Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma i putovanja SITEV u Alžiru, prvi je put sudjelovala i Hrvatska

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma i putovanja SITEV u Alžiru, prvi je put sudjelovala i Hrvatska

ALŽIR - Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma i putovanja SITEV u Alžiru, prvi je put sudjelovala i Hrvatska. Hrvatski štand je bio izuzetno posjećen i tražio se turistički prospekt više. Pitanja je bilo puno, a to je pokazalo da postoji veliko zanimanje za našu obalu, ali i kontinentalna odredišta. Nije tajna da Alžirci Hrvatsku smatraju prijateljskom zemljom, dive se njezinoj obali i toplom moru, puno toga znaju o Dubrovniku, Luki Modriću i hrvatskom nogometu.

Ništa ne dolazi slučajno. Koncem prošle godine, naš je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio Alžir. Doček je bio izuzetan i širom su otvorili vrata za suradnju. Odlučili su više razvijati turizam u čemu im Hrvatska može svekoliko pomoći, od nautičkog turizma pa do hotelijelerstva. Naše sudjelovanje na sajmu smatram otvaranje Hrvatske prema njihovom tržištu što može biti „win-win“ situacija. Zahvalan sam ministrici turizma koja je podržala ideju dolaska na sajam, baš kao i Hrvatskoj turističkoj zajednici – istaknuo je Ilija Želalić, veleposlanik Republike Hrvatske u Alžiru.

Posebno ga veseli da i hrvatski turisti dolaze u Alžir, konkretno,  nedavno je petnaestak ljudi preko hrvatske agencije  posjetilo Saharu, a upravo to područje oni i žele turistički promovirati. Još prije dvije godine, Hrvatske je s Alžirom razmijenila tekstova dogovora u turističkom segmentu koji bi mogao biti potpisan brzo, a nakon toga će se mnoge stvari brže odvijati. U Alžir je povodom 21. SITEV-a doputovala Višnja Letica, savjetnica naše ministrice te delegacija iz Hrvatske turističke zajednice koja se pobrinula da naš štand izgleda prekrasno, a dijelila su se i licitarska srca.

Alžir nam je otvorio vrata suradnje, a preko Alžira možemo i prema zapadnoj obali Afrike. Gradit će brzu prugu do granice Nigera, Malija i Senegala... Naše proizvode bi mogli tamo izvoziti, a uvijek postoji mogućnost tržišta slobodne trgovine među afričkim državama, kao što i mi osim unutar EU-a imamo i ugovore s nekim državama od ranije. To je prednost o kojoj mnogi ne znaju ili ne pokazuju interes. Oko dobivanja hrvatskih viza, nije svaki putnik potencijalni migrant. Mnogi Alžirci putuju diljem svijeta, imaju Schengenske vize i takva klijentela bi nam itekako dobrodošla. Tako promiču naš turizam što potiče i druge da dođu i uživaju u našem moru i ljepotama – zaključio je Želalić naglasivši da je u budućnosti moguće da neki investitor iz Alžira investira novac u turističke sadržaje i marine.

Ovogodišnji je SITEV bio 21. po redu i trajao je od 29. rujna do 2. listopada 2022. i smatra se najvećim međunarodnim turističim sajmom u zemljama MAGREBA, a osim nekolicine susjednih zemalja, sudjelovala je i Turska. Svjedočimo velikom rastu turizma nakon epidemija koronavirusa, a sudjelovanje Hrvatske na sajmovima ovakvog tipa pravi je korak unaprijed u dodatnom promoviranju naše sve bolje turističke ponude.

 Hrvatska je u modi

Gdjegod se pojavim, Alžirci kažu da je Hrvatska u modi. Puno gledaju francusku televiziju, a tamo ima bezbroj putopisnih serija o Hrvatskoj. Znaju oni puno toga o Plitvicama, Dubrovniku, Splitu i našem nogometu. I prijateljska nogometna utakmica između Alžira i Hrvatske je dogovorena, ali kako su ispali od Kameruna i nisu na SP-u, umjesto protiv njih, igrat ćemo protiv Saudijske Arabije. Alžir je perspektivna zemlja i uvjeren sam da zajedničkom suradnjom možemo puno toga napraviti – kaže veleposlanik Želalić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.