Vinarije Montes i Kaiken predstavljene u Zagrebu

Vinarije Montes i Kaiken predstavljene u Zagrebu

Predstavljanje novih vina čileanskih vinarija Montes i Kaiken organizirao je distributer vina  Roto dinamic u restoranu Boban u Zagrebu .Montes je  čileanska vinarija koja je sa svojom  linijom vina Montes Alpha prva na međunarodnoj sceni  afirmirala čileanska vina u premium razredu kvalitete, nakon čega su je slijedili i brojni drugi vinari te Čile kao vinsku regiju  smjestili na svjetsku vinsku mapu. Glavni enolog i suvlasnik vinarije je Aurelio Montes   izvozi 95%  proizvodnje vina u 110 zemalja. Dio tih vina moglo se kušati na prezentaciji u restoranu Boban, a predstavili su ih  predstavnik vinarije Bryan Steinsapir i novinar Saša Špiranec.Kaiken je argentinska vinarija koja dolazi iz regije Mendoza.

Vinarija Montes je preuzela vinariju Kaiken 2001. i posvetila se prije svega vinima karakterističnim za Argentinu od sorti Malbec i Torrontes.   Malbec ultra iz berbe 2005. osvojio je maksimalnih 5 zvjezdica magazina Decanter, a berba 2007. je osvojila 91 bod vinskih magazina Wine Spectator i Wine Advocate Roberta Parkera. Danas Kaiken spada i najistaknutije vinarije Argentine te se poput Montesa može pronaći na svim važnim vinskim tržištima svijeta.

Terroir series je linija posvećena sortama i položajima koji najbolje održavaju argentinski vinski identitet. Torrontes se uzgaja u jednom od najudaljenijih vinogorja Argentine, u regiji Salta na nadmorskoj visini od  2000  metara, gdje najkvalitetnije izražava svoj atraktivni aromatski potencijal i čuva svježinu po kojoj je ta sorta poznata. Malbec se uzgaja u Mendozi, međutim u finalni blend ulazi i mali postotak sorti Bonarde i Petit verdota..Kušalo se Kaiken Torrontes Terroir series 2017. i Kaiken Malbec Terroir series 2016.Kaiken Ultra linija vina dolaze iz vinogorja Valle de Uco i Vistalba koja su po strukturi, kompleksnosti  predviđena za  dugo trajanje. Vina su  mineralna, čvrstog tanina i voćna. Kušalo se Kaiken Malbec Ultra 2016.Montes Outer Limits je linija vina sa netipičnim sortama za Čile. Radi se o vinogradima od kojih se neki nalaze u  ekstremnim uvjetima, kao što je primjerice vinograd Zapallar gdje se uzgajaju Sauvignon blanc i Pinot noir. Taj je vinograd vrlo sušan i prohladan te vinima daje poseban terroirski pečat.

Kušalo se Montes Outer Limits Sauvignon blanc 2017. i Montes Outer Limits Pinot noir 2016

Linija Montes Alpha je perjanica vinarije Montes. Vodeći američki vinski magazin Wine Spectator je  svim vinima iz linije Montes Alpha dodijelio priznanja 'Top Scoring' i 'Best Value'. Montes Alpha Carmenere je uz Montes Purple Angel vino posvećeno najznačajnijoj sorti Čilea Carmeneru. Porijeklom dolazi iz Bordeauxa (gdje je gotovo više nema), a u Čileu se udomaćila i postala jedna od vodećih sorti po zastupljenosti. Kušalo se Montes Alpha Carmenere 2016

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.