Banožić poziva Zagrepčane da se jave na poziv za financiranje najamnine

Banožić

Ministar državne imovine Mario Banožić gostovao je u emisiji HRT-a „Dobro jutro, Hrvatska“ u kojoj je govorio o pomoći građanima nakon potresa koji je pogodio Zagreb. Naglasio je da je sukladno preliminarnim pregledima i odluci Vlade pronađen model kako zbrinuti ljude čije nekretnine imaju oznaku „crveno“ i čija je nekretnina neupotrebljiva.

„Njih je 1.100 i država će im financirati najamninu. Imaju se pravo javiti na javni poziv prema kojem prema prvom članu kućanstva imaju pravo na 35 kvadrata, a za svakog dodatnog po deset kvadrata, do maksimalne procjene vrijednosti 70 kuna po kvadratu“, kazao je.

Banožić je napomenuo da je u suradnji sa studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta organizirana pomoć ljudima smještenima u Cvjetnom u prikupljanju i ispunjavanju dokumentacije.

„Prva rješenja bit će dodijeljena danas“, najavio je.

Zbrinjavanje socijalno ugroženih ljudi

Ministar Banožić izdvojio je da je u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napravljen model zbrinjavanja socijalno ugroženih ljudi. Raspisat će se javni poziv za korištenje oko trideset stanova koje država daje u najam.

„Podstanari neće biti obuhvaćeni pozivom, oni će morati sami naći smještaj. Građanima čija je nekretnina dobila 'narančastu' oznaku država će financirati štetu temeljem javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja“, kazao je.

Dodatno utvrđivanje štete i trajni smještaj

Dio pak građana tvrdi da njihova oznaka nije „narančasta“ nego „crvena“. „Njih pozivamo da se jave na javni poziv i Ministarstvo državne imovine će provjeriti njihove oznake i revidirati ih ukoliko je to uistinu tako. Mjera financiranja najamnine trajat će do 1. rujna 2021. godine ili dok se postojeća
nekretnina ne sanira, ili dok se ljudima ne nađe zamjenska nekretnina koja će se financirati iz fonda solidarnosti“, pojasnio je Banožić.

U osam dana, otkad je poslan poziv, 130 je prijava od 1100 mogućih.

„Pozivam ljude da se prijave jer je bitno da se oformi evidencija. Ako postoji skupina ljudi koja neće biti obuhvaćena ovim mjerama, možemo vidjeti što se može napraviti za njih“, zaključio je Banožić.

Izvor: HRT/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.