Marić za RTL Danas: Uravnotežili smo proračun, smanjili javni dug, popravili kreditni rejting, smanjujemo poreze

Marić za RTL Danas: Uravnotežili smo proračun, smanjili javni dug, popravili kreditni rejting, smanjujemo poreze

Ministar financija Zdravko Marić večeras je za RTL televiziju govorio o dosadašnjim učincima porezne reforme i njezinom novom, četvrtom krugu.

"Dok god pričamo o smanjenju, a ne povećanju poreza, to je dobro", istaknuo je ministar.
 

Poanta reforme je da građani žive bolje. Sam ministar je rekao da on živi bolje, ali ne u materijalnom smislu.
 

"Imao sam u karijeri veće plaće od ove sada, ali živim bolje iz perspektive kad sam se prihvatio ovog poziva i dužnosti sam sam sebi rekao da ću raditi na nekim stvarima - probati uravnotežiti proračun, probati smanjiti javni dug, popraviti kreditni rejting, smanjiti poreze. To sve činimo i s time sam sretniji i živim bolje", rekao je Marić.
 

 Dodao je da nema namjeru uvjeravati svakoga, građani najbolje znaju efekt reforme.
 

"Ne možemo očekivati da preko noći bude udvostručena prosječna plaća, u zadnje tri godina porasla je nekih 700 i nešto kuna. Ali tu su i druge stvari, svatko od nas ponaosob ima neki kredit i jako dobro znamo kakve su kamate danas, a kakve su bile prije tri, četiri godine. No ne smije se stati, treba raditi dalje", rekao je Marić.
 

Kod ukidanja doprinosa i smanjenja PDV-a na hranu dobra volja ostala je na poslodavcima i trgovcima
 

Ipak vidjeli smo i kod ukidanja doprinosa, kao i kod smanjenja PDV-a na hranu, da opet sva dobra volja ostaje na poslodavcima i trgovcima.
 

"Mi smo tržišno gospodarstvo i osim konkurencije ne može netko naložiti nekome da učini ovo ili ono. Što se dogodilo i zašto neki nisu pojeftinili, ja bih rekao, to je odgovor na ono kad netko kaže 'samo smanjite poreze'. Svi imaju svog upliva", odgovorio je Marić koji odbacuje optužbe Hrvatske udruge poslodavaca da je mjera smanjenja i ukidanja poreza na dohodak mladima diskriminatorna.
 

"Neću se sada braniti da je savršena, ima svoje određene anomalije, ali osobno smatram da nije diskriminatorna".
 

Vlada će uskoro ispuniti i predizborno obećanje - smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto
 

Vlada će uskoro ispuniti i jedno predizborno obećanje - smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto.
 

"PDV nije samo pitanje predizbornog obećanja, iako mislim da i to kada uzmemo obzir, da politika pošalje malo svog dodatnog kredibiliteta. Sabor je to već izglasao, samo s odgodom učinka. 1,8 milijardu kuna je efekt na državu, ali isto tako je legitimno pitanje hoće li građani ili netko drugi to osjetiti. Zato smo, ako gledamo u zadnja dva kruga reforme, otvorili temu tzv. neoporezivih primitaka. No, dok god pričamo o smanjenju, a ne povećanju poreza, to je dobro", zaključio je ministar.
 

Izvor: RTL / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.