Predblagdanske gužve diljem Hrvatske, ruše se rekordi u potrošnji

Predblagdanske gužve diljem Hrvatske, ruše se rekordi u potrošnji

Božić je pred vratima, a tržnice šarolike i pune. Za blagdanski stol izbora ima na pretek.

- Matovilac, salata, radič i naravno mrkva, celer, peršin, kaže Mirjana.

- Junetina, teletina, svinjetina, janjetina, odojak, sve što vam srce želi, kaže Snježana.

Unatoč rekordnoj inflaciji, blagdanski stol bit će pun, a ovo su dani kada se ne štedi.

- Osjeti se poskupljenje i dosta vidim kako ljudi skromnije kupuju, ali Bože moj, to je blagdan kad se svi u obitelji skupe pa vole da se počaste, kaže Miroslava.

- Cijene su očajne i sve skuplje, kaže Mirjana.

I dok kupci primjećuju povećanje cijena, prodavači na tržnicama ističu - cijene nisu dizali.

- Luk je već godinama 5 kuna, kaže Janja.

- Cijene su prošlogodišnje, evo mrkva je cijele godine 10 kuna. Salata isto tako 20 kuna je kilogram, endivija 15, peršin.. sve je isto, kaže Ivka.

- Jedino odojak malo je otišao kojih par kuna, janjetina za 5, kaže Snježana.

Građani su ove godine otpustili kočnicu. U božićnom tjednu potrošili smo 35 posto više nego u isto vrijeme 2019. Na tih 5 i pol milijardi potrošenih u ovih nekoliko dana utjecala je i inflacija. No treba uzeti u obzir da su se i dohoci velikog broja kućanstava povećali.

- Ipak ova godina nije bila tako loša unatoč čitavom nizu vanjskih šokova. Hrvatska ekonomija zapravo je u dobrom stanju. Boljem nego što je bila prije krize 2020. godine, a osobito je bolja nego u krizi 2020. Tako da ne bismo se baš trebali toliko žaliti na naš financijski položaj, kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Osobna potrošnja raste još od listopada. U poljoprivredi i ribarstvu veća je za 20 posto. A isto se može očekivati i u prosincu.

- Očekuje se svakako da će zbog inflacije i rasta cijena jer nama su cijene hrane rasle 20 posto. Znači da i bude rast osobne potrošnje u prosincu 20 posto, mi možemo očekivati da će ta potrošnja ići prema 19 milijardi, kaže Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivredno-prehrambenu industriju.

I dok potrošnja raste, u zagrebački Crveni križ po besplatnu hranu dolaze oni najugroženiji. U ovo blagdansko vrijeme podijeliti će 1300 paketa.

- Mi nastojimo sukladno nutritivnim potrebama prosječnog čovjeka zadovoljiti njihove potrebe kroz mjesec dana s jednim paketom koji dajemo, kaže Petar Penava, predsjednik Crvenog križa grada Zagreba.

Jer ne treba zaboraviti da su u vrijeme Božića najvažniji pokloni zajedništvo i ljubav koju dajmo jedni drugima.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/predblagdanske-guzve-diljem-hrvatske-ruse-se-rekordi-u-potrosnji-10520050?utm_source=upscore_box

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.