Održana uvodna konferencija projekta energetske obnove objekta Minerva u Varaždinskim Toplicama

minerva

Na rehabilitacijsko-smještajnom objektu Minerva traju opsežni radovi zahvaljujući kojima će najveća zgrada Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice do kolovoza 2020. godine postati energetski učinkovit objekt i dobiti novi izgled koji će promijeniti vizuru grada. Riječ je o najvećem projektu energetske obnove u cijeloj Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost 82,5 milijuna kuna.

Istaknuto je to na uvodnoj konferenciji projekta „Energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice“ koja je održana u srijedu, 4. rujna, u Minervi. Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ulaganje je, nakon provedenog postupka javne nabave radova, vrijedno 82,5 milijuna kuna.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je 73.479.550,52 kuna s PDV-om, dok je vrijednost prihvatljivih troškova projekta 68.539.437,14 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 37.808.597,92 kuna ili 55 %. Iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata odobreno je 10 milijuna kuna, a preostalih 35 milijuna kuna osigurat će Bolnica.

Pozdravnim govorima konferenciju su otvorili ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić te zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain.

- Radovi su se zahuktali tako da sam uvjeren da ćemo objekt otvoriti za točno godinu dana sukladno rokovima. Minerva će dobiti novu vanjsku ovojnicu, što uključuje zahvate na vanjskim zidovima, stropovima, ravnim i kosim krovovima, kao i zamjenu vanjske stolarije.  Na krovovima zgrade će biti postavljena integrirana sunčana elektrana. Moderniziran će biti sustav grijanja, ventilacije, hlađenja i klimatizacije te uspostavljen centralni nadzorni upravljački sustav. Uz to, unutarnja rasvjeta bit će zamijenjena novom, energetski visokoučinkovitom LED rasvjetom. Svime time bit će ostvaren glavni cilj, uštede na energentima, a svi naši korisnici i djelatnici dobit će novi komfor u ovoj zgradi koja je otvorena 1981. godine nakon čega nije bilo većih ulaganja – rekao je ravnatelj Specijalne bolnice  Denis Kovačić.  

- Ovo nije samo energetska obnova, nego ogroman zahvat na 30.000 kvadrata u sklopu kojeg će biti ugrađeno više od 600 novih vrata, prozora i staklenih stijena, 14.000 kvadrata toplinske izolacije i gotovo 4.000 visokoučinkovitih LED svjetiljki. Samo će se na režijskim troškovima uštedjeti više od milijun kuna godišnje. Nakon energetske obnove, nastavljamo i s ulaganjima u unutrašnjost objekta. Cilj je da postane objekt s četiri zvjezdice, u kojem već sada imamo pravo na komercijalno korištenje 20 posto kapaciteta, a nakon pet godina će cijeli objekt biti na tržištu. Počinjemo i s radovima na izgradnji novog objekta, Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s ozljedama kralježničke moždine, koji je vrijedan 107 milijuna kuna, a u obnovu kreću i drugi objekti Specijalne bolnice, tako

 da je ukupna vrijednost ulaganja 240 milijuna kuna. O ovim projektima energetske obnove do 2017. godine nitko nije ni sanjao, a započeti su u mandatu ove županijske vlasti, od ideje i pripreme do realizacije – istaknuo je župan Čačić.

Godišnja potrošnja primarne energije u objektu Minerva smanjit će se za 59,66 % u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjera energetske obnove. Smanjit će se emisija CO2 za 58,44 %, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred A+. Upravo to potiče Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, napomenula je zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain.

- U Hrvatskoj se preko programa Konkurentnost i kohezija obnavlja više od 1.300 objekata, vrijednost ulaganja je 1,5 milijardu kuna, a ovaj projekt energetske obnove Minerve najveći je u Hrvatskoj – istaknula je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Podršku projektu dalo je i Ministarstvo zdravstva. – Zdravstvenom sustavu Varaždinske županije smo, kad i dosad, dali podršku, a dosad je ovoj Županiji dodijeljeno 230 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, što nije zanemariva brojka. Vjerujem da će se kvaliteta u ovoj, kao i u ostalim ustanovama, značajno povećati, a ovdje će biti i nacionalni spinalni centar, što je iznimno važno ulaganje za cijelu Hrvatsku – rekao je pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić.

Minerva je izgrađena 1981. godine, a raspolaže s 400 kreveta u 260 soba. U sklopu EU projekta se obnavlja više od 30.000 kvadrata, a izvođač radova je tvrtka Radnik građevinarstvo i građevinska industrija d.d. Križevci.

Uvjeti boravka i rada u objektu će se nakon provedbe projekta značajno poboljšati, o čemu govori i podatak da će, uz dvije geotermalne dizalice topline ogrjevnog učinka većeg od 2 MW, ugrađeno biti gotovo 350 ventilokonvektora koji imaju mogućost grijanja i hlađenja, a uz to će se sustavom moći centralno upravljati ovisno o tome nalazi li se korisnik u sobi ili su otvoreni prozori. Za potrebe hlađenja ugrađena će biti dva visokoučinkovita rashladnika topline zrak – voda s ukupnim rashladnim učinkom većim od 1.120 kW.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Na uvodnoj konferenciji projekta prisustvovali su i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, predsjednik Upravnog vijeća SB Varaždinske Toplice Željko Bedeković, zamjenik ravnatelja Damir Mihalić i brojni drugi gosti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.