Uređenje prostora zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulici

Uređenje prostora zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulici

Danas su počeli radovi na uređenju prostora zapadno od palače Zakmardy vrijednosti 2,99 milijuna kuna. Ugovoreni rok je četiri mjeseca, a prije radova arheološki nadzor izvršit će arheolozi GMV-a. Početku radova nazočio je gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković.

Postavljanju table kojom se označava početak radova na prostoru između palače Zakmardy i Šetališta Vatroslava Jagića prisustvovali su i pročelnik Vlado Podbrežnički,  viša stručna savjetnica Martina Cesar Kelemen i predstavnici izvođača radova, tvrtke Vodogradnja d.o.o.

Na tom prostoru, koji će slijedeća četiri mjeseca biti zatvoren za pješake zbog izvođenja radova, održana je i konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Bosilj istaknuo:  Konačno počinje uređenje ovog prostora koji je postao divlje parkiralište u centru grada. Sada ćemo ga urediti sukladno projektu iz 2017. godine kada je na natječaju pobijedio projekt tvrtke BIRO Space Society  d.o.o. iz Zagreba. U dogovoru s njima napravljene su određene izmjene kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji na ovom prostoru.  – rekao je gradonačelnik  i dodao da će za uređenje trga biti korišteni materijali u skladu sa svim zahtjevima konzervatorskog zavoda te da će na trgu biti fontana koja će se po potrebi moći zatvoriti kako bi se na trgu mogli odvijati i drugi sadržaji.  Bit će tu i klupice, a posadit će se i dva drveta da se dodatno ozeleni ovaj prostor. MIslim da će Varaždin dobiti jedan novi, funkcionalni trg koji će povezivati obližnje dječje igralište iza katedrale  i Šetalište Vatroslava Jagića na jedan primjereni način. – zaključio je gradonačelnik. 

Arheološki nadzor provodit će Gradski muzej Varaždin a ugovoreni iznos vrijednosti radova je 3 milijuna kuna bez uračunatog PDV-a.

Uređeni prostor će pješački povezati Habdelićevu ulicu i šetalište Vatroslava Jagića. U fokusu prostora, predviđena je suha fontana s podnim mlaznicama sa sustavom isključivanja kojom se pruža mogućnost drugog režima korištenja centralne točke prostora. Hodne plohe biti će izvedene u trajnom i kvalitetnom kamenom materijalu – sivi granit koji je tipičan za povijesnu jezgru Varaždina. Parter je ujednačen na gotovo čitavom zahvatu. Rubovi zone opločenja dobivaju ‘okvir’ od granitnih kocki postavljenih u 3 reda paralelno s pročeljima okolne izgradnje koja izvedba ruba je tipičan detalj u gradskoj jezgri Varaždina i omogućuje olakšano i urednije izvođenje rubova opločenja. Planira se sadnja dva stabla koja će, s trećim već postojećim stablom, nastaviti drvored koji već postoji u istočnom djelu Habdelićeve ulice. U južnom dijelu obuhvata smještena je velika klupa, koja je položena na jedan od 'rezova' u prostoru. Predviđa se postava novih rasvjetnih stupova, postavljenih obodno u odnosu na obuhvat zahvata. Između stupova razapeta je čelična užad koja nosi svjetiljke. na sjevernom rubu obuhvata predviđeni su stalci za bicikl. 

Izvodit će se radovi Pripremni radovi, zemljani radovi, radovi na izvođenju vodovoda i kanalizacije, betonski radovi, radovi na izvedbi kolničke konstrukcije, elektro radovi, strojarski i elektro radovi na ugradnji fontanske tehnike, postava urbane opreme i krajobrazno uređenje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.