Prosecco Days: U zagrebačkom hotelu The Westin

Prosecco Days: U zagrebačkom hotelu The Westin

U zagrebačkom hotelu The Westin u listopadu ove godine održat će se  poslovni vinski sajam Prosecco Days.  Kao uvod u Prosecco Days sajam, organizatori su osmislili i nekoliko  prezentacija tog popularnog pjenušavog vina. Prva najava ovog sajma održana 7.srpnja 2021. u zagrebačkom restoranu Muzeja za umjetnost i obrt. Uz kušanje  osam  ružičastih Prosecca DOC i birane zalogaje koje je osmislio Ante Radić glavni kuhar restorana Muzej, prisutnima su se obratili Andrea Perkov, Generalna tajnica Talijansko hrvatske gospodarske komore (THGK), Nj.E. g. Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Republike Italije, te – putem Zoom platforme – Direktor konzorcija proizvođača Prosecco DOC, g. Luca Giavi. Edukativnu prezentaciju o ružičastom Proseccu DOC održala je Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci i glavna organizatorica sajma Prosecco Days, dok je kroz sljubljena vina i zalogaje prisutne stručno vodio Nenad Trifunović. Na kraju, prisutnima se putem Zoom platforme obratio chef Marko Pesce, predavač na uglednoj gastro akademiji Accademia delle Professioni, dopredsjednik Talijanske udruge Chefova Treviso, te suosnivač udruge „Tiramisù di Treviso". G. Pesce je prisutnima u svom kratkom, ali vrlo zanimljivom izlaganju, dao temeljne smjernice sljubljivanja hrane i Prosecca DOC.

 Na sajmu u listopadu svoje će pjenušce  predstaviti 25 talijanskih proizvođača Prosecca DOC. Organizatori sajma su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora uz podršku Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija Prosecco DOC iz Treviza. Susret sa talijanskim vinarima zakazan je za 13. i 14. listopada 2021.

Bit će to poslovno usmjeren vinski susret,kako bi se ojačale postojeće i stvorile nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Osim toga, ovaj sajam igra važnu ulogu u promociji i povećanju medijske prepznatljivosti Prosecca DOC koji iz godine u godinu zauzima sve važnije mjesto na vinskom tržištu.

Sajam će započeti stručnim predavanjem pod nazivom “Prosecco DOC – brendiranje i zaštita 2010-2020“, koje će održati  Andrea Perkov, Generalna direktorica THGK, a tijekom kojeg će se prisutnima obratiti i Direktor Udruženja proizvođača Prosecca DOC. Osim  kušanja vina, koje će jednim dijelom biti dostupno i za širu javnost, na programu  su i četiri stručne radionice koje će voditi najpoznatiji hrvatski vinski bloger i sommelier Nenad Trifunović Vinopija. U sklopu sajma održat će se i dvije ekskluzivne svečane večere na kojim će se služiti izabrana pjenušava vina.

Prosecco DOC uskoro će moći kušati i ljubitelji filma u gastro corneru Made in Italy u sklopu Rab Film Festivala koji će se održati od 18. do 22. kolovoza 2021. U četiri dana posjetitelje očekuju birane talijanske delicije te dvije prezentacije Prosecco DOC.

Treća i posljednja uvodna degustacija Prosecca DOC predviđena je za rujan, a održat će se u sklopu Godišnje skupštine Talijansko hrvatske gospodarske komore.

 Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima dovoljno. Jedan od razloga koji navode na taj zaključak je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj  posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca od strane domaćih vinara.

Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina.

Foto: Marko Čolić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.