Uručeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 2,6 milijuna eura

Uručeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 2,6 milijuna eura

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 21. srpnja u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića u sklopu održavanja 15. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Otoku, uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja korisnicima na području Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije u vrijednosti 2,6 milijuna eura. 

„Današnje potpore u vrijednosti 2,6 milijuna eura odnose se na investicijska ulaganja u sektoru sjemenarstva i ratarstva, korištenje obnovljivih izvora energije, potporu mladim poljoprivrednicima, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, ulaganje u šumsku infrastrukturu te modernizaciju u sektoru šumarstva i prerade drva. Svi korisnicima čestitam i poručujem da ćemo i u idućem razdoblju podizati produktivnost naše poljoprivrede, obnavljati selo, čuvati našu bioraznolikost i okoliš te nastojati još bolje povezati hrvatski lanac opskrbe hranom“, poručila je ministrica Vučković.

Ugovorima će se realizirati izgradnja objekta za prijem, doradu i skladištenje sjemenske robe te ulaganje u skladišne kapacitete koje će ojačati konkurentnost, povećati profitabilnost i smanjiti rizike poslovanja ratarskom proizvodnjom, ulaganje u sunčanu elektranu za vlastite potrebe za liniju proizvodnje peleta kao stočne hrane i prostirke za mliječne krave. Također, Ministarstvo poljoprivrede pruža potporu hrvatskom šumarstvu i drvnoj industriji, a ugovori dodijeljeni u Otoku odnose se na ulaganja u šumsku cestu na području Općine Bebrina, modernizaciju jednog drvoprerađivačkog pogona te kupnju mehanizacije koja će doprinijeti učinkovitosti, produktivnosti i kvaliteti finalnih proizvoda dva obrta.

Aktivnosti mladih poljoprivrednika od posebnog su interesa za Republiku Hrvatsku, a jedan od današnjih ugovora upućen je upravo mladoj poljoprivrednici. Dodijeljena su i nova 4 ugovora kojima će mala gospodarstva povećati svoje ekonomske veličine i unaprijediti proizvodnje kupnjom zemlje, sadnog materijala i novih grla životinja.

Za pet slavonskih županija iz Programa ruralnog razvoja odobreno je više od milijardu eura te isplaćeno više od 883 milijuna eura. U pet slavonskih županija u okviru Mjere 7 odobreno je više od 111 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, 63 ulaganja u vrtiće, 62 ulaganja u nerazvrstane ceste te 25 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 18 vatrogasnih domova.  Na području Slavonije, Baranje i Srijema zastupljeno je i slatkovodno ribarstvo te je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za projekte u pet slavonskih županija ugovoreno 44 projekta ukupne vrijednosti 16,64 milijuna eura potpore i isplaćeno 13,13 milijuna eura. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.