Partner Kongresa poduzetnica koji je uz Međunarodni dan žena održan u Zagrebu je i Varaždinska županija

NATALIJA

Partner Kongresa  poduzetnica koji je uz 8. ožujka, Međunarodni dan žena danas održan u Kongresnom centru Plaza u Zagrebu je i Varaždinska županija kojoj je dodijeljena povelja "Županija – prijatelj ženskog poduzetništva".Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, a u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te u suradnji s Hrvatskom zajednicom Županija, kongresu je nazočio iznimno veliki broj poduzetnica, a u ime  Varaždinske županije Povelju je primila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević koja je sudjelovala u panelu na temu "Država i učinkovito poduzetništvo".I prije samog panela N.Martinčević se obratila okupljenima naglasivši da unatoč političkoj funkciji dolazi iz područja gospodarstva u kojem je provela 20-ak radnih godina.

- Naravno da su ključni instrumenti utjecaja u rukama države, ali lokalna samouprava, premda s bitno manjim ovlastima ipak može pozitivno utjecati na razvoj poduzetništva pa tako i ženskog poduzetništva. Najbolje svjedoči tome Varaždinska županija koja je u ovome mandatu s više od 700 milijuna kuna vrijednosti EU projekata postala daleko, daleko najuspješnija županija u Hrvatskoj. Treba naglasiti i da realizacija ukupno 122 EU projekta, koji uključuju i velike projekte kao što su izgradnja novih bolnica i škola, svakako snažno utječe na gospodarstvo i obrtništvo naše Županije, pa i šire. Uz to, Varaždinska županija proglašena je u nekoliko segmenata najtransparentnijom te najkonkurentnijom u našoj državi. Rezultat svega navedenoga je da danas imamo rast prihoda od 7,8 posto, a rast izvoza od 7,5 posto, po čemu smo odmah iza Zagreba i Istre, te ono što nas posebno veseli i nevjerojatan rast u turizmu od 20 posto u prošloj godini - rekla je Natalija Martinčević te istaknula kako se u Varaždinskoj županiji intenzivno radi na poticanju ženskog poduzetništva.

- Iznimno je važno osiguranje uvjeta koji omogućavaju ženama da krenu u poduzetništvo, zatim davanje poticaja, subvencija, organizacija različitih edukacija koje promiču žensko poduzetništvo u suradnji s Tehnološkim parkom, ali i aktivnim sudjelovanjem upravo na ovakvim događajima. Važno je istaknuti da smo upravo kroz izgradnju i obnovu 32 škole i dvorane koje su omogućile jednosmjensku nastavu u 96 posto škola te uvođenja novog projekta cjelodnevnog boravka učenika u školama stvorili institucionalni okvir za organizaciju vremena ženama u okviru obitelji kako bi se mogle posvetiti drugim aktivnostima, prije svega poduzetništvu. Neka ovaj Kongres bude svojevrsna poveznica ženama da se odluče za poduzetništvo te za aktivan  politički i društveni angažman. – zaključila je Natalija Martinčević.

 

Kongresu je prisustvovala i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić , župan Šibensko–kninske županije, ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk te mnogi drugi.
U izložbenom dijelu Kongresa predstavio se i Tehnološki park Varaždin, OPG Andreja Petrović, OPG Orešković, Alhena j.d.o.o. te tvrtka Evenio d.o.o.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.