Raspravi o Stanju EU-a i temama: Ukrajine, energetike, klimatskih promjena, gospodarstvu ...nazočila Olena Zelenska

Raspravi o Stanju EU-a i temama: Ukrajine, energetike, klimatskih promjena, gospodarstvu ...nazočila Olena Zelenska

 U godišnjoj raspravi o stanju Europske unije zastupnici su raspravljali s predsjednicom von der Leyen o radu Komisije u protekloj godini i njezinim predstojećim planovima.

Otvarajući raspravu, predsjednica EP-a Roberta Metsola izjavila je: „Posebna je čast što je Olena Zelenska s nama na ovaj važan dan. Tu smo u zabrinjavajućem kontekstu nezakonite i neopravdane invazije na suverenu Ukrajinu, visoke inflacije, rasta cijena energije i električne energije, klimatske katastrofe, povećane nesigurnosti opskrbe hranom i sve većih troškova života. Naša današnja poruka mora biti „Europa će odgovoriti”.

 U pogledu rata protiv Ukrajine predsjednica Komisije von der Leyen izjavila je: „Putin neće uspjeti, a Europa će pobijediti.” Dodala je da će sankcije protiv Rusije „ostati”. Najavila je 100 milijuna eura za obnovu oštećenih ukrajinskih škola te za uvođenje Ukrajine u područje besplatnog roaminga i jedinstveno tržište EU-a.

 Kad je riječ o rastu cijena energije, Komisija će predložiti mjere za države članice kako bi smanjile svoju potrošnju električne energije te će predložiti gornju granicu prihoda za poduzeća koja proizvode električnu energiju uz niske troškove kako bi se prikupilo više od 140 milijardi eura za ublažavanje kritičnog stanja u kojem su se našli građani. Najavila je i reformu tržišta električne energije. Von der Leyen je jasno rekla da za trenutačnu energetsku krizu i rast cijena treba kriviti isključivo Putina.

 Kad je riječ o konferenciji o budućnosti Europe, predsjednica von der Leyen obećala je da će paneli građana i građanki sada postati redovita događanja i da je stigao trenutak za sazivanje europske konvencije.

 Predsjednica Komisije osvrnula se i na borbu protiv vanjskog uplitanja radi zaštite naših demokracija, užu suradnju sa zemljama kao što su Čile, Meksiko, Novi Zeland, Australija i Indija te prijedloge za Europski fond za suverenitet, europski zakon o kritičnim sirovinama, europsku banku za vodik i paket za pomoć MSP-ovima.

 Njezin cijeli govor možete pogledati ovdje (dio 1dio 2dio 3dio 4).

 Govori čelnika klubova zastupnika

 Manfred Weber (EPP, DE) pozvao je na „zimu solidarnosti”: „Možemo pobijediti Putina i smanjiti ljudima račune za električnu energiju ”. U vezi s novim prijedlozima u području energetike izrazio je žaljenje zbog smanjene uloge Parlamenta i nedostatka vodstva Vijeća. Također je zatražio moratorij na novo zakonodavstvo kako bi se izbjeglo dodatno opterećenje poljoprivrednika i MSP-ova. Naposljetku, naglasio je da „ne postoje napori za koordinaciju obrambenih aktivnosti EU-a” i pozvao Komisiju da „prije prosinca pokrene europski akcijski plan obrane”.

Predanost EU-a slobodi i integritetu Ukrajine mora biti čvrsta, ali osim što slavimo dobitke, moramo pružiti potporu onima koji su pogođeni društvenim i gospodarskim posljedicama rata, rekla je Iratxe García (S&D, ES). „Ako to ne učinimo, svjedočit ćemo rastu populizma”, upozorila je. Pozdravila je prijedloge za energiju u izvanrednim situacijama, posebno upotrebu izvanredne dobiti energetskih poduzeća jer je „neprihvatljivo da neki postanu milijunaši ljudi na račun stradanja obitelji”.

 Stéphane Séjourné (Renew, FR) izjavio je da je „ukrajinska borba za europske vrijednosti, naša borba, borba za vladavinu prava u odnosu na vladavinu najjačeg”. Izjavio je da EU ima sredstva za brz i učinkovit odgovor na posljedice rata na europske građane. Izrazio je potporu mjerama za smanjenje cijena energije i pozvao na smanjenje „svih naših ovisnosti o hrani, sirovinama, zdravstvenoj, digitalnoj i obrambenoj infrastrukturi”. Zaključio je da bi javne politike trebale biti usklađene s ciljem strateške autonomije.

„Moramo nastaviti podupirati Ukrajinu, pa čak i povećati te napore”, ustrajala je Ska Keller (Zeleni/ALE, DE). Međutim, solidarnost unutar EU-a također se mora povećati. Moramo osigurati da troškove ovih teških vremena snose oni s najširim ramenima, naglasila je. „U konačnici, jedini izlaz iz krize je korištenje manje energije i upotreba više energije iz obnovljivih izvora”. Također je pozvala Komisiju da osigura da se „Poljskoj i Mađarskoj ne isplaćuje novac ako se ne vrate na put vladavine prava”.

 Marco Zanni (ID, IT) smatra da predložene mjere „nikako nisu dovoljne za pružanje konkretne pomoći onima koji danas pate”. „O gornjoj granici cijene plina – jedinoj mjeri koja će na neki način pomoći građanima i poduzećima (...) – još se raspravlja”. Pozvao je Komisiju da uzme u obzir da se „svijet promijenio od 2019.” i da određene politike više nisu održive jer nisu pomogle ni u zaštiti klime ni u postizanju industrijske i socioekonomske tranzicije.

 Raffaele Fitto (ECR, IT) pozvao je na daljnje jačanje Atlantskog saveza i zadržavanje sankcija, što je jedino sredstvo za postizanje rezultata. Međutim, naglasio je potrebu za „osiguravanjem istinskog jedinstva” u EU-u kako bi se moglo riješiti „dva velika pitanja: pitanje energetike i pitanje potpore obiteljima i poduzećima”. Potrebni su nam jasni odgovori, ustrajao je na „ograničenju cijene plina i odvajanju cijene plina od cijene drugih energenata”.

 Manon Aubry (Ljevica, Francuska) naglasila je da građani više ne mogu plaćati svoje račune. Plaće stagniraju, dok cijene rastu s inflacijom i troškovima energije, ali dividende rastu, a milijarderi se koriste svojim privatnim zrakoplovima, rekla je. Pozdravila je najavljeni porez na višak dobiti energetskih poduzeća tvrdeći da je njezin klub zastupnika uvijek bio jedini koji je tražio takav porez, a koji moraju platiti sva poduzeća koja imaju koristi od krize.

 Cijelu raspravu možete pogledati ovdje.

 Poveznice

Rasprava na plenarnoj sjednici (VOD)

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debate-details.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.