Tjedna najava aktivnosti EU Parlamenta u Hrvatskoj, od 26.rujna do 2. listopada

Tjedna najava aktivnosti EU Parlamenta u Hrvatskoj, od 26.rujna do 2. listopada

U fokusu je europski događaj za mlade, koji se održava 25. i 26. studenog u Areni Varaždin, a očekuje se dolazak oko 1000 mladih iz cijele Hrvatske i Europe. Otvaranje tema važnih mladima, ravnopravan dijalog s donositeljima odluka, aktivistima i stručnjacima iz različitih područja, davanje prostora mladima da izraze svoju kreativnost, umrežavaju se i komuniciraju – bez granica, cilj je ovog jedinstvenog događaja za mlade. Program „Zero Borders“ („Bez granica“) ponudit će u dva dana više od 30 različitih aktivnosti, panel rasprava, debata i radionica na kojima će mladi moći sudjelovati fizički u Areni Varaždin, ali i online. Tri programska pravca Ta Politika, Cooltura i Henganje bavit će se temama vezanima za politike za mlade, migracije, geopolitička previranja, političku participaciju mladih, zelene teme, izborne procese, umrežavanje i komunikaciju, upoznavanje institucija Europskog parlamenta, a bit će organizirani i različiti perfromansi, kazališne predstave, sportske aktivnosti, ali i partyji i veliki završni koncert s međunarodnim izvođačem.

Sve aktivnosti su besplatne, a svi zainteresirani u dobi od 15 do 30 godina mogu se registrirati putem registracijskog obrasca: https://forms.gle/T4gY5SziF95WuHBw7.
Organizatori EYE-a Varaždin su Udruga mladih Varaždinski underground klub – V.U.K. i P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin, a partneri na projektu su Mreža mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske s Gradom Varaždinom i Turističkom zajednicom Grada Varaždina. EYE Varaždin suorganizira i financira Europski parlament. Podsjetimo, varaždinski V.U.K. i centar P4, u konkurenciji udruženja iz 27 država članica, dobitnici su bespovratnih sredstava Europskog parlamenta za organizaciju ovog velikog događaja namijenjenog mladima. Više informacija: www.eyevarazdin.eu.

Utorak, 27. rujna u 10:30
EU tribina - PERSPEKTIVE I IZAZOVI: EUROPSKA ZIMA U SJENI RATA
Kuća Europe, A. Cesarca 4 - 6, Zagreb

„Eurotribina – perspektive i izazovi“ serijal je Hrvatskoga radija koji se, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, emitira iz Kuće Europe u Zagrebu. Obuhvaća rasprave o europskim politikama i izazovima te o najvažnijim temama iz područja rada i funkcioniranja Europske unije. O tome kakva nas zima čeka govore Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, Davor Štern, stručnjak za energetiku, Luka Brkić, ekonomski analitičar s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Mirko Bilandžić, vojni analitičar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uvodni govor održat će voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Violeta Staničić, a raspravu će moderirati Jasmina Popović s HRT-a.

BRUXELLES 

Predsjednica ESB-a Lagarde. Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde održat će svoju redovitu raspravu s Odborom za ekonomsku i monetarnu politiku, prvu nakon odluke ESB-a da podigne kamatne stope u dva navrata. Očekuje se da će je zastupnici ispitivati o stajalištu monetarne politike ESB-a u kontekstu brze inflacije i novog „Instrumenta za zaštitu prijenosa" za kupnju državnih obveznica pod određenim uvjetima. Nakon toga, zastupnici će raspravljati o tekućim i nadolazećim prioritetima politike oporezivanja s povjerenikom za gospodarstvo Paolom Gentilonijem. (ponedjeljak)

Ukrajina/transport. Odbor za promet i turizam razgovarat će sa zamjenikom ukrajinskog ministra infrastrukture Mustafom Nayyemom o logističkoj situaciji u Ukrajini, uključujući novi žitni koridor preko Crnog mora koji je dogovoren 27. srpnja s Rusijom. (ponedjeljak)

Ukrajina/ruske dezinformacijePosebni odbor EP-a za vanjsko upletanje i dezinformiranje održat će javno saslušanje o „ruskom dezinformiranju i propagandi u vezi s Ukrajinom u svjetlu rata i utjecaja na demokratske procese u EU-u”. Među pozvanim govornicima su Dmitry Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2021. i glavni urednik novina Novaya Gazeta, te Olga Rudenko, glavna urednica Kyiv Independent-a. (četvrtak)

Tajvan/kineske dezinformacije. Posebni odbor za vanjsko upletanje i dezinformiranje održat će raspravu s tajvanskom ministricom digitalnih poslova Audrey Tang o odgovorima Tajvana na kinesko upletanje. (četvrtak)

