Prvi radni dan u eurozoni: Evo kako se Hrvatska snašla s eurom

Prvi radni dan u eurozoni: Evo kako se Hrvatska snašla s eurom

Drugi je dan nove godine, ali prvi radni u eurozoni. Hrvatska se nakon gotovo 30 godina oprašta od kune. Euro je nova službena valuta, ali kunama se možemo koristiti do 14. siječnja. Provjerili smo kako se Hrvatska snašla s eurom.

Sanja Smiljanić Grubišić izvijestila je za Dnevnik HTV-a, da problema s upotrebom eura nema te da su se građani opskrbili eurima, no plaćaju i kunama. Svi su bankomati u funkciji i kreditne kartice funkcioniraju.

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka rekla je da sve ide prema planu, da funkcionira kompletan platni promet, kreditne i debitne kartice, kod većine banaka online bankarstvo i većina je poslovnica otvorena.

Na pitanje jesu li se građani snašli, Perko je rekla da jesu.

- Osigurali smo dovoljno informacija na vrijeme. Građani se snalaze. Prvih dana se preferira kartično plaćanje dok se svi ne uhodaju, dok trgovci nemaju dovoljno eura za vratiti, ali sve doista dobro funkcionira, istaknula je.

Trgovci su spremno dočekali euro. Problema ima, plaća se i u kunama i u eurima, a najveći je problem kada imate novčanice malo većih apoena, izvijestila je za Studio 4, Sanja Smiljanić.

Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca rekao je da prvi dan primjene eura teče kako je i predviđeno.

- Mi trgovci smo se pripremili s informatičkim i kadrovskim potencijalima. Građani koriste euro, kartice i kune. Veliki je problem kada građani dođu s velikom novčanicom kune, ako je mali račun nismo u mogućnosti vratiti u eurima, istaknuo je. Dodaje kako su kreditne kartice profunkcionirale. Na pitanje hoće li biti dovoljno 15 dana da se mali trgovci prilagode, Budimir je rekao da je to dovoljan rok.

U prijepodnevnim satima trebali bi profunkcionirati svi bankomati, njih 2700, internet i mobilno bankarstvo, izvijestila je Smiljanić.

Kako protječe prvi radni dan s eurom kao službenim sredstvom plaćanja, ekipa HRT-a provjerila je u Osijeku. 

- Mnogi su Osječani odlučili danas obnoviti zalihe svježih namirnica, izvijestio je Hrvoje Šimunović s glavne osječke tržnice.

Dragica Tubić, vlasnica OPG-a rekla je da su danas građani plaćali na tržnici u kunama. Kako kaže, prodavači će do 14. primati kune. Mušterije koje će plaćati u eurima, trgovci će ih poslužiti dok će imati sitnih eura.

- Opskrbili smo se eurima, ali ne u dovoljnoj mjeri. Čekamo da budu u opticaju i papirnate novčanice od 5 i 10 eura s kojima će biti lakše raditi, naglasila je.

Plaćanja bi mogla duže trajati s toga što će kupci preračunavati eure u kune. Kupci će biti nepovjerljiviji jer mnogi to još ne znaju izračunati.

- Smatram da će biti lakše kada euro bude zvaničan i neće biti više plaćanja kunama, rekla je.

Na pitanje što se sve trebalo prilagoditi u poslovanju, Tubić je rekla da su to prvenstveno bile cijene, papiri, kalkulacije i kasa.

Prvi je dan upotrebe nove valute. Kako se trgovci i građani snalaze s eurom, provjerila je ekipa HRT-a na riječkoj tržnici. 

Klaudia Modrić Plantarić izvijestila je da se i dalje ne zna točan odgovor plaćaju li građani eurima ili još prevladava kuna jer nema nekog prometa.

- Gospođa Verica će danas imati puno posla stoga što su građani proteklih dana većinom plaćali kovanicama kuna, ali trgovci i prodavači su spremni i sve je pod kontrolom, rekla je.

Gospođa Marijana, prodavačica na tržnici, rekla je da je pripremljena i nema nikakvih problema. Istaknula je da će ljudima vraćati sve u eurima. Od banke su dobili dva paketa od 145 eura kovanica i spremni su.

Modrić Plantarić je podsjetila da postoje aplikacije za mobilne telefone koje preračunavaju kune u eure i obrnuto, što će građanima, ali i trgovcima olakšati poslovanje.

Iako je danima uoči Nove godine bilo problema s upotrebom bankomata u gradu, danas su stanovnici Splita na većini bankomata bez problema mogli podignuti novac i to u novoj valuti. Gužvi pred poslovnicama Hrvatske pošte i FINA-e te bankama nije bilo, jer građani do kraja 2023. mogu zamijeniti kune u eure bez naknade.

Regina Zubanović je provjerila situaciju na ribarnici u Splitu i pitala prodavača Antu jesu li se pripremili za euro i na koji će se način zaokruživati cijene. Ante je rekao da su spremni, a da će se cijene uvijek zaokruživati u korist kupca i svi će biti zadovoljni.

Gost kafića na tržnici rekao je da je kavu jutros platio dva eura, a kako kaže, ta je cijena bila i prije.

Prodavačica u pekari je rekla da sve protječe u najboljem redu. Da je u početku bilo malo teže, ali kako odmiče dan, sve je bolje i bolje.

Naglasila je da građani uglavnom plaćaju u kunama, a ona im vraća u eurima kojih ima dovoljno. Dodaje da najbolje ide plaćanje karticama.

Ekipe Hrvatske radiotelevizije provjerile su kako se građani i prodavači snalaze i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Na pitanje je li ponio kune ili eure, jedan kupac na tržnici odgovara - jedno i drugo.

- Ima puno nepovjerenja, naši dugogodišnji kupci smatraju da će to biti neko poskupljenje, neko "otimanje", a to ne bi trebalo biti, trebao bi biti jednako kao što je bilo u kunama, navodi Dragica, prodavačica iz Osijeka.

- Suprug je jučer dobio prvi kusur u eurima pa nam je bilo čudno, ali valjda ćemo se naviknuti, trebat će nam dosta vremena, kaže jedna građanka.

- Tko što daje, to vraćam, tko plaća u kunama, dobiva kune, a tko plaća u eurima, dobiva eure, rekao je Slavko, prodavač iz Zadra.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/mali-trgovci-i-prodavaci-spremni-za-euro-10534918

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.