Eurozastupnici dali zeleno svjetlo za pristupanje Hrvatske Schengenu

Eurozastupnici dali zeleno svjetlo za pristupanje Hrvatske Schengenu

Eurozastupnici dali zeleno svjetlo za pristupanje Hrvatske Schengenu: Hrvatska ispunjava potrebne uvjete,Vijeće bi sada trebalo donijeti odluku o ukidanju graničnih kontrola, Poštovanje temeljnih prava na vanjskim granicama trebalo bi kontinuirano ocjenjivati. Zastupnici Odbora za građanske slobode odobrili su u utorak ukidanje kontrola na unutarnjim granicama između schengenskog prostora i Hrvatske.

U izvješću usvojenom s 45 glasova za, 8 protiv i 5 suzdržanih, Odbor za građanske slobode odobrio je punopravno članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru. Vijeće je 9. prosinca 2021. potvrdilo da je Hrvatska ispunila sve potrebne uvjete za potpunu primjenu schengenskih pravila. Zastupnici sada pozivaju Vijeće da nastavi s postupkom i donese konačnu odluku o ukidanju graničnih kontrola.

Temeljna prava moraju se poštovati

Zastupnici pozivaju Hrvatsku da informira Parlament i Vijeće o akcijskom planu upravljanja vanjskim granicama EU-a, a posebno o neovisnom mehanizmu nadzora djelovanja policijskih službenika, kako bi se osiguralo poštovanja temeljnih prava. Također žele da Komisija u svoj program ocjenjivanja Schengena uključi evaluacije upravljanja vanjskim granicama koje obuhvaćaju i aspekte temeljnih prava. Primjećuju da postoje navodi o zlostavljanju i prisilnom vraćanju migranata na vanjskim granicama te stoga potiču Komisiju da u svoje evaluacije uključi i posjete na licu mjesta u Hrvatskoj.

Nakon glasovanja, izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, Portugal) je rekao: „Hrvatska je prošla kroz dosad najsveobuhvatniju evaluaciju za članstvo u Schengenu u odnosu na bilo koju drugu EU članicu. Ispunila je 281 preporuku u 8 područja schengenske pravne stečevine. Komisija i Vijeće potvrdili su da je Hrvatska spremna na punu primjenu schengenskih pravila. Odbor za građanske slobode (LIBE) u potpunosti se slaže: uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama mora se dogoditi do kraja ove godine!“

Europski parlament već se dugo zalaže za dovršenje schengenskog područja koje danas obuhvaća 26 država. Riječ je o svim državama članicama EU-a, osim Bugarske, Hrvatske, Cipra, Irske i Rumunjske, a u zajedničkom su području još i Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn. Zastupnici su još 2018. izjavili da bi Hrvatsku trebalo prihvatiti u Schengen čim ispuni potrebne kriterije. Također su 18. listopada 2022. izrazili potporu za to da se u schengenski prostor bez odgode prihvate Bugarska i Rumunjska.

Sljedeći koraci

O ovom izvješću glasat će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Konačnu odluku o ukidanju unutarnjih kontrola donosi Vijeće EU-a, a odluka mora biti jednoglasna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.