kanala jer ne treba zaboraviti činjenicu da je hrvatska turistička zemlja i da naši vinari gotovo 70% vina plasiraju upravo putem HORECA kanala. „Međutim, ohrabruje činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije, vrhunskih vina i pjenušaca i to za gotovo 60 posto i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići u smjeru visoke kvalitete. I tu traminac kao vrhunska sorta ima svoju ulogu, a velik broj platinastih i zlatnih medalja dokaz su da kriza nije utjecala na kvalitetu traminca“, poručio je Kovačević dodavši kako je ključnu ulogu u stabilizaciji vinskog sektora odigrao nacionalni program pomoći kojim je država s 56 mil. kuna kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina i tako pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu, a pomoć sektoru nastavlja se i u ovoj godini sa 20 milijuna kuna.

Istaknuo je i kako treba snažnije ulagati u promociju i marketing vina. „Vinarstvo mora biti čvrsta stavka u državnom proračunu jer bez marketinga i ovakvih događanja nema ozbiljnog tržišnog pozicioniranja. HGK će i dalje pod zajedničkim brandom Vina Croatia Vina Mosaica još snažnije i vlastitim sredstvima i sredstvima vinske omotnice, EU fondova, raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina. Zato smo u cijelosti obnovili web stranicu Vina Croatia Vina Mosaica koja bi kao dodatni marketinški alat trebala biti ključna komunikacijska točka hrvatskog vinarstva i vodič i turistima i vinoljupcima kroz hrvatske vinske regije i hrvatska vina“, poručio je Kovačević.

Iločki podrumi već treću godinu za redom partnerski podržavaju Festival traminca. „Ovo je prvi festival posvećen toj sorti, a kako je Ilok oduvijek poznat po tradiciji uzgoja vinove loze, naročito sorte traminac, prepoznali smo značaj i potencijal ovog festivala. Osim turističke ponude, imamo priliku predstaviti i svoju široku paletu vina od sorte traminac koji već dugi niz godina postižu kontinuirane uspjehe na najistaknutijim svjetskim, ali i regionalnim vinskim ocjenjivanjima. U zadnjih nekoliko godina, traminci Iločkih podruma osvojili su preko sto značajnih nagrada i priznanja, a osim u vinarstvu, pokretači smo i razvoja vinskog turizma grada Iloka, vinogorja Srijem i hrvatskog Podunavlja u mozaiku vinske Hrvatske“, poručio je predsjednik Uprave Iločkih podruma Antonijo Kraljević.

Gradonačenica grada Iloka Marina Budimir kazala je kako je još davne 1710. godine upravo u Iloku zasađen prvi trs i da traminac svoje najbolje sortne rezultate pokazuje upravo ovdje. „Principovac kao jedna od najboljih vinogradarskih pozicija Hrvatske, ovaj vikend, domaćin je Festivala traminca, a vinogradi Principovca bit će pozornica za tramince iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne Srbije i Slovenije. Više od 100 traminaca ovaj vikend u Iloku potvrđuje da je Ilok grad vina i grad kraljevskog traminca, idealno mjesto za održavanje ovakvog atraktivnog eno gastro festivala".

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.