Završna konferencija uz obnovu Lovrine kupelji u okviru Specijalne bolnice Varaždinske Toplice

Završna konferencija uz obnovu Lovrine kupelji u okviru Specijalne bolnice Varaždinske Toplice

Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Lovrina kupelj, te Terma - Konstantinov dom i Terme hidroterapije i Konstatantinova kupelj u Varaždinskim Toplicama“ održana je danas u Kino dvorani Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, a o projektima energetske obnove koji su završeni ovom su prigodom govorili ravnatelj Denis Kovačić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i Alenka Kočiša Čičin Šain, zamjenika ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i državni tajnik u ministarrstvu zdravstva. 

Projekt „Energetska obnova zgrade Lovrina kupelj na adresi Trg slobode 1A, Varaždinske Toplice“ odobren je sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

U okviru projekta izvršeni su opsežni građevinsko- obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati, obnovljena je toplinska ovojnica i krovište, ugrađena nova vanjska stolarija, nova energetski visokoučinkovita unutarnja LED rasvjeta, nova oprema u postojeću kotlovnicu te inverterska dizalice topline.Izvedena je i rekonstrukcija sustava ventilacije i grijanja. Provedbom mjera energetske obnove zgrade ostvarit će se smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za 64,79% te će se uvesti nove mjere korištenja OIE iz lokalnih izvora i osigurati smanjenje emisije CO2 za 66,28%. Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava ukupna vrijednost projekta iznosila je 8.296.136,25 HRK od čega je ukupan iznos bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj 4.134.142,62 HRK. Također, Specijalna bolnica je primatelj financijskog instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost“ sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, OP „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u ukupnom iznosu od 4.161.993,63 HRK.

Projekt „Energetska obnova skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj na adresi Trg slobode 1B i 1C, Varaždinske Toplice“ odobren je sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“, Investicijskog prioriteta 4c „Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade, te u stambenom sektoru“ te Specifičnog cilja 4c1 „Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora“.

Provedbom mjera energetske obnove skupa zgrada u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice (Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova Kupelj), ostvarit će se smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za 49,79%, godišnje potrošnje toplinske energije za 51,44%, uvest će se nove mjere korištenja OIE iz lokalnih izvora te će se osigurati smanjenje emisije CO2 za 50,20%. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrada Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU (u HRK):

Ukupna vrijednost projekta: 42.229.144,69 HRK

Ukupan iznos bespovratnih sredstava: 21.541.024,82 HRK

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

https://www.facebook.com/www.hia.com.hr/videos/912515409570557

 

https://www.facebook.com/www.hia.com.hr/videos/912515409570557

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.