Marić: Smanjenje PDV-a na određene artikle i na bezreceptne lijekove dovest će do nižih cijena

MARIĆ

Ministar financija Zdravko Marić održao je danas, u sklopu 10. Foruma Visokoga učilišta Effectus, predavanje na temu porezne reforme, čiji je cilj, kazao je, rasterećenje rada.Studentima i okupljenim novinarima govorio je o okolnostima pokretanja porezne reforme i njezinim posljedicama za državu, poduzetnike i radnike. Ministar se dotaknuo i aktivacije državnih jamstava Uljaniku, koja, naveo je, donekle "poništava" efekte porezne reforme. Pojasnio je da ukupni proračunski trošak jamstava Uljaniku iznosi 4,3 milijarde kuna, a da efekti dosadašnja dva kruga porezne reforme iznose 3,6 milijarde.
Međutim, sva tri kruga porezne reforme trebala bi donijeti ukupni efekt od 6,3 milijarde kuna, kazao je. 
Podsjetio je da je Vlada predložila prijedlog proračuna za iduću godinu te rebalans za ovu godinu."Trebao je to biti tehnički rebalans, no dogodile su se aktivacije državnih jamstava za Uljanik. Nažalost je to tako. No ta su  jamstva jednokratan trošak i proračun ih može podnijeti bez problema – rekao je ministar Marić. 
Izrazio je zadovoljstvo rezultatima porezne reforme zbog koje 70% svih zaposlenih, odnosno 1,5 milijuna obveznika poreza na dohodak, ne plaća porez i izvan je dometa poreznih škara. Podsjetio je da se snižavanjem stope poreza na dobit s 20% na 18% i 12%, postiglo da 85 % poduzetnika plaća nižu stopu, dok je istodobno prihod od poreza porastao za 17%. U trećem krugu porezne reforme koji treba stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, ministar također očekuje pozitivan efekt.

Ministar očekuje da će snižavanje PDV-a određenima artiklima s 25% na 13%, kao i bezreceptnih lijekova na 5% dovesti do snižavanja cijena."Jedna od pretpostavki snižavanja PDV-a na neke artikle je da će doći do korekcije cijena. Mi ne možemo nikome uvjetovati ništa, ali tržište bi samo po sebi trebalo krenuti prema snižavanja cijena", poručio je ministar Marić, dodajući da je  snižena stopa PDV-a vrsta neizravne državne subvencije.Ministar je usporedio Hrvatsku s ostalim državama članicama EU pokazujući da smo po oporezivanju rada treći od dna, po doprinosima smo u sredini, a po PDV-u i trošarinama uvjerljivo na samome vrhu. Najavio je i nastavak promjena, što će svakako ovisiti o situaciji u idućoj godini. 
Nakon predavanja, novinarima je ponovno je demantirao medijske napise po kojima bi početkom sljedeće godine trebao  otići iz Vlade u realni sektor. 
"Rekao sam da ostajem do daljnjega, fokusiran sam na poreznu reformu, proračun i rebalans. U ovom trenutku ni s kim ne razgovaram", kazao je i ponovio mu nije poznato tko je javnosti  plasirao  tu informaciju.
  FOTO :VLADA RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.