Svjetski zrakoplovni divovi udružuju se u stvaranju nove ere putovanja zrakoplovom

Svjetski zrakoplovni divovi udružuju se u stvaranju nove ere putovanja zrakoplovom

Predstavljen inkubator Aviation X Lab, jedinstveno partnerstvo između pet svjetskih divova u području avijacije koje će imati utjecaj na milijardu ljudi 

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati, 31. listopada 2019. – Aviation X Lab, ambiciozan inkubator u zrakoplovnoj industriji koji okuplja neke od najvećih globalnih pionira u zrakoplovstvu, predstavljen je početkom ovog tjedna u hubu Area 2071 u Dubaiju. Riječ je o inicijativi kojom se uspostavlja dugoročna suradnja između kompanija Emirates, Airbus, Collins Aerospace, GE Aviation i Thales s ciljem unapređenja putničkog iskustva, uz podršku telekoma du kao partnera za digitalne inovacije. U suradnji sa zakladom Dubai Future Foundation, Aviation X Lab nastojat će stvoriti sljedeću eru zrakoplovstva svojom odvažnom vizijom kojom najavljuje pozitivan utjecaj na živote milijardu ljudi. 

Njegovo Visočanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirates, izjavio je: „Zrakoplovna industrija predstavlja temelj gospodarstva Ujedinjenih Arapskih Emirata stvaranjem oko 800.000 radnih mjesta i doprinosom ekonomiji s iznosom od 47,4 milijarde američkih dolara, što bi se prema podacima IATA-e trebalo gotovo utrostručiti do 2037. godine. U Dubaiju tražimo načine kojima bismo ublažili izazove u zrakoplovnim ekosustavima te smo snažno usredotočeni na evoluciju u tehnologijama i inovacijama koje bi utjecale na industriju, društvo, buduće generacije i naš planet. Gledamo daleko ispred onog što zrakoplovstvo predstavlja danas i usvajamo inovacije koje će se tek dogoditi, sljedeće tzv. Velike Ideje u zrakoplovstvu. Aviation X Lab te će inovacije prepoznati, podržati, financirati i učiniti globalno dostupnima. Naš je cilj promijeniti ljudsku mobilnost.“ 

Aviation X Lab najavio je i prve izazove te odredio početak 2020. godine kao rok za prve prijedloge rješenja. Prvi je izazov pretvoriti zrakoplovnu industriju u industriju s negativnim ugljičnim emisijama. Iako je zrakoplovna industrija odgovorna za samo 2 posto ukupne svjetske emisije ugljičnih plinova, izazov se temelji na pretpostavci da zrakoplovne kompanije proizvode 115 grama ugljičnog dioksida po ostvarenom putničkom kilometru, odnosno 859 milijuna tona emisija ugljičnog dioksida godišnje. Izazov je usmjeren na smanjenje spomenute količine za 100 grama odnosno 87 posto na 15 grama ugljičnog dioksida po ostvarenom putničkom kilometru do 2030. godine. 

Drugi izazov zagovara transformaciju zračnih luka u zračne portale. Procjenjuje se da će se industrija putovanja udvostručiti u narednih 15 godina, s 3,4 milijarde novih putnika, a trenutni model poslovanja zračnih luka predstavlja prepreku u povećanju broja putnika. Izazov je u osmišljavanju novih modela zračnih luka kako bi se omogućilo da je jedan četvorni metar prostora dovoljan za 10 putnika i da je za prelazak udaljenosti između zemaljske i zračne strane luke potrebno najviše 10 minuta. 

Aviation X Lab poziva sve startupove, inovatore, znanstvenike, nevladine organizacije, aktiviste i korporacije diljem svijeta da im se pridruže u rješavanju izazova. Inkubator će najprije odabrane timove dovesti u Dubai kako bi zajednički stvarali, eksperimentirali i razvijali prototipove u hubu Area 2071, a potom će biti odabrana četiri tima. Oni će svoje ideje i projekte moći predstaviti investitorima i poduzetnicima kako bi osigurali dodatna financijska sredstva.

 Na predstavljanju inkubatora kompanija Thales predstavila je svog virtualnog asistenta pod imenom Solo, razvijenog unutar koncepta Thales TrUE AI (Transparent, Understandable and Ethical AI – transparentna, razumljiva i etična umjetna inteligencija). Pritom je u demo-prikazu pokazala kako Solo može doprinijeti povećanju sigurnosti pilota u svakom odlučujućem trenutku tijekom leta. Pritom koristi svaki dostupan podatak da bi članovima posade prikazao najučinkovitiju putanju s ciljem optimizacije učinkovitosti leta i povećanja udobnosti za putnike.  

Kompanija Emirates predstavila je dva revolucionarna rješenja koja koriste umjetnu inteligenciju. Prvo je usmjereno na ispunjenje cilja važnog za održivost – smanjenje količine bačene hrane. Tehnologija je to koja u stvarnom vremenu s pomoću predviđanja i preporuka brine da putnici dobiju obrok po svom izboru, što dovodi do smanjenja količine hrane koja se baci na letu. Drugo je rješenje izradio tim stručnjaka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a riječ je o aplikaciji Bahja koja koristi tehnologiju prepoznavanja lica za mjerenje zadovoljstva zaposlenika, pružajući pritom trenutnu povratnu informaciju. Aplikacija zaposlenike potiče da dijele s putnicima ono što ih inspirira i motivira, što u konačnici dovodi do sretnijih zaposlenika, a time i sretnijih putnika.

