Zastupnici Europskog parlamenta zaključili su pregovore o pravilima koja daju jednak pristup vodama EU-a

Zastupnici Europskog parlamenta zaključili su pregovore o pravilima koja daju jednak pristup vodama EU-a

 Pristup nacionalnim vodama za ribarska plovila EU produljen za 10 godina;zadržana postojeća ekološka ograničenja;Parlament i Komisija trebaju potaknuti države članice da pronađu rješenje za pridnene potegače.

 

Pregovarači Parlamenta i Vijeća postigli su u četvrtak navečer dogovor kojim se ažuriraju pravila o tome kako ribarska plovila EU-a mogu pristupiti nacionalnim vodama.

 

 

Pravila koja ribarskim plovilima EU-a daju jednak pristup nacionalnim teritorijalnim vodama produžuju se za dodatnih 10 godina dok se postojeća ograničenja pristupa biološki osjetljivim područjima zadržavaju, prema tekstu koji su dogovorili suzakonodavci EU-a. To bi omogućilo nastavak postojećeg režima i zadržavanje mjera zaštite.

Unutar zone od 12 nautičkih milja, države članice EU-a moći će ograničiti drugim plovilima EU pristup svojim vodama i resursima. Ograničavanjem pristupa određenim plovilima, države članice mogu upravljati ribolovnim pritiskom u nekim područjima i pridonijeti gospodarskoj stabilnosti malih obalnih aktivnosti. Najudaljenije regije EU-a mogu koristiti ovo odstupanje unutar 100 nautičkih milja. Postojeća pravila bi istekla u prosincu 2022.

Prema usuglašenom tekstu, ako Komisija predloži reviziju politike ribarstva EU-a, čiji su dio pravila o pristupu, provest će procjenu učinka. Komisija će također pripremiti izvješće o primjeni pravila pristupa krajem lipnja 2031., prije njihova isteka 2032. godine.

Pridnene potegače

Parlament i Komisija primaju na znanje stanje ribarstva u kanalu, gdje su lokalni i regionalni dionici i ribari izrazili zabrinutost u vezi s metodama ribolova pridnenim koćama koje koriste brojna plovila. Stoga pozivaju vlade EU-a da donesu zajedničke preporuke u tom pogledu, koje bi Komisija mogla iskoristiti za predlaganje praktičnih mjera. Komisija će osigurati dostupnost sredstava za povezana znanstvena istraživanja.

Sljedeći koraci

Parlament i Vijeće morat će službeno odobriti sporazum prije nego što bude objavljen u Službenom listu EU-a. Stupit će na snagu sedmog dana od dana objave. Pravila će se tada primjenjivati ​​u svim zemljama EU-a od 1. siječnja 2023.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.