Čukman: Bitcoin srušile Kina i Musk, moguć pandan kriptovalutama

Čukman: Bitcoin srušile Kina i Musk, moguć pandan kriptovalutama
Taman kad se na vidiku nazirao početak oporavka svjetskog gospodarstva, usred korona krize došlo je do pada svjetskih burzi i strmoglavog urušavanja vrijednosti kripto valuta, posebno Bitcoina – prvi put u 3 mjeseca vrijednost mu je pala ispod 34.000 američkih dolara.
Damir Čukman, predsjednik hrvatske udruge investicijskih profesionalaca, smatra kako su Kinezi imali utjecaj na rušenje kripto valuta, uvođenjem novih ograničenja za one koji posluju digitalnim valutama.

- I ne samo to. Imali smo još jedan moment – jedan od osnivača Tesle (Elon Musk op.a.)  i zagovaratelja kripto valuta rekao je da više neće primati kupovinu automobila u toj valuti, citirajući razloge okoliša i koliki utjecaj zapravo ima na takozvano rudarenje, rekao je Čukman gostujući u emisiji HRT-a Studio 4.

Napominje kako je Bitcoin ipak samo jedna od kripto valuta na tržištu.

- Druge će, pretpostavljam, prijeći na nešto optimalniji način spremanja zapisa podataka, dodaje i kaže kako velika većina država i centralnih banaka još uvijek nije spremna omogućiti Bitcoinu da na neki način zamijeni domaću valutu.

Smatra kako je Bitcoin samo primjer tehnologije koja se razvija u pozadini.

- Takva tehnologija je nevjerojatna, ima potencijal za promijeniti sve pore našeg gospodarstva, ali i svjetskog. Već se puno toga mijenja. Za očekivati je da ne samo Kina, nego i Europska Unija i veće, centralne banke svijeta, već sada razmišljaju u budućnosti izdati svoj pandan kripto valutama koje danas imamo, kaže Čukman.

Svjetske burze ruše se zbog galopirajuće inflacije, a financijski stručnjaci strahuju kako bi to moglo rezultirati skupljim kreditima i porastom postojećih kamata.

- Na godišnjoj razini je sve to još u plusu, ali postoji strah koji se uvlači zbog potencijalno veće inflacije u budućnosti, u kojoj dolazi do velikog stimulusa, pa onda i rasta kamatnih stopa kojima bi poskupili krediti i financiranje – to je objektivna opasnost, smatra.

Podaci pokazuju kako je Hrvatskoj inflacija 25% u odnosu na lanjsko razdoblje.

- Uspoređuju se podaci sa kriznom 2020., tako da je to malo iskrivljeno. No, sigurno postoje inflatorni pritisci, i dugo ćemo još osjećati posljedice – pitanje je samo koliko će to dugo trajati, napominje Čukman.

Smatra kako je činjenica da hrvatske tvrtke sve više kupuju stranci dio uobičajenog poslovanja.

- Ali ima i puno obrnutih primjera, gdje su hrvatske kompanije akvizirale strane, slovenske pogotovo, ističe.

Čukman kaže kako su svjetske rejting agencije relativno dobro ocijenile hrvatsku fiskalnu i monetarnu politiku u pandemijskom razdoblju, i da je to imalo pozitivan utjecaj na hrvatski kreditni rejting.

- Omogućilo nam je jeftinije financiranje nego što bi to možda bilo u nekoj drugoj situaciji, kaže.

Smatra kako investicijski ciklusi u Hrvatskoj ovise isključivo o nama – reformama, te barijerama kada govorimo o investitorima.

- Ne možemo toliko utjecati na globalna kretanja, ali možemo utjecati na zanimljivost Hrvatske investitorima, da dođu ovdje i investiraju. Tu možemo napraviti pomak – a kad svijet bude tražio investiciju, ako nađe Hrvatsku, to bi bilo dobro, zaključuje Čukman.
 
IZVOR: HRT
 
POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/cukman-bitcoin-srusile-kina-i-musk-moguc-pandan-1911607

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.