Konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje s kineskom pokrajinom Shaanxi

KINEZI

U organizaciji Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, Međimurske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec, u ponedjeljak, 3. lipnja u Čakovcu, s ciljem daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa s NR Kinom, održana je Konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje te B2B razgovori kineskih i hrvatskih tvrtki. Brojni gospodarstvenici iz Međimurske i drugih županija iskoristili su priliku da uspostave veze i kontakte, razmjene iskustava te razgovaraju o budućim investicijskim i promocijskim programima.Konferencija je započela tête-à-tête susretom župana Međimurske županije Matije Posavca s potpredsjednikom Narodne vlade provincije Shaanxi g. Zhu Liekeom. Potpredsjednik Liek izrazio je zadovoljstvo posjetom naglasivši interes za suradnju kroz uspostavu logističkih i distribucijskih centara poglavito zbog izuzetnog geografskog položaja. "Regija Shaanxi ima godišnji gospodarski rast od 8%, prednjači u proizvodnji električnih automobila i s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja, smatrano da je upravo Međimurska županija pogodna destinacija za daljnje unapređenje gospodarskih odnosa naših dviju zemalja. "

Župan Posavec je zahvalio što je upravo Međimurska županija izabrana za posjet visoke političke i gospodarske delegacije provincije Shaanxi te naglasio da Međimurska županija može pored izvrsnog geografskog položaja ponuditi i razvijenu infrastrukturu i industriju, ali je otvorena i za suradnju na području turizma, zdravstva i obrazovanja. “Brojkama se u bilo kojem pogledu ne možemo uspoređivati, ali s obzirom na geografski položaj i izvrsne odnose sa susjednim zemljama zasigurno smo konkurentni i drago mi je ako ćemo biti poveznica Kine i Europe na novom Putu svile".Na samoj Konferenciji  prikazan je promotivni video o Shaanxi provinciji, koja se s oko 40 milijuna stanovnika i BDP-om većim od 300 milijardi USD posebno ističe u razvoju sektora obrazovanja, znanosti i zdravstva što je bez obzira na veličinu sličnost s Međimurskom županijom.

 Na otvorenju Konferencije nazočne je pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik HGK ŽK Čakovec Mladen Križaić koji je kazao kako je ovo tek prvi korak i da je pred HGK ŽK Čakovec veliki posao povezivanja hrvatskih i kineskih poduzetnika te je izrazio nadu da će već sljedeće godine međimurski poduzetnici izlagati na 5. jubilarnom međunarodnom sajmu gospodarstva "Put svile" čiji je glavni organizator provincija Shaanxi. U pozdravnom govoru potpredsjednik Provincije Zhu Lieke naglasio je da Međimurska županija nije odabrana slučajno za ovaj posjet, nije krio zadovoljstvo viđenim te je zaključio:" Imamo puno toga zajedničkog. Naš posjet je prvi korak i uvjeren sam da će upravo Međimurska županija biti važna točka na novom " Putu svile", a s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja i izvrsna poveznica naše Provincije, ali i NR Kine s europskim zemljama.Potencijale Međimurske županije predstavili su Sandra Polanec Marinović, ravnateljica JU REDEA i i Ivan Plačko, direktor Tehnološko inovacijskog centra.

 U nastavku su predstavljane kineske firme i njihovi predstavnici te su upriličeni poslovni razgovori.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.