Fakultet organizacije i informatike zasjao u novom ruhu – dovršen projekt zamjene svih 167 prozora na zgradi Fakulteta u Pavlinskoj ulici

FOI

Nakon pet godina pripreme i gotovo sedam mjeseci trajanja radova, na glavnoj zgradi Fakulteta organizacije i informatike u samom centru grada Varaždina, na adresi Pavlinska 2, dovršen je projekt zamjene 167 prozora u prizemlju, na prvom i drugom katu te u potkrovlju. Prozori su ugrađeni iza kamenih okvira, maksimalno poštujući izvorni izgled ove povijesne zgrade koja datira iz 17. stoljeća.

Razlog zamjene stolarije jest dotrajalost dosadašnje, ali i povećanje energetske učinkovitosti zgrade. Naime, stara stolarija datirala je iz 1970-ih godina što je znatno smanjivalo razinu toplinske izolacije i stvaralo znatno veće troškove u potrošnji toplinske energije.

Prema riječima pročelnice Konzervatorskog odjela u Varaždinu, dr. sc. Vesne Pascuttini Juraga, takav projekt ne bi bio moguć bez niza stručnjaka i tvrtki licenciranih za obnovu kulturne baštine. Tako je za izradu glavnog projekta bila zadužena Tamara Čelar, dipl. ing. arh., uz konzervatorski nadzor Karmen Jakopović-Berović, prof., . Uz njih, na ovom zahtjevnom projektu radio je kao stručni nadzor Željko Trstenjak, dipl. ing. arh. Prozore je izradila stolarija Jerešić, ugradili su je djelatnici tvrtke Singra d.o.o., a radovi su uključivali i popravak kamenih okvira. Ukupna vrijednost ovog projekta sa svim radovima iznosi 2.100.000 kuna s PDV-om, a sredstva su osigurana iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Pregled, priprema i zamjena prozora je počela u travnju 2019., a radovi su završeni u planiranom roku. 'Ponosni smo što doprinosimo vizuri središnjeg gradskog trga, koje je kao i FOI, jedno od nezaobilaznih turističkih točaka u našem gradu' – ističu na FOI-ju.

Podsjetimo, Fakultet organizacije i informatike djeluje u dvokatnoj zgradi nekadašnjeg Isusovačkog samostana u Varaždinu, koju je uz crkvu, današnju katedralu, gradio Jakob Schmerleib između 1679. i 1691. godine. Posebna vrijednost zgrade su štukature iz 18. st., na stubištu između prvog i drugog kata, s prizorima iz Starog zavjeta, što je vjerojatno rad A. J. Quadria. Zgrada je od požara u Varaždinu 1776. godine pa sve do danas više puta obnavljana i adaptirana, a danas predstavlja savršeni spoj tradicionalnog i modernog okruženja za rad 150-ero zaposlenika i oko 2800 studenata, koliko ih se godišnje obrazuje na FOI-ju.

Zgrada FOI-a je najstarija zgrada u kojoj djeluje neka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a ovo ulaganje dokaz je kontinuirane brige za očuvanje varaždinske baštine, ali i podizanje kvalitete uvjeta visokoškolskog obrazovanja na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.