Nagrada Saharov 2022. Zastupnici u Odborima za razvoj i vanjske poslove te Pododboru EP-a za ljudska prava predstavit će kandidate za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Među nominiranima su narod Ukrajine i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, palestinsko-američka novinarka Shireen Abu Akleh, osnivač WikiLeaksa Julian Assange, brazilska aktivistica za okoliš i domorodačka prava Sônia Guajajara i Kolumbijska komisija za istinu. (ponedjeljak)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za sjednicu od 3. do 6. listopada, tijekom koje će zastupnici u Europskom parlamentu raspravljati i glasati o pravilima za univerzalni punjač čiji je cilj olakšati život potrošačima i smanjiti e-otpad, potom o Europskoj zdravstvenoj uniji u svrhu poboljšanja prevencije, pripravnosti i odgovora na razini EU-a i država članica. Usvojit će rezoluciju o odgovoru EU-a na rastuće cijene energenata. Na rasporedu je i rasprava i glasanje o rezolucijama koje se odnose na humanitarnu situaciju u Pakistanu nakon razornih poplava, položaj Roma koji žive u naseljima u EU-u te o ukidanju svake nezakonite trgovine divljim životinjama do 2025. godine.

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola sastat će se u utorak s izvršnom direktoricom Europola Catherine De Bolle. U srijedu će se sastati s Julijom Navaljnom i Leonidom Volkovim, predstojnikom Ureda Alekseja Navaljnog i predsjednikom Zaklade za borbu protiv korupcije, prije nego što održi uvodni govor na Europskim danima istraživanja i inovacija. Predsjednica će navečer boraviti u Berlinu na „Noći europskih ideja” gdje će održati govor. U četvrtak će se sastati s glavnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije Antóniom Vitorinom.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. Služba EP-a za medije održat će brifing za novinare s glasnogovornicima klubova zastupnika u petak u 11 sati (dvorana Anna Politkovskaya, press centar, Bruxelles).

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Cijene energije:  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/energy-prices_20304

Nagrada Saharov 2022.: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/sakharov-prize-2022_24302

Ruska agresija na Ukrajinu: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

Jedinstveni punjač: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/common-eu-charger_20301 

                                                  
AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak sudjeluje na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te na zajedničkom sastanku Odbora AFET-DEVE-DROI na kojem će biti održana prezentacija kandidata za Saharovu nagradu 2022. U utorak će sudjelovati na izvanrednom sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET) te na radnim skupinama kluba zastupnika EPP-a, dok će u srijedu sudjelovati na sastanku kluba zastupnika EPP-a. U četvrtak će sudjelovati na sastanku Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (ING2), a u petak zastupnica sudjeluje na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI.

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - ECR)
Zastupnik Ilčić ovaj tjedan sudjeluje na sastancima odbora ITRE, AGRI i PECH. Održat će nekoliko sastanaka vezanih za izvješće o Direktivi o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) za koje je ECR-ov izvjestitelj u sjeni. Također će održati i niz sastanaka sa stručnjacima i predstavnicima iz struke vezanih za novo izvješće o F-plinovima za koje je zastupnik također ECR-ov izvjestitelj u sjeni. Uz to, imat će i sastanak vezan za školske sheme. Prisustvovat će okupljanju molitvene skupine u EP-u, kao i sastanku ECR grupe. Bit će govornik na konferenciji o astmi u EP-u. Krajem tjedna održat će se prvi trodnevni susret drugog ciklusa Političke akademije koju zastupnik Ilčić organizira.

TONINO PICULA  (SDP - S&D)
Zastupnik Picula radni tjedan provodi u Bruxellesu. U ponedjeljak sudjeluje na sastanku S&D kontaktne skupine za rat u Ukrajini, dok u utorak govori na konferenciji o obrani demokracije i dezinformacijama u organizaciji Europskog parlamenta i Europskog sveučilišnog instituta. Sudjeluje i na sastanku Odbora za vanjske poslove u kontekstu ruskih prijetnji eskalacijom rata a navečer sudjeluje na sastanku kluba zastupnika S&D. Kao predsjednik međuskupine za mora, rijeke, otoke i obalna područja SEArica u srijedu otvara konferenciju na temu “Teritorijalni i regionalni doprinos razvoju obnovljivih izvora energije u moru i morske energije” i sudjeluje na sastanku upravnog odbora SEArica-e.

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjeluje na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta gdje će govoriti na temu suša u Europi tijekom prošlog ljeta. U ponedjeljak također zastupnik Sokol u Bruxellesu organizira konferenciju na temu „Pametni gradovi – urbana dimenzija kohezijske politike 2021.-2027.“. Pripremajući se za plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu od 3. do 6. listopada, zastupnik Sokol će u utorak aktivno sudjelovati na sastancima radnih grupa Kluba zastupnika EPP-a. Od utorka do petka u obliku studijskog posjeta, Sokol na Kreti sudjeluje na sastanku Kluba zastupnika EPP-a.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko sudjelovat će u ponedjeljak na pododboru SEDE na kojem će se održati javno saslušanje o trenutnom ratu u Ukrajini i odgovorima EU-a i država članica te predstaviti nacrt godišnjeg izvješća za 2022. o provedbi Zajedničke sigurnosne i obrambene politike. Zovko će u utorak kao zamjenica koordinatora za odbor AFET na radnoj skupina EPP-a za vanjske politike koordinirati rad na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. U drugoj polovici tjedna, Zovko će kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za koordinaciju vanjske politike s mrežom EPP-a izvan EU i odnose s Kongresom SAD-a sudjelovati na Studijskim danima EPP-a na Kreti, gdje će moderirati panel o prioritetima grupe za 2024. s Loukasom Tsoukalisom, predsjednikom Helenske zaklade za europsku i vanjsku politiku.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 


