Decanter 2021 potvrdio vrhunsku kvalitetu vina s područja Varaždinske županije

Decanter 2021 potvrdio vrhunsku kvalitetu vina s područja Varaždinske županije

Najprestižnije svjetsko natjecanje - 18. Decanter World Wine Awards 2021. u Londonu donio je potvrdu vrhunske kvalitete vinara iz Varaždinske županije koji su osvojili ukupno 8 srebrnih i 26 brončanih medalja! Tako je Varaždinska županija danas po broju medalja, priznanja i prijavljenih uzoraka druga najuspješnija u Hrvatskoj, odmah iza Istarske, pa su u Županijskoj palači prigodno i predstavljeni nagrađeni vinari koji su na ovogodišnjem Decanteru osvojili 12 medalja više u odnosu na prošlu godinu.

Među najuspješnijima od 15 članova vinske Decanter reprezentacije Varaždinske županije bila je i Vinarija Košćak, osvajačica dva srebra i dvije bronce. Luka Košćak, vinar i enolog čija su sva četiri poslana uzorka osvojila medalje, zahvalio je Županiji na podršci te naglasio kako su vinarima rezultati Decantera iz 2020. godine pomogli da izađu iz anonimnosti i stanu uz bok vinskim regijama, odmah iza Istarske.

-No, rezultati iz 2021. imaju još veći značaj i važno je da kontinuirano postižemo dobre rezultate kako bismo bili prepoznati kao regija, a to smo kao vinari s područja Varaždinske županije i ostvarili. Logistička i organizacijska potpora Županije te angažman vrsnog sommeliera su nam bili jako važni i teško bismo ovo ostvarili bez toga. Vjerujem da ćemo u budućnosti surađivati i na drugim projektima te i dalje uspješno predstavljati Varaždinsku županiju – rekao je.

„Izbornik“ vinske reprezentacije, Siniša Lasan, višestruki hrvatski sommelijerski prvak i Decanter sudac za ovogodišnju je izložbu od 100 vina odabrao 46, a od poslanih utoraka, 34 su nagrađena.

-Čast mi birati vina za najrigoroznije svjetsko natjecanje gdje je sva krema vinskog svijeta. U ovoj Županiji postoje jako dobra vina koja zaslužuju biti dio vinske scene i postaju dio hrvatske vinske scene. Generalno gledajući, napredak ove vinske scene je jako velik i hvala svima koji vrijedno rade cijele godine. Vjerujem da ćemo i dogodite sve dobro odraditi i da nas očekuje prvo zlato – rekao je Lasan.

Župan Anđelko Stričak čestitao je svima navodeći da je Varaždinska županija s 34 osvojene medalje odmah iza Istarske. 

-Ova odličja s Decantara u rangu su s medaljama s Olimpijade za sportaše. Ovo je izniman podvig i pothvat. Imamo tradiciju i znanje, no naši su proizvođači vina jako jako skromni, a naša vina još uvijek nisu prepoznata i priznata kao neka iz drugih regija pa pozivam naše ugostitelje, hotelijere i građane da što više koristimo naša vina – rekao je župan.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek pojasnio je kako vina osvajaju sve više medalje što pokazuje da za kupca nije važna veličina vinogorja nego kvaliteta. Naveo je i kako su se naši vinari za prestižne nagrade borili s najpoznatijim svjetskim vinarima te kako se još snažnijim tempom nastavljaju aktivnosti na promidžbi i brendiranju vina.

-Ocijenjena su čak 18.093 vina iz 56 država, što je najviše u povijesti ovog događanja. Među njima je bilo 46 vina iz 15 vinarija iz Varaždinske županije. Nagrađena vina imaju 'Decanter 'naljepnicu kao garanciju kvalitete, a otisnuta su i  prigodna dva atraktivna kataloga s detaljnim prikazom svih nagrađenih vina  i vinarija namijenjen distribuciji turističkim uredima, smještajnim objektima i ugostiteljima, ali i za upoznavanje s karakteristikama svojstvenim za sorte i vina Varaždinske županije berbi 2019. i 2020.  – pojasnio je.

Decanter World Wine Awards, najveće vinsko natjecanje na svijetu, osnovano je 2004. godine te okuplja vrhunske vinske stručnjake iz cijelog svijeta koji svake godine dolaze u London gdje ocjenjuju vina. Vina pristigla iz svih dijelova svijeta ocjenjivalo gotovo 170 sudaca, među kojima 44 vrhunska suca s najvišom mogućom titulom “Master of Wine” i 11 sudaca s titulom “Master Sommelier”.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.