Aktivnosti zagrebačkog Ureda EU -a i partnera od 12. do 18. rujna, najava

Aktivnosti zagrebačkog Ureda EU -a i partnera  od 12. do 18. rujna, najava

Petak, 16. rujna, od 9,30 - 10,30 sati, Kuća Europe, A. Cesarca 4 - 6, Zagreb

Promicanja odgovorne i transparentne prakse svih sudionika povezanih s potrošačkim kreditima; Prekoračenja na tekućim računima, zašto su potrebna nova pravila EU-a?

Rasprava o europskim inicijativama u području promicanja odgovorne i transparentne prakse svih sudionika povezanih s potrošačkim kreditima, pogotovo u kontekstu sve veće digitalizacije europskog gospodarstva i pojave novih proizvoda i aktera koji kredite nude putem pojednostavljenih postupaka. Sudjeluju: eurozastupnik Tomislav Sokol, izvjestitelj Kluba EPP-a za reviziju Direktive o potrošačkim kreditima te Snježana Levar, direktorica Ureda za praćenje zaštite potrošača pri HNB-u.

 Srasbourg - PLENARNA SJEDNICA

Rasprava o stanju Europske unije. U srijedu u 9 sati predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u Europkom parlamentu održat će govor o stanju Unije nakon kojeg će uslijediti rasprava sa zastupnicima. Očekuje se da će u njenom središtu biti solidarnost EU-a s Ukrajinom, sankcije Rusiji, opskrba energijom, smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima te rast cijena.

Cijene energije / Veće korištenje obnovljivih izvora / Ušteda energije. U utorak poslijepodne zastupnici će s Vijećem i Komisijom raspravljati o odgovoru Europske unije na dramatičan porast cijena energenata. Raspravljat će i glasati i o planovima za povećanje udjela obnovljivih izvora energije te smanjenju potrošnje energije do 2030. Glasanje je na dnevnom redu u u srijedu.

Rat Rusije protiv Ukrajine. Europarlamentarci će u utorak poslijepodne s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josephom Borrellom raspravljati o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini te će kasnije tijekom tjedna glasati o 5 milijardi eura makrofinancijske pomoći Ukrajini.

Ovo je Europa / Sanna Marin. U utorak ujutro premijerka Finske, Sanna Marin, iznijet će svoja stajališta o trenutačnoj situaciji u Europi i njezinoj budućnosti, nakon čega će uslijediti komentari klubova zastupnika. Riječ je o šestoj debati iz serije “Ovo je Europa” u sklopu koje se zastupnicima obraćaju šefovi država ili vlada. Zajednička konferencija za novinare predsjednice EP-a Metsole i premijerke Marin očekuje se u podne.

Suše i požari u Europi. U svjetlu razornih suša i šumskih požara koji su ovog ljeta poharali Europu, zastupnici će u utorak raspravljati o tome kako povećati napore EU-a u borbi protiv klimatskih promjena. O rezoluciji će se glasati u četvrtak.

Primjerene minimalne plaće. Očekuje se da će zastupnici prihvatiti nova pravila EU-a o minimalnim plaćama kojima se nastoji riješiti problem siromaštva zaposlenih, osigurati primjerene životne uvjete te potaknuti kolektivno pregovaranje, uz istovremeno priznavanje postojeće tradicije država članica u određivanju plaća. Rasprava će se održati u utorak, a glasanje u srijedu.

EU vrijednosti / Mađarska. U nacrtu izvješća o potezima vlade u Budimpešti nakon što je Parlament aktivirao članak 7., zastupnici tvrde da se Mađarska više ne može smatrati potpunom demokracijom budući da su vrijednosti EU-a u njoj izložene sustavnoj prijetnji. Zastupnici će o izvješću raspravljati u srijedu, a glasanje se očekuje u četvrtak.

Ograničavanje krčenja šuma. Zastupnici će raspravljati i glasati o novom zakonu koji bi trebao doprinijeti borbi protiv globalnih klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti. Nova pravila tvrtkama zabranjuju prodaju robe koja je proizvedena na iskrčenom ili degradiranom zemljištu. Rasprava će se održati u ponedjeljak, a glasanje u utorak.

Kalendar predsjednice: U utorak će predsjednica EP-a Roberta Metsola imati bilateralni sastanak s finskom premijerkom Sannom Marin prije nego što se potonja obrati Parlamentu. Poslijepodne će se sastati s francuskom državnom tajnicom za europske poslove Laurence Boone. U četvrtak će predsjednica Metsola biti u Berlinu na konferenciji G7, gdje će se susresti s predsjednicom Zastupničkog doma SAD-a, Nancy Pelosi, te s predsjednikom Donjeg doma britanskog parlamenta, Lindsayem Hoyleom. U petak će govoriti na sjednici Konferencije G7 na temu „Ruska agresija na Ukrajinu – posljedice za novu međunarodnu sigurnosnu arhitekturu”. Također će razgovarati s čelnikom Zastupničkog doma Japana Hiroyukijem Hosodom te će održati uvodni govor na panelu „Jačanje demokracije građanskim odgojem”.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. U ponedjeljak u 16:30 glasnogovornik Parlamenta održat će brifing za novinare o plenarnoj sjednici koja počinje u 17 sati. Brifinzi klubova zastupnika održat će se u utorak ujutro.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

Multimedijska rubrika

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Govor o stanju Unije 2022.  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/state-of-the-european-union-2022_24001

Cijene energije:  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/energy-prices_20304

Klimatske promjene: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/climate-change_19001

Rasprave „Ovo je Europa“: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/this-is-europe-debates_22603

Ruska agresija na Ukrajinu: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

Vladavina prava u Mađarskoj: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/rule-of-law-in-hungary_20302

                                                  
AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica će sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će predsjednica Komisije von der Leyen održati govor o stanju Europske unije. U sklopu plenarne sjednice bit će održane i rasprave o ratu u Ukrajini, odgovoru EU na povećanje cijena energije u Europi, primjerenim minimalnim plaćama, o posljedicama suše, požara i drugih ekstremnih vremenskih pojava te povećanju napora EU-a u borbi protiv klimatskih promjena i provedbi ažurirane nove industrijske strategije za Europu. U ponedjeljak će zastupnica sudjelovati na izvanrednoj sjednici Odbora za vanjske poslove, a u utorak na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI. Tijekom tjedna bit će i na sastancima kluba zastupnika EPP-a te će održavati sastanke u pogledu izvještaja ETS u zrakoplovstvu te CORSIA obavješćivanje za koje je zastupnica izvjestiteljica Europskog parlamenta.

