Ulazak fintecha u hotelijerstvo ojačat će konkurentnost

Ulazak fintecha u hotelijerstvo ojačat će konkurentnost

Danas nedvojbeno možemo reći da je razvoj financijskih usluga prema revidiranoj PS2D direktivi, koja je otvorila sučelja banaka za pristup pružateljima platnih usluga, osigurao poslovnim subjektima skraćenje radnih procesa i povećanje operativnost. Nijedan knjigovođa više ne mora raditi u prošlosti, nego svojim bankovnim računima upravlja direktno iz računovodstvenog programa, rekao je Domagoj Mihalčić okupljenima na poslovnom doručku u hotelu Continental u Rijeci. Automatizacija o kojoj je Mihalčić govorio glavna je značajka ePlati, fintech inovacije koja je objedinila dvije temeljne usluge revidirane direktive, PIS (Payment Initiation Service) i AIS (Account Information Services), a jedina licencirana institucija koja ih može pružati u Hrvatskoj je tvrtka Elektronički računi.

„ePlati PIS omogućuje plaćanje iz računovodstvenog programa, a ePlati AIS dohvaćanje informacija o prometima po svim bankovnim računima direktno u računovodstveni program u stvarnom vremenu. To laički znači da smo dobili internetsko bankarstvo tamo gdje nam najviše treba – u računovodstvenom programu“, pojasnio je Mihalčić riječkim poduzetnicima.

Konkurentniji hotelijeri i fintech

Kroz poslovne doručke koje Elektronički računi organiziraju u suradnji s partnerima, intencija je educirati poduzetnike diljem Hrvatske o primjeni digitalnih rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti. A kako je to primjenjivo na hotelskom poslovanju, riječkim i poduzetnicima s Kvarnera prezentirano je u programu Milenij, all-in-one rješenju koje hotelijerima pruža integrirani skup programa koji racionaliziraju i automatiziraju poslovanje, što rezultira smanjenjem troškova, povećanjem prihoda i boljom uslugom za goste.„Kroz uslugu iniciranja plaćanja ePlati (PIS) poslovni subjekti obavljaju sva plaćanja kroz jedno sučelje računovodstvenog programa, neovisno o tome koriste li jednu ili više poslovnih banaka jer su sve banke povezane za korištenje usluga PIS i AIS. Račune se može platiti pojedinačno ili skupno, zadavanjem jednog naloga s više stavki, pri čemu datum izvršenja naloga može biti tekući ili budući“, pojasnio je Mihalčić.

Fintech inovacija u 455 ERP-ova

Osim u program Milenij, Elektronički računi provode integraciju usluge u još 445 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja koja čine infrastrukturu mojeRačun mreže, čime su najavili jednostavnije korištenje financijskih usluga u Hrvatskoj. Riječ je o rješenjima s kojima je najveći informacijski posrednik već integrirao usluge razmjene e-računa i pratećih dokumenata, uslugu izrade i razmjene drugih digitalnih knjigovodstvenih isprava i elektroničkog arhiviranja.„Razvili smo jedinstvene fintech usluge koje će korisnicima gotovo 455 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja osigurati platni promet dostupan 24 sata u danu. A uz to i potpunu automatizaciju procesa plaćanja i informiranja o stanju na računu u stvarnom vremenu, direktno u računovodstveni program“, istaknuto je na poslovnom doručku.

Promet po računima bez internetskog bankarstva

Okupljenim sudionicima poslovnog doručka predavači su pokazali zašto je usluga ePlati (AIS) posebno korisna knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva tvrtki. „Računovođa ili knjigovođa je do sada morao imati pristup različitim internetskim bankarstvima kako bi na dnevnoj bazi mogao doći do informacija koje su mu potrebne za rad. Mi mu sada te informacije o promjenama na računima dajemo direktno u računovodstveni program“, pojasnio je Mihalčić.

Računovodstveni servis danas, primjerice, više ne mora čekati papirnati izvod od klijenta ili pamtiti lozinke za različita internet bankarstva jer putem ePlati (AIS) može automatski povlačiti izvatke o prometu po njihovim računima. U široj primjeni ePlati (AIS) će omogućiti i automatsko knjiženja izvoda; subjekt će zadati nalog da ePlati u određeno vrijeme povuče sve izvode o prometima po bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta.„ Tu će veliku prednost osjetiti i tvrtke koje imaju veliki broj promjena po računima; više neće raditi u prošlosti, danas knjižiti izvode za prethodni dan ili mjesec, već će informaciju o svakoj uplati, sa svih poslovnih računa tvrtke, zaprimati u stvarnom vremenu, direktno u svoj poslovni ili računovodstveni program“.

Poslovni doručci diljem Hrvatske

Poslovni doručci kojima je cilj razmijeniti iskustva i prikupiti nova saznanja među poduzetnicima u Hrvatskoj, nastavljaju se i dalje uz potporu tvrtke Links i AKD-a koji dijele tu ideju o jačanju gospodarstva kroz digitalizaciju. Tvrtka Elektronički računi, u suradnji s AKD-om, omogućila je sudionicima da na poslovnom doručku aktiviraju eOsobnu iskaznicu i pridruže se desecima tisuća pojedinaca koji su prepoznali da, za razliku od vlastoručnog potpisa, napredni elektronički potpis osigurava autentičnost i integritet. Sada su korak bliže bespapirnom poslovanju jer im Certilia omogućuje digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata gdje god se nalazili.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.