Vujčić: Uvođenjem eura neće porasti cijene

Vujčić: Uvođenjem eura neće porasti cijene

Strah građana da će s uvođenjem eura porasti cijene je mit, izjavio je u petak u Zagrebu guverner HNB-a Boris Vujčić na konferenciji Večernjeg lista "Hrvatsko predsjedanje EU - prilike i izazovi".

- Činjenica je da će 20 godina nakon toga cijene biti više, ali bile bi više i bez eura, i danas su više nego prije 20 godina, rekao je i ustvrdio da se ulaskom RH u eurozonu neće ništa bitno promijeniti u suverenosti vođenja ekonomske politike jer "najveći dio suverenosti ostaje u našim rukama".

Kazao je i da su koristi uvođenja eura znatno veće od troškova, kako u kratkom, tako još više u dugom roku jer su troškovi pretežno jednokratni. Istaknuo je da će se nakon ulaska u tečajni mehanizam dogoditi nešto što će imati još značajniji učinak - ulazak u jedinstveni sustav nadzora u eurozoni, kao i ulazak u mehanizam zajedničke rezolucije banaka.

- To znači da Hrvatska praktički vrlo uskoro može očekivati da će već biti u onome što se zove bankovna unija. Dakle, prije nego što uđemo u eurozonu, ući ćemo u bankovnu uniju. To bi se trebalo najvjerojatnije dogoditi već iduće godine, rekao je Vujčić. Kazao je da je pranje novca pod posebnim povećalom nakon nekoliko skandala u EU tijekom posljednjih nekoliko godina.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, a zatim je uslijedio intervju s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

Hrvatska bi mogla ući u Schengen za vrijeme njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a koje slijedi nakon hrvatskog, što znači do kraja iduće godine, ocijenio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na panelu Hrvatsko predsjedanje EU-om u okviru konferencije, zajedno sa saborskim zastupnikom Joškom Klisovićem te profesorima Vlatkom Cvrtilom i Božo Skokom. Govorili su o europskoj perspektivi hrvatskih susjeda, političkom i sigurnosnom okviru novog vala proširenja i o budućnosti Europske unije.

Grlić Radman istaknuo je da je Hrvatska spremna za predsjedanje, a što se tiče troškova, kazao je da je procjena ukupnog proračuna između 50 i 70 milijuna eura, iako je namjera biti bliže ovom nižem iznosu. Dodao je da je Bugarska na predsjedanje potrošila 75 milijuna eura.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/562483/konferencija-hrvatsko-predsjedanje-eu-prilike-i-izazovi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.