Pinkerti-vlasnici novi kvaliteta stara...

Pinkerti-vlasnici novi kvaliteta stara...

Pinkerti su se vinogradarstvom i vinarstvom počeli bavit početkom prošloga stoljeća u mjestu poetičnog imena Suza (Csuza). Taj dio Baranje gdje teku i Dunav i Drava je prekrasan kraj u kojemu su Pinkerti 1986 zasadili još 2 hektara vinograda u vjeri da idu bolji dani za njih. Međutim rat početkom 90-tih odveo ih je u progonstvo. Kada su se ponovno vratili nakon mirne reintegracije 1998 otvorili su  podrum, iskrčili ona 2 ha i zasadili nove trsove na poznatom Banovom brdu (Aureus Mons) još od rimskih vremena. Njihovi vinogradi nalaze se od 190 do 210 metara nad.visine u neposrednoj blizini Belja d.d. Taj položaj i zbog visine, za Baranjce je to prava planina, ali i blizine Dunava i njegovog utjecaja smatra se vrhunskim. Kroz vrijeme sadeći i dalje došli su do 15 hektara gdje je graševina najbrojnija sa 6 hektara. Od sorti imaju još sauvignon blanc i muškat žuti te cabernet sauvignon (2.5 ha)najzastupljenija crna sorta, cabernet franc, frankovka i merlot. Vinariju je do najnovijeg datuma održavao Zoltan Pinkert, njegova kći Kristina je odradila mnoge bitne enološke poslove  a prepoznatljiva etiketa, vrlo efektna, sa tulipanom i brojem 1 Bouquet Baranje je njezina zamisao. Pinkerti su poznati po svojim uzorno uređenim i održavanim vinogradima, dobrim vinima a posebno se ističu njihova monosortna crna vina i  cuvee-i.Godišnja proizvodnja vina u prosječnoj godini je 50000 litara.  Sagradili su kušaonicu i započeli rad na restoranu iza podruma.Međutim zbog nemogućnosti vraćanja kredita u vrijeme korone Zoltan Pinkert je bio prisiljen prodati vinariju što se do kraja realiziralo  ovih dana. Novi vlasnik je Mađar Laszlo Lang građevinar koji će nastaviti s proizvodnjom, praktički zadnje dvije berbe je radila nova postava u vinariji sa enologom Endre Kubikom. Izmijenjena je i etiketa na kojoj se još uvijek nalaze mali stilizirani tulipani a vinariju vodi tvrtka Royroyal D d.o.o. U planu novih vlasnika je dovršetak restorana i izgradnja hale za proizvodnju pjenušca. Idejni nacrti su napravljeni i kreće se u realizaciju. Do daljnjega vinarija sa dozvolom bivšega vlasnika ima isto ime-Pinkert. Današnje površine iznose 11.5 hektara prosječno oko 5000 trsova/ha ( 5.5 graševina, 2.5 CS, 1.5 merlot, 1 ha sauvignon blanc, 0.5 cabernet franc i 0.5 muškat žuti). Oko 3 hektara je još u vlasništvu Kristine Pinkert

U Češkom domu vinarija Pinkert predstavila je osam vina: Graševina 2022., Graševina Lacrima 2021., Sauvignon blanc 2022., Rose 2022., Cuvee (frank. i caber.franc), Cuvee Lacrima 2019. (jednako merlot i CS), Merlot Lacrima 2019. i Cabernet sauvignon Lacrima 2019. Radionica je započela sa dvije graševine koje u ukupnom kapacitetu vinarije daju pola prinosa.Mlađa iz 2022  sa 12.8%alkohola i 5.9 kiseline je brana na kraju kolovoza. Kratka maceracija, zatim rostfraj oko 3 mjeseca i još 3-4 u boci prije puštanja na tržište. Lijepe je zelenkasto žute boje, sortnog mirisa na jabuku. U ustima ima svježinu i gorčinu na kraju gutljaja bitnu karakteristiku naših graševina. Vino je svježe, pitko modernog izričaja kakvo se danas traži na tržištu.

Za vrhunsku graševinu Lacrima iz 2021 grožđe je brano u tri navrata. Zadnja berba je macerirana 24 sata a zatim je sve skupa bilo 3 mjeseca na batonažu. Ova graševina sa 13% dobro uklopljenih akohola i 5.9g/L kiseline ima miris žutog cvijeća a u okusu zrelu vinogradarsku breskvu. Punog je tijela, odličnih kiselina a u prodaju ide nakon što je odstajala u inoksu i bocama godinu dana- Možemo kazati da je ovo vino organoleptički kompleksnije, punije , slasnije. Dobro bi išlo uz hranu toga podneblja fiš i šarana na rašljama, čak i smuđa na orly način. U Dalmaciji to bi mogli biti brudeti od miješane ribe i od jegulja i žaba...Za prste polizat i nepce razveseliti! MPC od 8 eura je vrlo prihvatljiva cijena. Boca je ozbiljnije opremljena sa plutenim čepom i tamnom etiketom na kojoj se vide sasvim mali tulipani kao poveznica na staru vrlo hvaljenu etiketu sa velikim tulipanima u različitim bojama. Enolog Endre Kubik nam je rekao da imaju i jednu 500-litarsku bačvu graševine koja je u drvu bila 8 mjeseci a publika u Mađarskoj ju je  dobro prihvatila dok  kod nas nije tako da neće ići sa većim količinama graševine u drvu u budućnosti.

Cuve Lacrima iz 2019. sa 13% alkohola i 5.4g/L kiseline je mješavina merlota i cabernet sauvignona u jednakom razmjeru. Vino je nakon maceracije bilo 15 mjeseci u bariku (Dvije 500 litarske bačve iz Francuske a druge mađarski hrast) sada je blago granatne crvene boje, gusto, intezivnog mirisa. U početku je to voćni miris a zatim se osjete tercijarni koža, duhan, kakao, kava...Jasno je da će ovo vino vremenom dobijati na snazi a Lugarić bi ga sada spario sa vratinom svinje fajferice, entrecotom (vrhunsko goveđe meso od rebra bez kostiju).MPC je solidnih 9 eura.

I završno, jer se ne mogu u ovoj objavi referirati na sve etikete koje smo probali, Merlot  Lacrima 2019  13% alkohola i 5.6 kiseline. U procesu proizvodnje prošao je dvotjednu maceraciju a zatim je odležao 15 mjeseci u francuskim i mađarskim baricima. Kada je flaširano ostalo je još u boci godinu dana. Vino je granatno crvene boje, gusto, sortnog mirisa i okusa (šljiva, đem). U trcijarnim notama prepoznaje se kakao, čokolada, slatki začini. Vinom su bili oduševljeni i Francem i Suhadolnik:" Ovaj merlot je najelegantnije vino do sada. U dobroj je formi, kiseline su lijepe, osjeti se mineralnost i sigurna trajnost još godinama.

Na kraju vjerujemo da će novi vlasnik prepoznati kakvu vrijednost ima u rukama. A tu je enolog Endre Kubik sa 10-godišnjim stažom u vinariji nezaobilazna osoba. Samo naprijed Endre. Taj terroir Banovo brdo, broj sunčanih sati, blizina Dunava su garancija da će ova vinarija u dobrim godinama kao što je bila 2022. raditi odlična vina. Sada treba još proširiti tržište, prvenstveno Zagreb i Dalmaciju, jer ova vina će sigurno pronaći publiku...

Priredio: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.