Mladi poljoprivrednici dobili ugovore za projekte vrijedne 45,7 milijuna kuna

Mladi poljoprivrednici dobili ugovore za projekte vrijedne 45,7 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je potpisivanju 146 novih ugovora iz mjere 6 Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 45,7 milijuna kuna, koje je s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Cilj potpore mladim poljoprivrednicima je generacijska obnova hrvatskih ruralnih prostora.
 

„Mladi poljoprivrednici su budućnost ove zemlje i jako me veseli rast njihova broja u Hrvatskoj. To pokazuje da mjere koje smo za njih pripremili imaju dobar učinak i motiviraju mlade na ostanak i život u ruralnim prostorima. Tu ne govorim samo o mjeri 6 Programa ruralnog razvoja, za koju smo kroz tri natječaja ugovorili 1.489 projekta mladih poljoprivrednika u vrijednosti od 512 milijuna kuna, već i o drugim mjerama u kojima mladi poljoprivrednici mogu ostvariti do 70% potpore za svoje investicije, a imaju i prednost u dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta." 


- izjavila je ministrica Marija Vučković danas u Zagrebu.
 
Ukupan broj i udio mladih poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu raste. U Upisniku poljoprivrednika imamo 22.351 mlada poljoprivrednika, što je 13% od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstva upisanih u Upisnik. Udio mladih poljoprivrednika Republiku Hrvatsku svrstava visoko na razini Europske unije (6% u EU, a RH 13%). Ministarstvo poljoprivrede različitim mjerama pokušava motivirati mlade za ostanak na ruralnim područjima i bavljenje poljoprivredom.
 
U operaciji 6.1.1.  „Potpora mladim poljoprivrednicima“ korisnici potpore su poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji postaju nositelji, odnosno odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva. Mladi poljoprivrednici bespovratna EU sredstva u iznosu od 50.000 eura, mogu koristiti za kupnju poljoprivrednog zemljišta, domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda i sl.
 
Do sada su objavljena tri natječaja za operaciju 6.1.1. Iz prethodna dva natječaja ugovoreno je 644 projekata s ukupnim iznosom potpore od 242,12 milijuna kuna, a do sada je mladim poljoprivrednicima isplaćeno 198,44 milijuna kuna.
 
U  3. natječaju zaprimljeno je 967 zahtjeva za potporu, a do sada je ugovoreno 699 projekata, s iznosom potpore od 224 milijuna kuna. Danas ih je ugovoreno još 146 za 45,7 milijuna kuna. Trećim natječajem uveli smo mogućnost ostvarivanja potpore od 20.000 eura za one mlade poljoprivrednike kojima poljoprivreda nije osnovno zanimanje (uz postojeću potporu od 50.000 eura za one kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje). Isto tako, predviđeni iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je sa 132,5 milijuna kuna na 297,3 milijuna kuna, što je dostatno za sve prijavitelje koji udovoljavaju uvjetima iz pravilnika i natječaja.
 
Inače, od raspoloživih 2,3 milijarde eura za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je kroz natječaje na raspolaganje stavljeno 97%  sredstava (17,5 mlrd kuna), ugovoreno 71%  (12,9 mlrd kuna) te isplaćeno 41% (7,4 mlrd kuna).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.