PREGLED AKTIVNOSTI EUROPE DIRECT CENTARA U HRVATSKOJ

Europe Direct Zadar
Europski dan jezika – međunarodni kviz za srednjoškolce iz Plovdiva i Zadarske županije
26. rujna u 14 sati, online
Povodom Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna, EUROPE DIRECT Plovdiv i EUROPE DIRECT Zadar organiziraju međunarodni online kviz za učenike srednjih škola. U kviz će biti uključene učeničke ekipe iz pet škola iz Bugarske i pet srednjih škola iz Zadarske županije. Tema kviza su europski jezici i EU. Kviz će sadržavati 25 pitanja, a timovi će na raspolaganju imati jednu minutu za svaki odgovor. Kviz će se provesti na Kahoot platformi koja automatski boduje točne odgovore i vrijeme odgovora pa će tako svaki sudionik u realnom vremenu vidjeti svoje mjesto u natjecanju i konačni poredak.

Europska noć istraživača
30. rujna, 17 do 22h
Providurova palača u Zadru
Sveučilište u Zadru sudjeluje u provedbi projekta Reconnect science with the blue society - BLUE CONNECT financiranog iz programa HORIZON-MSCA.2022-CITIZENS-01-01, ukupne vrijednosti 314.073,78 €. Projekt je poznat kao Europska noć istraživača te u njemu sudjeluju različite europske zemlje. Glavni cilj projekta je prezentacija istraživanja i znanosti na razumljiv način, te poticanje uključivanja šire javnosti, a prvenstveno djece i mladih u znanost. Europe Direct Zadar priključit će se događanju kroz podjelu prigodnih EU publikacija i informiranje o aktivnostima Unije.

Europe Direct Split
Proslava Europskog dana jezika: Štorija o lingvi
26. rujna, Split, GK Spinut
Europe Direct Split organizira proslavu Europskog dana jezika u Splitu, Gradskom kotaru Spinut, u dvorani Udruge DYXY. Proslava je osmišljena u dva dijela - predavanje i radionica.
Program:
- Europe Direct Split: uvodno izlaganje o aktivnostima ED-a, Europskoj uniji i interaktivno o europskim jezicima
- Prof. lingvistike Sara Pivac: Europski jezici: različitošću do zajedništva
- Radionica natjecateljskog i likovnog tipa: sudionici, djeca imaju zadatak jedan predmet kojeg će oblikovati likovnom tehnikom imenovati na što više europskih jezika u zadanoj jedinici vremena


Europe Direct Rijeka
Programi Unije: CERV & Kreativna Europa u Primorsko-goranskoj županiji
29. i 30. rujna
Društveni dom Omišalj, Pušća 121, Omišalj, Otok Krk
Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija i Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade RH u suradnji s Europe Direct Rijeka pri Riječkoj razvojnoj agenciji PORIN d.o.o. organiziraju dvodnevno radionicu čiji je cilj predstaviti nove programe Unije za razdoblje 2021.-2027.: Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) i Kreativna Europa-Kultura (KE). Više na https://edrijeka.porin.hr/dogadanja/programi-unije-cerv-i-kreativna-europa/ 

Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije
Edukativna radionica „Food Waste“- obilježavanje Međunarodnog dana svijesti o gubitku i otpadu od hrane
26. do 30. rujna
Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu
Predstavnik centra Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije odnosno Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu u periodu od 26. do 30. rujna obilježavat će Međunarodni dan svijesti o gubitku hrane i otpadu od hrane. Učenici će, zajedno s profesorima, provesti radionice o hrani kao otpadu. Cilj radionica je osvijestiti učenike na društvene, ekonomske i ekološke posljedice bacanja hrane. Za potrebe radionica koristit će se materijali iz „Kutka za učenje“. Također, u školskom vrtu će se pripremati spremnik za biootpad i učiti kako kompostirati te će se pripremati jela od viškova hrane.

Europe Direct Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Europe Direct Slavonski Brod
26. rujna
Radijski kviz povodom Europskog dana jezika na Radiju 92.
27. rujna u 11 sati, Koprivnica
Predstavljanje Europe Direct mreže, mogućnosti studiranja i rada u EU-u za mlade te predavanje i kviz o europskim jezicima, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije.

___________________

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.