Završile berbe grožđa u Zagrebačkoj županiji

Završile berbe grožđa u Zagrebačkoj županiji

U Zagrebačkoj županiji završene su berbe koje  su ove godine  počele ranije. Na Plešivici oni koji proizvode pjenušce počeli su brati 23 ili 24.  kolovoza. Drago Kurtalj počeo je s Crnim pinotom i Chardonney -om a onda se krenulo prema Graševini i drugim sortama. Kurtalj ima 3,5 hektara vinograda i uz mirna vina proizvodi pjenušce Rose od Crnog pinota i domaćih sorti kao što su Šipelj, Lipovina, Vertlinec i druge. Te autohtone sorte zastupljene su i u drugom pjenušcu DRI koji je nazvan po Kurtaljovoj djeci Doni, Roku i Ivanu. U povodu završetka berbe Kurtalj je u svojoj kleti u Novoj vesi u Zagrebu okupio brojne prijatelje da uz kotlovinu proslave završetak berbe.

I u vinogradu obitelji Zdenka  Šembera na Plešivici u mjestu Pavločani berba je počela 23. kolovoza također s Crnim pinotom,  Chardonney-om i sa Žutim plavcem za koji se smatra da je važna komponenta u proizvodnji pjenušaca. Inače obitelj Šember odnedavno ima novi podrum u koji je uloženo 2,3 milijuna kuna od čega je odobreno 35% iz vinske omotnice. Podrum je na 320 četvornih metara kapaciteta 60 000 boca a sada je u njemu 25 000. Obitelj Šember planira u sljedeće dvije godine zasaditi još 3 hektara vinograda. Obitelj Šember poznata je po pjenušcima a na otvorenju  podruma predstavljen je i  novi pjenušac Pavel koji je odležavo četiri godine i koji se sastoji od 90% chardonneya i 10% Plaveca žutog koji je ime je dobio po crkvi Sv.Pavla na brijegu iznad podruma.

Obitelj Tomac krenula je u akciju 25. kolovoza i to kao i ostali koji imaju pjenušce s Crnim pinotom, Chardonney-om i Žutim plavcem.Tomčevi grožđe sa osam hektara 70% koriste za pjenušce a 30% za mirna vina. Bere se ručno tako da grožđe odmah odlazi u prešu. Inače obitelj Tomac poznata je i po vinima iz amfore. Na svečanom ručku kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju pio se pjenušac obitelji Tomac. Pjenušci Tomac već su godinama među najboljima u Hrvatskoj a prvi su u svijetu koji su proizveli pjenušac iz amfore.  U Londonu na Decanterovom sajmu The Great Sparkling Exploration na kojem se kušalo 60 pjenušaca iz raznih zemalja koji su na ocjenjivanju Decantera dobili najmanje zlato, Tomislav Tomac je nastupio s Diplomatom i s Amforom 2010.

I Željko Kos iz  Donje Zeline na Vinskoj cesti zelinskog kraja 25. kolovoza počeo je berbu Crnog pinota a 28. kolovoza Chardonney-a sorti koje koristi za pjenušce. Onda su na red došli Kerner, Kraljevina i druge sorte. Kos uz vinariju ima kušaonicu koja može primiti 50 gostiju. Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu uzgaja Kraljevinu, Ranjski rizling, Chardonnay, Graševinu, Kerner, Crni pinot i pjenušce Anita i Anita Rusola brut. Nasuprot obiteljske kuće, vinarije i  kušaonice uskoro pčinje gradnja novog podruma za koji je građevinska dozvola već dobivena. Investicija je vrijedna šest milijuna kuna od čega bi dio trebala pokriti Vinska omotnica.

U samoborskom kraju Marijan Žganjer počeo je berbu 28. kolovoza sa Chardonny-om. Slijedili su Sauvignon, Crni pinot, Graševina i Ranjski rizling.

I "veseli Zagorci" su s brentam otišli u vinograd. Kod "sakupljača medalja" Stjepana Đurinskog i Borisa Drenškog Bodrena gožđe s ostavlja na trsu jer oni proizvode predikatna vina. Đurinski ima i mirna vina za koja je ubrao grožđe. Sa  OPG-a Stjepana i Maria Đurinskog  već dugo stižu vina koja dobivaju nagrade za izborne i ledene berbe Traminca. Tako je Traminac dobio srebro na najvažnijem ocjenjivanju na svijetu na Decanteru  u Londonu. Vina su nagrađena i u  Češkoj, Bugarskoj, u Beču i na Vino Ljubljana, na Sabatini, Urbanovu, Dubrovnik festu, u Zagrebačkoj županiji a Đurinski je bio šampion i na izložbi vina Kontinentalne Hrvatske. U Gornjoj Ragdoni bio  je  šampion 2016. a ove godine  dobio je Veliku zlatnu medalju.

 Đurinski ima vinograde u Kupljenskom Hruščevecu, malom naselju između sela i grada ali  i jedan hektar vinograda u Kutjevu na vinorodnom području Kaptol.

Grožđe iz Zlatne doline Đurinski  koristi za kupaže, a grožđe iz Zaprešića  za  predikatne i izborne berbe. To su serije od 200 do 600 litara vina, ali sa cijenama  od 350 kuna za butelju. Ukupno OPG Đurinski ima godišnje 20.000 litara vina, koje plasira na tržište kroz ugositeljsku ponudu.

 Boris Drenški Bodren koji će dio grožđa brati u prvoj polovici listopada,  apsolutni je rekorder što se tiče nagrada za predikatna vina. Decanter je najprestižnije ocjenjivanje vina na svijetu a Drenški je do sada dobio 24 Decantera među kojima i šest zlata.

Svi vinari kažu da je grožđe odlično pa će to biti još jedna dobra vinogradarska godina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.