 Aviation X Lab radit će u ciklusima od 12 mjeseci s pet ključnih aktivnih faza koje se odnose na  predstavljanje izazova, privlačenje startupova iz cijelog svijeta, odobravanje koncepata i ideja, ispitivanje brze provedivosti i pronalaženje izvora financiranja. Kroz to će vrijeme pružati logističku podršku, pristup istraživanjima, povratnu informaciju, mentorstvo i blisku suradnju.Aviation X Lab osnovan je u listopadu 2017. potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u nazočnosti Njegovog Visočanstva Šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, predsjednika Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vladara Dubaija.

Fotografija prikazuje:

Njegovo Visočanstvo Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, predsjednik Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vladar Dubaija te Njegovo Visočanstvo Šeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, princ i predsjednik Izvršnog vijeća Dubaija gledaju demo-prikaz asistenta Soloa, rješenja kompanije Thales za virtualnu asistenciju pilotima. Na fotografiji su i Amna Al Redha, voditeljica programa Aviation X Laba (treća slijeva) i kapetan Emiratesa Mubarak Al Mheiri. 

O hubu Area 2071

Area 2071 kreativan je ekosustav stvoren za oblikovanje budućnosti koja okuplja predstavnike vlasti, kreativne pojedince, kompanije i ljude iz svih sfera života. Naziv Area 2071 potječe iz dokumenta UAE Centennial Plan 2071 (Stogodišnji plan Ujedinjenih Arapskih Emirata 2071), čije se ime odnosi na razdoblje od sto godina od stvaranja države. Svojim ciljevima i vizijom UAE Centennial Plan 2071 nastoji ulagati prvenstveno u mlade ljude Ujedinjenih Arapskih Emirata i učiniti državu najboljom na svijetu do 2071. godine. Više informacija dostupno je na stranici

Emirates je najveća svjetska međunarodna zrakoplovna kompanija s globalnom mrežom od 158 odredišta u 85 zemalja na 6 kontinenata. Upravlja s 268 modernih zrakoplova i najveći je svjetski operator zrakoplova iz obitelji Airbusa A380 i Boeinga 777. Luksuzni dodatni sadržaji, jelovnici inspirirani regionalnim kuhinjama, nagrađivani sustav za zabavu na letu ice i izuzetno gostoprimstvo multikulturalne kabinske posade koju čine pripadnici više od 135 nacionalnosti razlog su zašto je Emirates jedan od najpoznatijih svjetskih brendova u zrakoplovnom prijevozu.

 O kompaniji Airbus

Airbus je globalni lider u aeronautici, svemirskoj industriji i srodnim djelatnostima. U 2018. godini ostvario je prihod od 64 milijarde eura i imao oko 134.000 zaposlenih. Airbus nudi najopsežniji raspon modela putničkih zrakoplova, europski je lider u proizvodnji zrakoplova tankera za nadopunu goriva tijekom leta, borbenih, transportnih i vojnih zrakoplova te je jedna od vodećih svjetskih kompanija u svemirskoj industriji. U industriji helikoptera Airbus pruža najučinkovitija rješenja za civilne i vojne letjelice tipa rotoplana u svijetu.

 O kompaniji GE Aviation

GE Aviation dio je kompanije General Electric Company (NYSE: GE) i vodeći proizvođač elisno-mlaznih motora, dijelova te integriranih digitalnih, avioelektroničkih, električnih i mehaničkih sustava za komercijalne, vojne i poslovne zrakoplove te zrakoplove u općem zračnom prometu. Svoju ponudu temelji na globalnoj mreži usluga te je dio poduzeća Digital Industrial Company koja se odlikuje softverski definiranim strojevima i povezanim, responzivnim i prediktivnim rješenjima.

 O kompaniji Collins Aerospace

Collins Aerospace Systems dio je kompanije United Technologies Corporation (NYSE: UTX) i lider u tehnološki naprednim i pametnim rješenjima u globalnoj industriji zrakoplovstva i obrane. Osnovan je 2018. godine spajanjem kompanija UTC Aerospace Systems i Rockwell Collins te ga karakteriziraju mogućnosti, sveobuhvatan portfelj i iskustvo u rješavanju najvećih izazova klijenata i ispunjavanju zahtjeva brzorastućeg globalnog tržišta. Više informacija dostupno je na CollinsAerospace.com.

O kompaniji Thales

Thales (Euronext Paris: HO) je globalni tehnološki lider koji u ovom trenutku oblikuje svijet budućnosti. Grupacija pruža rješenja, usluge i proizvode u aeronautičkoj, svemirskoj i prijevozničkoj industriji, područjima digitalnog identiteta i sigurnosti te obrane. S 80.000 zaposlenika u 68 država Thales je u 2018. godini ostvario 19 milijardi eura pro-forma prihoda od prodaje (uključujući i kompaniju Gemalto). Thalesova ulaganja usmjerena su osobito na digitalne inovacije – povezanost, velike podatke, umjetnu inteligenciju i kibersigurnost, tehnologije koje pružaju podršku kompanijama, organizacijama i vladama u odlučujućim trenucima.

 O kompaniji du

Du posluje u okviru kompanije Emirates Integrated Telecommunications Company (EITC) te ima ključnu ulogu u ekonomskoj, društvenoj i digitalnoj transformaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata. Svakodnevno dotiče živote milijuna korisnika zahvaljujući digitalnim inovacijama u svim sferama poslovanja telekoma kojima omogućava povezanost te rast u segmentu privatnih i poslovnih korisnika. Du je pouzdan igrač u oblikovanju budućnosti komunikacija i još povezanije sutrašnjice zahvaljujući svojim vrhunskim infrastrukturnim tehnologijama za pametne gradove, naprednim rješenjima za poslovne korisnike ili komunikaciju u vladinim tijelima, rješenjima za sigurnost podataka te proizvodima i uslugama u području kućne zabave. http://du.ae

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.