Izlaganje zastupnice Glavak: Zajedničkim europskim pristupom zaštititi životinje od patnje

Izlaganje zastupnice Glavak: Zajedničkim europskim pristupom zaštititi životinje od patnje

Eurozastupnica Sunčana Glavak ističe važnost donošenja kvalitetnog zakonodavnog okvira na razini Europske unije čija će provedba jamčiti dobrobit životinja tijekom transporta, izbjegavanje nepoštenog tržišnog natjecanja i bolju kvalitetu proizvoda.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjelovala je u plenarnoj raspravi o ispitivanju navodnih kršenja i nepravilnosti u primjeni prava Unije u području zaštite životinja tijekom prijevoza unutar Unije i izvan nje. Rasprava je obuhvaćala tehničke i administrativne izazove s kojima se suočava sektor poput prijevoza u treće zemlje, probleme kontrole i prikupljanja podataka, nedostatnu infrastrukturu i trajanje prijevoza.

Zastupnici su, uz ostalo, posebno istaknuli smanjenje udaljenosti između klaonica i mjesta uzgoja, amortizaciju utjecaja koje će legislativa imati na poljoprivrednike, prijevoz ranjivih skupina životinja te korištenje novih tehnologija u svrhu nadzora, razmjene informacija i provedbe zakonodavstva.

Eurozastupnica Glavak istaknula je da brojne znanstvene studije potvrđuju poveznicu između izloženosti stresu koji životinje prolaze prilikom transporta i kvalitete proizvoda koje od njih dobivamo, prvenstveno mesa. Podsjetila je da se, osim zbog prehrambenih razloga, životinje prevoze i u svrhu trgovanja, tova, uzgoja i rasploda, kao i natjecanja te izložbi.

Uz to, zastupnica Glavak naglasila je važnost zajedničkog europskog pristupa, poručivši da postojeće europsko zakonodavstvo mora odgovoriti na izazove s kojima se suočava ovaj rastući sektor, no i da je potrebno pronaći ravnotežu te zaštititi i poljoprivrednike.

„Moramo biti svjesni gospodarske važnosti stočarstva u regijama EU-a čija geografska uvjetovanost dodatno komplicira već postojeće logističke izazove. Ključno je skratiti lance opskrbe, izgraditi i obnoviti potrebnu infrastrukturu, ojačati legislativu i osigurati njezinu dosljednu primjenu te uskladiti obvezujuće standarde za vozila i plovila koja prevoze žive životinje. Zalažem se za kvalitetan zakonodavni okvir čija će provedba jamčiti dobrobit životinja, izbjegavanje nepoštenog tržišnog natjecanja i bolju kvalitetu proizvoda“, naglasila je.

Podaci pokazuju da se u 2019. godini u državama članicama Europske unije trgovalo s više od 1,6 milijardi životinja, dok je vrijednost trgovanja živim životinjama unutar EU-a u 2018. iznosila 8,6 milijardi eura.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.