Djelatnici nekoć moćne agencije Yugoturs u Poreču

YUGOTURS

Yugotours je bio najveći turoperator u bivšoj državi koji je tijekom ljetnih sezona na obale Jadrana dovodio stotine tisuća stranih turista, od čega više od pola milijuna njih samo iz Velike Britanije. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća turizam je radi  rata u Hrvatskoj utihnuo, a Yugotours pod tim imenom prestao postojati. Na britanskom turističkom tržištu koje je vjerovalo Yugotoursovim ponudama ljetovanja s uključenim avionskim letovima, unatrag gotovo 30 godina nijedan drugi touroperator nije uspio postići bolje turističke rezultate dovodeći britanske turiste u Hrvatsku.  Prvoga svibanjskog vikenda 70-tak se je bivših zaposlenika Yugotoursa okupilo u najposjećenijoj istarskoj turističkoj destinaciji Poreču, te se tijekom trodnevnoga druženja prisjetilo prošlih turističkih dana i Yugotoursovog Company imagea.

- Britanci se i danas sjećaju povoljnih turističkih ponuda koje im je nudio Yugotours London, posebno usmjeren ka potrebama Britanskih gostiju i specijaliziran za Jadransku obalu, a tu ponudu nakon nas sve do danas na britanskom tržištu još nitko nije uspio nadmašiti – govori operativni manager Yugotoursa London za Istru Rajko Macura, ujedno najzaslužniji za ovo porečko okupljanje bivših Yugotoursovaca iz cijeloga Svijeta. Posebno raduje što smo na Yugotours Grand Reunionu poslije toliko godina uspjeli okupiti naše bivše djelatnike i zaposlenike iz europskih zemalja, od Sjedinjenih država i Kanade sve do Australije – zaključio je Macura. 

- S nostalgijom se sjećam tih famoznih dana i turističkih poslova koje smo odrađivali ali i zadovoljnih gostiju samim čime i naših zadovljnih zaposlenika, predstavnika i supervizora – kaže čelna osoba Yugotoursovih rezervacija u Londonu Jo Golding

- Stotine tisuća gostiju iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade, Skandinavije, i drugih zemalja osamdesetih je godina najradije biralo Jadransku obalu za svoj godišnji odmor, po čemu smo tada kao vodeći turistički operator nadmašili ponudu vrlo dobrih destinacija poput Turske, Španjolske i Grčke – napominje Branko Škarka, direktor svih inozemnih Yugotoursovih ureda.

 Direktorica Yugotoursove Službe za korisnike u Londonu Jill Jackson prisjetila se kako su tada vrlo uspješno rješavali sve pritužbe inače vrlo prohtjevnih britanskih turista.

 Domaćin Yugotoursovim zaposlenicima u luksuznoj Villi Polesini u Poreču bio je gradonačelnik Loris Peršurić, koji je podsjetio na ta zlatna vremena turizma, te turističke djelatnike i goste Yugotoursovog Grand Reuniona upoznao s današnjom turističkom ponudom Poreča i Istre, koja ne zaostaje za onom s kraja osamdesetih.

Porečko okupljanje Yugotursovih djelatnika prvo je ali ne i posljednje takvo okupljanje – čulo se među kolegama uvelike zaslužnim što su stotine tisuća britanskih i drugih stranih gostiju najradije birale destinacije uzduž Jadranske obale tijekom prijeratnih ljetnih, a slovenska skijališta tijekom zimskih turističkih sezona. Njihova bi znanja i iskustva i danas itekako dobro došla u strategiji suvremenoga hrvatskog turizma, jer upravo je Yugotoursu London dvije godine za redom (1988. i 1989.) dodijeljena ugledna nagradua Turstičkog Saveza Velike Brtanije Silver Globe Award za najboljeg touroperatora specijalista na Svijetu.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.