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - ECR)
Zastupnik Ilčić ovaj tjedan sudjeluje na plenarnoj sjednici gdje se, među ostalim, bavi Direktivom o energiji iz obnovljivih izvora, stanjem temeljnih prava u Europi te odgovorom Unije na povećanja cijena energenata. Na sastanku ECRove grupe „Family and life“ govori o medijskoj promociji anti-demografskih tendencija. S predstavnicima organizacije „Open doors internetional“ raspravlja o pružanju potpore ugroženim kršćanskim zajednicama u svijetu. Sudjeluje i na sastancima ECR biroa i grupe. U EP-u ugošćuje grupu posjetitelja iz Hrvatske. Kao izvjestitelj u sjeni za izvješće o EPBD-u sudjeluje na tematskoj radnoj večeri EP-a na tu temu. S predstavnicom kosovskog parlamenta ima sastanak o priznanju i euroatlantskom putu Kosova te ukidanju viza za građane Kosova. Krajem tjedna održat će susrete s obiteljima u Splitu i u na Buškom jezeru.

TONINO PICULA  (SDP - S&D)
Zastupnik Tonino Picula radni tjedan provodi na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, gdje će održati niz sastanaka i sudjelovati u radu Odbora za vanjske poslove. U okviru sjednice, sudjelovati će i na sastancima kluba zastupnika S&D, gdje će biti i rasprava s finskom premijerkom Sannom Marin. U utorak govori na plenarnoj raspravi s Visokim predstavnikom Borrellom o stanju rata u Ukrajini. Također, kao koordinator S&D-a vodi radnu skupinu za vanjske poslove, gdje će se definirati prioriteti za plenarnu sjednicu. Tijekom dana sudjeluje i na S&D radnim skupinama za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao na i radnoj skupini Odbora INGE.U srijedu će održati radni ručak s Visokim predstavnikom Borrellom, dok će na plenarnoj sjednici govoriti kao izvjestitelj S&D-a o izvješću Pogranične regije EU-a: živući laboratoriji europske integracije.

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. U ponedjeljak će ispred EPP-a sudjelovati na sastanku koordinatora odbora COVI te na izvanrednoj sjednici odbora IMCO. U utorak će se sastati s predstavnicima najvažnijih hrvatskih medija u kontekstu govora o stanju Unije predsjednice Komisije von der Leyen. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a. U četvrtak, zastupnik Sokol u svojstvu izvjestitelja Kluba zastupnika EPP-a sudjelovat će na prvom trijalogu predmet kojeg će biti nova Direktiva o potrošačkim kreditima. U petak, Sokol sudjeluje na panelu Potrošački krediti i prekoračenja na tekućim računima: zašto su potrebna nova pravila EU-a?, kojeg organizira Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će biti usvojeno izvješće o Novom europskom Bauhausu na čijem je sadržaju kao izvjestiteljica pregovarala ispred EPP-a. Zovko je uključila u konačno izvješće element sigurnosti gradnje te je istaknula važnost preciznog definiranja načela i ideje NEB-a i osiguravanja odgovarajućeg proračuna za njegovu provedbu. Pored toga, Zovko će govoriti na raspravi o obnovljenom partnerstvu s južnim susjedstvom dok će kao zamjenica koordinatora EPP-a za odbor AFET koordinirati rad grupe na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Istovremeno, Zovko će pregovarati na rezoluciji o Nikaragvi koju je i inicirala, a čiji je naglasak uhićenje biskupa Ronalda Álvareza zbog kritiziranja vlasti radi kršenja ljudskih i vjerskih prava.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U fokusu  Rasprava o stanju Unije
Svakog rujna predsjednik ili predsjednica Europske komisije dolazi u Europski parlament i sa zastupnicima raspravlja o tome što je Komisija učinila tijekom protekle godine te što bi trebali biti prioriteti u idućih 12 mjeseci. Tako će u srijedu 14. rujna predsjednica Komisije von der Leyen govoriti o dosadašnjim postignućima i predstojećim planovima, posebice u pogledu solidarnosti EU-a s Ukrajinom, mjerama za opskrbu energijom, ograničenju ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima te rješavanju pitanja rasta cijena energenata. Također će se usredotočiti na europski zeleni plan i zelenu tranziciju, digitalizaciju, odgovor EU-a na pandemiju bolesti COVID-19 i spremnost na buduće pandemije te europski plan oporavka NextGenerationEU. Zastupnici će tijekom rasprave predstaviti vlastita stajališta i prijedloge. Godišnja rasprava o stanju Unije europarlamentarcima omogućuje nadzor rezultata rada i prioriteta Europske komisije te doprinosi određivanju smjera politika EU-a. Rasprava će se prenositi uživo na internetskoj stranici Europskog parlamenta te na društvenim mrežama. Obraćanje na temu stanja Unije definirano je Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Komisije iz 2010. u svrhu jačanja demokratičnosti i transparentnosti rada institucija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.