Ulaganje 83,5 milijuna kuna u sedam zgrada Opće bolnice Varaždin najveće je u posljednjih 30 godina

Ulaganje 83,5 milijuna kuna u sedam zgrada Opće bolnice Varaždin najveće je u posljednjih 30 godina

U Varaždinskoj županiji je u predviđenom roku od 16 mjeseci završila energetska obnova sedam objekata Opće bolnice Varaždin vrijedna 83,5 milijuna kuna.Zgrade Interne, Kirurgije, Neurologije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice obišli su danas, 16. siječnja, župan Radimir Čačić s posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević i zamjenicima Tomislavom Paljakom i Robertom Vugrinom, te ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić sa suradnicima. Ovim ulaganjem, najvećim u varaždinskoj bolnici u proteklih 30  godina, značajno je poboljšana kvaliteta obnovljenih prostora, a sam projekt financira se iz predviđenih ušteda od minimalno 4,25 milijuna godišnje na energentima kroz sljedećih 14 godina te državne subvencije.

- Na razini države riječ je o jedinstvenoj investiciji po veličini te modelu s obzirom da je cijeli nih drugih bolnica predviđenih za realizaciju po tom modelu od toga odustao, što bi se dogodilo i s varaždinskom bolnicom da 2017. godine nakon izbora nove županijske vlasti nismo u 30 dana uspjeli pripremiti sve potrebne dozvole i ugovore. Zahvaljujući tome, ne samo da smo postigli uštede i uveli tehnološke inovacije bez ijedne kune troška po Županiju, nego se otvara i mogućnost da se klimatizira cijela zgrada Kirurgije i Interne, te da se u zgradi Logopedije otvori dječji vrtić za djecu liječnika i medicinskog osoblja – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Uvjeti u kojima borave pacijenti i naši djelatnici bitno su se promijenili. Svih sedam objekata sada ima toplinski izolirane fasade, novu stolariju, grijemo se na moderan način te koristimo obnovljive izvore energije. U zgradama Kirurgije i Interne postavljene su nove kotlovnice, te ugrađene dizalice topline. Na zgradi Kuhinje postavljeni su i solarni paneli. Novi sustav za grijanje u zgradi Interne je, uz postojeći cjevovod, predviđen za grijanje još pet objekata. Mjerenje potrošnje energije je automatizirano, na radijatore su postavljeni termostatski ventili, a izvedeni su i brojni drugi radovi –  rekao je ravnatelj Bolnice dr. Nenad Kudelić. Ulaganja u Opću bolnicu Varaždin se nastavljaju. Energetski će biti obnovljene još tri zgrade, Poliklinike, Mikrobiologije i RTG-a te Psihijatrije, u koje će biti u uloženo 17,8 milijuna kuna. Najviše će biti uloženo u zgradu Poliklinike, tzv. “staru kirurgiju”, objekt star 120 godina. Uz to, energetski će biti obnovljene i dvije zgrade u Klenovniku, zgrade paviljona, ležaone i laboratorija, u čiju će energetsku obnovu biti uloženo 7,5 milijuna kuna. Za sve te objekte odobrena su bespovratna EU sredstva, a u svim objektima su već u osnovnim projektima predviđeni i klima uređaji. 
- Vrijednost svih ulaganja u energetsku obnovu je 109 milijuna kuna, a ovdje, na prostoru ispred Interne, krećemo s izgradnjom nove zgrade. U njoj će se nalaziti objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija, u što će biti uloženo 70 milijuna kuna. Kontinuirano ulažemo u edukaciju i specijalizaciju medicinskog osoblja, za što je osigurano više od 15 milijuna kuna iz EU fondova, a Ministarstvo, nažalost, zasad još uvijek nije osiguralo mogućnost prijave i za specijalizacije liječnika za opće bolnice. Važno je naglasiti da je varaždinska bolnica jedna od rijetkih koja je povećala, a ne smanjila broj liječnika u protekle dvije godine. U višemilijunskom projektu povoljnih stambenih kredita s kamatnom stopom ispod 2 posto za zamjenu postojećih i nove kredite za medicinsko osoblje više i visoke stručne spreme utvrđena je razina interesa, a Županija isti model namjerava ponuditi i učiteljima te profesorima – rekao je župan Čačić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.