Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event –edukacija i druženje

Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event –edukacija i druženje

Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 01. srpnja 2021. u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi upoznali posebnosti ovog „drugačijeg eventa”.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne  Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija i likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika sa svojim vrhunskim sirevima, Alden bakalar, Auto-hrvatska sa Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska sa President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera sa prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogatronomije i voda Jana.

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači sa područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije, zatim  Turopoljski štrukli sa tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim  pralinama i čokoladnim slasticama.

Održana je  prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati”sa sipom i bobom   sljublenim sa  kaštelanskim Crljenkom. Prezentaciju je vodio Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA.   

Osim druženja sa izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice.

Chef Dragan Jovanović imao je prezentaciju o Sousvide kuhanju i vakumiranju , zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za ugostitelje i hotelijere.

 O sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić govorio o potencijalu Rose vina. Bilo je i drugih zanimljivih tema poput: važnosti pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović), prezentacija o Rieslingu (Kruno Filipović i Manuela Maras), novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar).

Glavni cilj organizatora ovog događaja (Dantes - agencija Ricerca Mercato) bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.

Partneri ovog eventa bili su Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka županija, Turistička zajednica zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Zagreb i Obrtnička komora Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom LIKA je LIK. 

Održani su humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata.  Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena sa vrlo kvalitetnim vinima. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima bit će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”.

Foto: Marko Čolić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.