Varaždinska županija partner Zagorskog gospodarsko zbora u Krapini

župan Čačić

Krapinsko-zagorska županija domaćin je ovih dana tradicionalnog međunarodnog sajma gospodarstva u Krapini pod nazivom „Zagorski gospodarski zbor“ , a koji se već tradicionalno održava u sklopu 54. Tjedna kajkavske kulture.

Ove godine je Varaždinska županija partner sajma koji se inače održava na više od 5.000 m² zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora, a spomenimo kako je u 2018. godini na sajmu izlagalo 270 izlagača iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja. Prvi dan sajam okupio je iznimno veliki broj izlagača, ali i posjetitelja, a  svečanom otvorenju su uz domaćina, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, zatim ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, potpredsjednika Hrvatskog sabora Sinišu Hajdaš Dončića, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića nazočili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te savjetnica župana Natalija Martinčević.

Župan Čačić u svom je pozdravnom govoru istaknuo zadovoljstvo što se Varaždinska županija predstavlja na ovome uglednome i poznatome sajmu.

Moramo biti pošteni i reći kako je ova regija „kičma ozbiljne proizvodnje Hrvatske - Zagreb je Zagreb, ali ove županije nose hrvatsku proizvodnju i hrvatsku budućnost. Svaka čast turizmu i drugim granama, međutim industrija je nešto bez čega nemamo što tražiti, nećemo opstati kao zemlja. U smislu toga je sjever admiralski brod. Varaždinska županija je najveći izvoznik per capita u Hrvatskoj. Imamo lažnu nezaposlenost 3,8, prava je manje od 2 posto, nema radnika. Rješenja u proizvodnji su u obrtizaciji. Hrvatska ima deset puta manje obrta nego Slovenija. Ići ćemo u tom smjeru. Na sjeveru se krvavo radi, ovdje se svaka kuna mukotrpno zaradi i to treba cijeniti – rekao je župan te dodao kako treba dati šanse gospodarstvu u dobrim vremenima jer će nas ono održati u lošim vremenima.

Čestitam Krapinsko zagorskoj županiji na organizaciji , naša suradnja je odlična bez obzira na stranačke boje – rekao je župan Čačić.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar je naglasio kako je Zagorski gospodarski zbor najveća gospodarska manifestacija takve vrste na području njihove  županije.
Važna nam je zbog nekoliko razloga. Na ovaj način zahvaljujemo našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima na sjajnim gospodarskim rezultatima koje imaju kontinuirano od druge polovice 2013. godine na dalje – rekao je župan Kolar.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla kako je ovo regija koja se s pravom diči gospodarskim uspjesima, perjanica je robnog izvoza i opstanka prerađivačke industrije, s dugom tradicijom i vrijednostima koje krase ljude.

Sajam je naravno prodajnog karaktera, a kroz sva tri dana organizira se i niz popratnih sadržaja za posjetitelje kao što su okrugli stolovi s aktualnim temama, razne prezentacije gospodarstva, obrtništva i tradicijskih obrta. Sve će biti popraćeno i bogatim zabavno kulturno-umjetničkim programom.

Kao partner na sajmu Varaždinska županija ima osiguran izložbeni prostor u centralnom dijelu sajma, a posjetitelji te uzvanici imali su  prilike uživati u bogatoj gastro ponudi našega kraja, od vidovečkog gibaneka, trnovečke makovnjače, kučanskog koščičjaka, zlevke, bučnice, a  našlo se tu i rukotvorina, vina s varaždinskog vinogorja, proizvoda od meda i keramike. Također treba istaknuti kako se uz počasnu postrojbu „Krapinski Ilirci“ i povijesnu postrojbu „Kostelska pištola- Keglevićeva straža“, predstavila i Husarska garda Varaždinske županije s kočijom koja je plijenila pažnju okupljenih, a u programu svečanog otvorenja nastupila je i  Irma Dragičević.

Prije otvorenja sajma u sjedištu Krapinsko-zagorske županija održani je radni sastanak između domaćina, Krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, potpredsjednika  Hrvatskog sabora Siniše Hajdaš Dončića te župana Radimira Čačića i njegove savjetnice Natalije Martinčević.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.