O pothvatu ljubeško-novomarofsko-varaždinske ekipe ili o zaštitnim vizirima za liječnike još će se govoriti!

vizir

O pothvatu ljubeško-novomarofsko-varaždinske ekipe ili o zaštitnim vizirima još će se govorit!

Općini Ljubešćica osmišljen je prvi zaštitni medicinski vizir za liječnike i ostalo medicinsko osoblje. Izrađen je na 3D printeru tvrtke Fripol, vlasnika Tomislava Gotića, a novina je da ga je u cijelosti moguće sterilizirati te koristiti ponovno. Od prototipa do prve isporuke moglo bi proći samo dva - tri dana, ističe načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić,  a prvih 100 komada moglo bi biti u uporabi već u ponedjeljak, 30. ožujka. Evo i priče:

Nakon što su se brojne srednje škole, fakulteti, poduzetnički centri, razvojne agencije i ini poduzetnici dali na raspolaganje za 3d printanje nosača za zaštitne maske, ova ekipa odlučila je učiniti korak naprijed. Budući da print na 3d printer traje poprilično dugo (od 2 sata i 10 minuta s printerom kakvog ima Fripol, pa do 7 i više sati s printerima kakve imaju škole, fakulteti...), odlučili su znanja, iskustvo, vještine i postojeću proizvodnu infrastrukturu usmjeriti na razvoj zaštitne maske koja će se moći sterilizirati i višekratno koristiti u cjelosti (do sad su se snalazili pa su samo vizire koristili ponovo, a nosači su morali biti uvijek novi). 
Ideja je da tvrtka Fripol pripremi kalup/alat za upuhivanje plastike tako da tvrtka Plastika Šantek metodom upuhivanja može znatno brže izrađivati nosače i do 1000 komada dnevno, do će tvrtka Gumiimpex GRP proizvoditi vizire od polikarbonata i gumice. 

Sve se radi u suradnji s ravnateljem Opće bolnice Varaždin Nenadom Kudelićem,dr. med.. Kada prvi uzorak bude gotov testirat će ga u varaždinskoj Općoj bolnici i i ako zadovolji uvjete počinje se s proizvodnjom. Zanimanje je veliko i mnogo je upita, a zainteresirane su i sve zdravstvene institucije (od lokalnih ordinacija opće i pedijatrijske prakse pa sve do bolnica), ističe načelnik Horvatić te napominje:
Dok se ne krene u proizvodnju, Fripol printa nosače. Radit će danonoćno i kroz vikend kako bi već u ponedjeljak imali prvih 100-tinjak komada za isporuku bolnicama. Inače, printer na kojem radi Fripol nabavljen je provedbom projekta "Unapređenje poslovnih i proizvodnih procesa i razvoj novih proizvoda" financiran je iz europskih fondova .

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.