EU-a i SAD-a trebaju rješavati globalna pitanja kao ravnopravni partneri

EU-a i SAD-a trebaju rješavati globalna pitanja kao ravnopravni partneri

 Plenarna sjednica EU parlamenta, održana 6. listopada, zaključci ukratko - Poticati stratešku autonomiju EU-a u obrambenim i gospodarskim odnosima; U daljnjoj transatlantskoj suradnji potrebno je dobro promisliti o poukama iz Afganistana;Osnovati Transatlantsko političko vijeće za sustavno savjetovanje i koordinaciju u području vanjske i sigurnosne politike.

 Zastupnici se zalažu za stratešku autonomiju EU-a i pozivaju na bolju koordinaciju EU-a i SAD-a oko Kine kako bi se izbjegle napetosti poput onih uzrokovanih sporazumom AUKUS.

U rezoluciji o budućim odnosima između EU-a i SAD-a zastupnici pozdravljaju potporu koju SAD daje multilateralizmu utemeljenom na pravilima. Ističu da je to važna prilika da EU kao ravnopravni partner ponovno uspostavi suradnju sa SAD-om. U izvješću se naglašava da bi u produbljivanju transatlantske suradnje EU trebao težiti partnerstvu u vodstvu s SAD-om te istodobno razvijati svoju stratešku autonomiju u obrambenim i gospodarskim odnosima kako bi se ostvarili vlastiti legitimni diplomatski, sigurnosni i gospodarski interesi.

Bolja koordinacija i savjetovanje o Kini

EU i SAD trebaju istražiti područja moguće suradnje i bolje koordinacije u pogledu Kine kako bi se izbjegle napetosti na transatlantskoj razini, upozoravaju zastupnici. Ukazuju na neslaganja koja su uslijedila nakon sklapanja trostranog sigurnosnog sporazuma između SAD-a, Ujedinjene Kraljevine i Australije poznatog kao AUKUS, koji je dogovoren bez savjetovanja sa saveznicima iz EU-a.

Pozdravljajući nedavni napredak postignut u pogledu indo-pacifičke strategije EU-a, Parlament navodi da bi se koordinacija s SAD-om u pogledu Kine trebala usmjeriti na zaštitu ljudskih prava i prava manjina te na smirivanje napetosti u Južnom i Istočnom kineskom moru, u Hong Kongu i u Tajvanskom tjesnacu.

Zatupnici pozdravljaju činjenicu da se prvi sastanak Vijeća za trgovinu i tehnologiju između EU-a i SAD-a održao 29. rujna u Pittsburghu kako je i planirano, unatoč napetostima o kojima treba otvoreno i iskreno raspravljati.

 Pouke iz Afganistana i veća uključenost u pitanjima Istočnog partnerstva i zapadnog Balkana

 Izražavajući žaljenje zbog nasilnog načina na koji su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja američkih i europskih snaga, Parlament poziva transatlantske partnere da dobro razmisle o poukama iz misije u Afganistanu radi promicanja stabilnosti, sigurnosti i dobrog upravljanja u svijetu u budućnosti. Transatlantski partneri moraju surađivati sa svim afganistanskim susjedima, imajući na umu težak položaj Afganistanaca koji su ondje potražili utočište te im se mora pomoći, upozoravaju zastupnici.

 Smatraju da bi EU trebao više surađivati s SAD-om kako bi obnovio stratešku suradnju sa zemljama Istočnog partnerstva i zapadnog Balkana.

 Stoga pozivaju na koordinaciju u vezi s tim i drugim vanjskopolitičkim pitanjima te predlažu osnivanje Transatlantskog političkog vijeća pod vodstvom Visokog predstavnika EU-a i državnog tajnika SAD-a čiji bi se rad podupirao putem redovitih kontakata političkih direktora dviju strana.

Izvjestitelj Tonino Picula (S&D, Hrvatska) izjavio je: „Ovo izvješće nije moglo doći u prikladnije vrijeme. Trebamo obnovljeno i osnaženo transatlantsko partnerstvo radi rješavanja zajedničkih izazova s kojima se suočavamo. Neki su nam poznati već desetljećima, dok su neki dio nove globalne dinamike. Bez ikakve sumnje SAD ostaje najbliži i najvažniji strateški partner EU-a. Vjerujem da bi strateški autonomna Europska unija bila najbolji partner Sjedinjenim Američkim Državama.“

 Rezolucija je usvojena u srijedu sa 550 glasova za, 83 protiv i 55 suzdržanih.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.