Ministarstvo kulture i medija objavilo nove potpore kulturnom i kreativnom sektoru

Ministarstvo kulture i medija objavilo nove potpore kulturnom i kreativnom sektoru

Ministarstvo kulture i medija objavilo je u petak nove mjere potpore kulturnom i kreativnom sektoru ugroženom uslijed pandemije, kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima.  
Ministarstvo je tako objavilo Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti te Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
"Nakon prve i druge faze izravnih potpora umjetnicima za vrijeme zatvaranja, nakon ulaganja u strategiju ponovnog pokretanja kulturnog života, gdje smo do sada odredili više od 60 milijuna kuna, do kraja godine izlazimo s trećim krugom mjera u ukupnom iznosu, u ovom trenutku, od 17,5 milijuna kuna", rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek u povodu objavljivanja novih natječaja.
 
Javnim pozivom za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti Ministarstvo želi potaknuti nastavak aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta te posljedične nemogućnosti pokrivanja dijela troškova izvedbi.
 
Kako se navodi u pozivu, prijavu mogu podnijeti kazališta upisana u Očevidnik, kojima nije osnivač tijelo javne vlasti i koja su u 2019. godini ostvarila prihode od prodaje ulaznica, umjetničke organizacije koje djeluju u području plesne i glazbene djelatnosti i koje se djelatnošću bave najmanje dvije godine, a u 2019. godini prihode su ostvarile prodajom ulaznica. Rok za predaju prijava je do 16.studenoga do 17 sati.
 
Natječajem se pokriva 50 posto svih produkcijskih troškova kako bi se amortizirala manja gledališta
 
Tim natječajem, objašnjava ministrica, "pokriva se 50 posto svih produkcijskih troškova kako bi se na neki način amortizirala manja gledališta".
 
Drugi je natječaj namijenjen u prvom redu samostalnim umjetnicima, umjetničkim organizacijama i udrugama za prezentaciju, promociju, stvaranje digitalnih sadržaja. "Dakle u ovim okolnostima želimo da umjetnici ostanu u kontaktu s publikom i da mogu svoja djela i svoj kreativni rad prezentirati online", ističe Obuljen Koržinek.
 
Javnim pozivom za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim) osigurat će se namjenska sredstva profesionalcima u području kulture i umjetnosti (umjetničke organizacije, strukovne udruge u području kulture, samostalni umjetnici, nezavisni profesionalci u području kulture i umjetnosti) kojima je onemogućeno ili bitno otežano obavljanje njihove djelatnosti. Rok za predaju prijava je 20. studenoga do 17 sati.
 
Sljedeća mjera Ministarstva kulture i medija bit će natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti. "Za sljedećih desetak dana, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, osigurat ćemo još 5 milijuna kuna za sufinanciranje nastavka koncertnih aktivnosti, u prvom redu njihovih članova", najavila je ministrica.
 
Ovim mjerama želimo na svaki način omogućiti da se i u izmijenjenim okolnostima može raditi i da umjetnici mogu doći do svoje publike, poručuje ministrica Obuljen Koržinek.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.