Ojačana politika proširenja najsnažniji je geopolitički alat EU-a

Ojačana politika proširenja najsnažniji je geopolitički alat EU-a

 Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju EU da prevlada status quo i da novi zamah procesu proširenja u zemljama kandidatkinjama.

U svjetlu rastuće ruske prijetnje europskom miru i stabilnosti, poboljšana politika proširenja i dalje je najjači geopolitički alat koji EU ima na raspolaganju, tvrde zastupnici u preporuci usvojenoj na plenarnoj sjednici u srijedu.Kako bi bila vjerodostojniji i učinkovitiji globalni akter, Unija bi trebala reformirati svoje postupke donošenja odluka o pristupanju novih članica i ukinuti zahtjev za jednoglasnost uvođenjem glasanja kvalificiranom većinom. Zastupnici u Europskom parlamentu također pozivaju države članice da ispune obveze EU-a prema zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva te osiguraju da se zemljama kandidatkinjama ne nudi alternativa u zamjenu za punopravno članstvo u EU-u.

Nagrađivanje ostvarenog napretka

Zastupnici zahtijevaju da se demokratska reforma i vladavina prava stave u prvi plan procesa proširenja, uz poboljšano praćenje, izvješćivanje, procjenu i uvjetovanost.Preporuka o novoj strategiji EU-a za proširenje koju su usvojili zastupnici u Europskom parlamentu poziva Uniju da poboljša vidljivost financiranja EU-a i njegovih konkretnih rezultata u zemljama proširenja. Također žele da EU radi na sprječavanju uplitanja trećih strana u političke, izborne i druge demokratske procese zemalja pristupnica.Uz osiguranje da se svaka stagnacija ili nazadovanje u reformskom procesu povezanom s EU-om pravovremeno sankcionira, EU bi također trebao nagraditi zemlje kandidatkinje kada ostvare održiv napredak, uključujući njihovo postupno uvođenje u jedinstveno tržište EU-a. Zahtijevaju jasne rokove za završetak pregovora sa zemljama pristupnicama i ustrajni su u zahtjevu da se pregovori okončaju najkasnije do kraja tekućeg desetljeća.

Naglasak na usklađivanju s vanjskom politikom EU-a

Ističući koliko je za EU važno da usklađivanje zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a bude u prvom planu, zastupnici kažu da se pristupni pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo ako ta zemlja podupre sankcije EU-a protiv Rusije i ostvari znatan napredak u reformama povezanima s EU-om.Zastupnici pozdravljaju iznimno brzu odluku Europskog vijeća o zahtjevima Ukrajine, Moldove i Gruzije za članstvo u EU-u i pozivaju ove tri zemlje da napreduju s temeljnim reformama.Parlament također pozdravlja uvjetnu preporuku Komisije za dodjelu statusa zemlje kandidatkinje Bosni i Hercegovini te poziva Europsko vijeće da da što prije poduzme daljnje mjere u vezi s tom preporukom.

Citat

Izvjestitelj Tonino Picula (S&D, HR) je izjavio: „Ovaj parlament je oduvijek bio najveći zagovornik proširenja. Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi se trebala provoditi buduća politika proširenja ponovno možemo postaviti ton i standarde koji će omogućiti rast i napredak Europske unije. Želimo osigurati da EU i dalje bude zajednica europskih država koja se razvija i koja je otvorena za pridruživanje demokracija s kojima dijeli zajedničke vrijednosti i interese.”Preporuka je usvojena s 502 glasa za, 75 glasova protiv i 61 suzdržanim.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.