Na Svjetskom urbanom forumu u Abu Dhabiju sudjelovala i predstavnica Varaždinske županije

Na Svjetskom urbanom forumu u Abu Dhabiju sudjelovala i predstavnica Varaždinske županije

Na Svjetskom urbanom forumu (World Urban Forumu – WUF10), koji je od 8. do 14. veljače održan u Abu Dhabiju, sudjelovala je i predstavnica Varaždinske županije, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić.

 Riječ je o najvećoj svjetskoj platformi koja uključuje međunarodno okupljanje, razmjenu iskustava i dobrih praksi te uspostavu kontinuiteta u razmjeni znanja po pitanjima održive urbanizacije, koju je organizirao UN-habitat, prvi put u jednoj od arapskih zemalja.

 WUF10 okupio je više od 18.000 sudionika iz 160 zemalja svijeta u izazovu suočavanja s novim pristupima i perspektivama urbanog razvoja. Svoja tehnološka dostignuća i digitalne sustave iz područja prostornog planiranja i graditeljstva predstavila je i Hrvatska, a na Forumu je sudjelovalo više od 580 govornika i 130 izlagača inovativnih tehnoloških modela.

 Na popratnom panelu “Cultural Diversity in Smart Cities in South East Europe” pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić prikazala je na koji način inovativnost i tehnologija pridonose mijenjanju kulture tradicionalnih administrativnih modela. Alen Grabar, savjetnik ministra prostornog uređenja i graditeljstva, prezentirao je sustave i servise ministarstva koje na operativnoj razini koriste službenici Varaždinske županije. Suradnja između regionalne samouprave i državne administracije u kreiranju modela, provedbi rješenja i razmjeni iskustava ključ je uspješnih platformi te razvoja kompleksnih sustava koji su učinkoviti, jednostavni za upotrebu i racionalni.

 Ovogodišnji Forum su službeno otvorili Njegovo Veličanstvo Sheikh Theyab bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan i izvršna direktorica UN-Habitata Maimunah Mohd Sharif visokotehnološkom ceremonijom.

 - Gradovi i regije su ključni nositelji i predstavljaju srce održivog razvoja – istaknuo je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u video-poruci tijekom svečanog otvorenja.

 Dodajmo da se Svjetski urbani forum održava se svake dvije godine, počevši od 2002. godine, a njegovi ciljevi su podizanje svijesti o održivoj urbanizaciji među svim društvenim dionicima, poboljšanje kolektivnog znanja o održivom urbanom razvoju kroz otvorenu raspravu, razmjenu najboljih praksi i politika te promicanje suradnje između različitih dionika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.