Gospodarska suradnja Norveške i Hrvatske raste, razmjena preko 130 milijuna eura

Gospodarska suradnja Norveške i Hrvatske raste, razmjena preko 130 milijuna eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednicu Vlade Kraljevine Norveške Ernu Solberg.

Nakon sastanka, premijer Plenković je istaknuo da se od posljednjeg posjeta premijerke Solberg, koji je bio sredinom 2018. godine, unaprijedila gospodarska suradnja, i to značajno, „tako da je sada naša razmjena preko 130 milijuna eura, što predstavlja ohrabrenje za naše ekonomske odnose“.

Premijer je kazao da se razgovaralo i o situaciji na jugoistoku Europe i želji Norveške da pomaže državama našega susjedstva, u demografskim reformama, jačanju gospodarstva, ulaganjima, ali i napretku prema Europskoj uniji.

„U tom kontekstu predstavio sam premijerki naše ambicije tijekom predsjedanja, gdje želimo sa sastankom na vrhu u Zagrebu poslati poruku ohrabrenja i daljnjeg dinamiziranja tih odnosa“, rekao je predsjednik Vlade.

Također je izvijestio norvešku premijerku o prioritetima hrvatskog predsjedanja, koji su Europa koja raste i razvija se, Europa koja povezuje, Europa koja štiti te Europa koja je utjecajna na globalnoj razini. 

Premijer je istaknuo da, ukoliko dođe do konačne odluke o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, „angažirano prianjamo poslu ratifikacije tog sporazuma o izlasku i zatim pregovora o uređenju budućih odnosa.“. Dodao je da je Norveškoj, koja ima razgranatu suradnju s Ujedinjenom Kraljevinom, ta tema posebno relevantna.

Na kraju, premijer je rekao da su razgovarali o pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru, za koji je naglasio da je nedvojbeno najvažnije pitanje hrvatskog predsjedanja.

Premijerka Solberg istaknula je da su Hrvatska i Norveška saveznice u NATO-u te partneri u Europskom gospodarskom prostoru.

Poručila je da Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije u uzbudljivo vrijeme, koje koincidira i s novom Europskom komisijom, zaželjevši puno uspjeha u tom poslu kojeg je ocijenila važnim za cijelu Europu.

"Imate velike planove i ambicije za mjesece koji su pred nama", kazala je Solberg i poručila da njezina Vlada želi pridonijeti sigurnoj, slobodnoj i gospodarski jakoj Europi, ali i preuzeti odgovornost za zajedničke izazove.

"Želimo surađivati s hrvatskom Vladom kako bismo pridonijeli zajedničkim aktivnostima na tim područjima tijekom vašega predsjedanja EU-om", rekla je norveška premijerka.

Dodala je, u tom kontekstu, da je integriranje zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju i NATO važno kako bi one osigurale razvoj demokracije i tržišne ekonomije te rast i stabilnost.

Što se tiče bilateralnih odnosa, kazala je da oni jačaju u gospodarskom smislu, razvojem snažnije suradnje u području inovacija, plave ekonomije i brodogradnje, a povećava se i broj norveških turista koji posjećuju Hrvatsku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.